ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η τελευταία συναυλία των Nirvana έμεινε για πάντα στην ιστορία της μουσικής

Η τελευταία συναυλία των Nirvana έμεινε για πάντα στην ιστορία της μουσικής
Τα μέλη του συγκροτήματος Nirvana φωτογραφίζονται με έναν άγνωστο άνδρα (δεξιά) μετά τη βράβευσή τους στην 10η ετήσια εκδήλωση για τα MTV Video Music Awards, στις 2 Σεπτεμβρίου 1993, στην Καλιφόρνια. AP Photo/Mark J. Terrill

Κατά γενική ομολογία, η 1η Μαρτίου του 1994 στον τερματικό σταθμό 1 του Μονάχου έλαβε χώρα μια συναυλία που ξεκίνησε με άσχημους οιωνούς. Όπως υποδηλώνει το όνομα, ο χώρος που από τότε έκλεισε ήταν ένα υπόστεγο αεροδρομίου. Ο frontman των Nirvana, Kurt Cobain, ο οποίος πάλευε με τον εθισμό στην ηρωίνη και φαινόταν όλο και πιο χλωμός πάνω στη σκηνή, είπε το τελευταίο τραγούδι της συναυλίας «Heart-Shaped Box», που έπρεπε να αγωνιστεί με τις υψηλές νότες.

Το συγκρότημα έφυγε από τη σκηνή για τελευταία φορά, πριν από 30 χρόνια, χωρίς καν να παίξει την πιο εμβληματική επιτυχία τους, το "Smells Like Teen Spirit".

Το παρασκήνιο στις συναυλίες τους ήταν έντονο καιρό πριν. Όταν του απαγορεύτηκε να ερμηνεύσει το πιο αμφιλεγόμενο κομμάτι του In Utero «Rape Me» στα MTV Video Music Awards του 1992, ο Cobain μίλησε προκλητικά στο μικρόφωνο πριν ξεκινήσει στο «Lithium».

Στο αποκορύφωμα της ταμπλόιντ δαιμονοποίησης του Cobain και της Courtney Love για τους ισχυρισμούς του Vanity Fair ότι η Love είχε κάνει χρήση ναρκωτικών ενώ ήταν έγκυος στην κόρη της Frances Bean (και στη μάχη για την επιμέλεια που ακολούθησε), ο Cobain χλεύασε τις εικασίες για τη σωματική και ψυχική του υγεία όταν εμφανίστηκε στη σκηνή του φεστιβάλ του Reading, το 1992, σε αναπηρικό αμαξίδιο φορώντας μία λευκή ρόμπα νοσοκομείου.

«Πήρε την αγωνία που ένιωθε, τα άλυτα ζητήματα σχετικά με την επιμέλεια της κόρης του και την αμηχανία σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο είχαν απεικονιστεί αυτός και η Courtney και το μετέτρεψε σε αυτή την περφόρμανς», είπε ο μπασίστας Krist Novoselic.

Παίζοντας κιθάρα και τραγουδώντας από το αναπηρικό αμαξίδιο στο Reading, ο Cobain συνέχισε να ερμηνεύει σε ένα από τα πιο λαμπερά σόου της καριέρας των Nirvana, το οποίο κορυφώθηκε με τον τραγουδιστή να χτυπάει επανειλημμένα την κιθάρα του στους ενισχυτές και στο drum kit του Dave Grohl.

Εκείνο το τελευταίο σόου στο Μόναχο, έδειξε ένα συγκρότημα να καταρρέει από τα προβλήματά του. Τότε, δεν ήξεραν ότι θα ήταν η τελευταία τους εμφάνιση.

Οι Nirvana πιθανότατα δεν σώζονταν έτσι κι άλλως. O Kurt Cobain είχε εθιστεί τόσο πολύ στα ναρκωτικά που θα ήταν πολύ δύσκολο να συνεχίσει εκτός κι αν λάμβανε βοήθεια.

Σε εκείνο το τελευταίο live τους όμως υπήρχε μια πραγματική ειλικρίνεια στον θυμό τους, μια σπλαχνική απόγνωση στην οργή τους. Κάπως έτσι έμεινε στην ιστορία ως ένα από τα πιο σημαντικά τους επιτεύγματα στην ιστορία της μουσικής: Να διαλύσουν την στιγμή που όλος ο κόσμος τους αποθέωνε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ