CNN.gr
Οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα

Οδεύοντας προς την «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»
Το μεγαλύτερο υγειονομικό και επιχειρησιακό στοίχημα της Ελλάδας

Γράφει η Νατάσσα Ν. Σπαγαδώρου

Είναι ικανοποιητική η πορεία των εμβολιασμών κατά της Covid – 19 στη χώρα μας; Αποτελούν κίνδυνο για την κοινωνία οι αντιεμβολιαστές; Πρέπει και πώς θα εμβολιαστούν τα παιδιά στην Ελλάδα; Αυτά είναι σήμερα τα βασικά ερωτήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, στον δρόμο οριστικής εξόδου από την υγειονομική κρίση και σε αυτά επιχειρεί να απαντήσει το μεγάλο αφιέρωμα του Data Project για το CNN Greece.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και ίσως πιο ενδιαφέρουσα υγειονομική επιχείρηση που οργάνωσε η χώρα τα τελευταία 100 χρόνια. Η εκστρατεία με το άκρως συμβολικό όνομα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» και «ΓΑΛΑΖΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» στη νησιωτική χώρα, αποτελεί το διαβατήριό μας, προς την ατομική και συλλογική μας ελευθερία, μετά από έναν πόλεμο με τον «αόρατο» εχθρό του ιού SARS CoV-2. Ένας πόλεμος που διαρκεί περίπου 17 μήνες σε όλο τον πλανήτη, με δραματικές απώλειες ανθρώπων και κρούσματα, κάθε ηλικίας, εκπαιδευτικού, κοινωνικού και οικονομικού επιπέδου. Ένας ιός στην «ποδιά» του οποίου, υφάνθηκαν θεωρίες συνομωσίας, μίση και πάθη, άλλαξαν κοινωνικές συμπεριφορές αιώνων, υλοποιήθηκαν χιλιάδες επιστημονικές συζητήσεις, εκπονήθηκαν έρευνες και κλινικές μελέτες, διαμορφώθηκαν νέα εργασιακά, οικονομικά και κοινωνικά πρότυπα. Κάποια στιγμή, πιστέψαμε ότι ήρθε το τέλος του κόσμου... Αλήθεια, αναρωτηθήκαμε με φόβο, έτσι θα χαθεί η ανθρωπότητα; Όμως φαίνεται ότι η ανθρωπότητα είναι… πολύ σκληρή για να πεθάνει και σε σύμπνοια με την επιστήμη, δίνει τον δικό της πολλά υποσχόμενο αγώνα.

Τα εμβόλια -κλασσικά και μοριακής τεχνολογίας mRNA- είναι ήδη εδώ, από το τέλος Δεκεμβρίου 2020 και μας παρέχουν την προστασία που χρειαζόμαστε για να χτιστεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας, όσο και εάν μία μερίδα αρνητών εξακολουθεί να πιστεύει και να διαδίδει το αντίθετο. Το στοίχημα είναι στους επόμενους δύο μήνες, η Ελλάδα να καταφέρει να φθάσει σε μία εμβολιαστική κάλυψη και άρα ανοσία 70%, ακόμη και 80%, από περίπου 35% που είναι σήμερα. Στο χέρι μας είναι να το πετύχουμε, ακόμη και τώρα, που γύρω μας «χορεύει» η πολύ μεταδοτική μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ.

Μ. Θεοδωρίδου:

Φοβάμαι τους αρνητές των εμβολίων – Η πανδημία μας εμπλούτισε με νέα γνώση
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:

Μ. Θεμιστοκλέους στο CNN Greece

Είμαστε πολύ κοντά στον στόχο ανοσίας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ:
Τον Σεπτέμβριο να εμβολιαστούν τα παιδιά 12-18 ετών

Σαφέστατος και χωρίς κανένα περιθώριο παρερμηνείας ήταν ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής κύριος Αντρέας Κωνσταντόπουλος, μιλώντας για τον εμβολιασμό των παιδιών: «Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει οπωσδήποτε τον Σεπτέμβριο να εμβολιαστούν όλα τα παιδιά 12-18 ετών», δηλώνει στο CNN Greece.

Ο ίδιος εξηγεί πως εφόσον, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες επιστημονικές μελέτες που έχουμε στη διάθεσή μας, τα παιδιά πράγματι μεταδίδουν τον ιό, αν και δεν νοσούν σοβαρά τα ίδια, ενώ παράλληλα, με βάση και τις χώρες που έχει ήδη ξεκινήσει ο εμβολιασμός τους, δεν έχουν παρατηρηθεί παρενέργειες από τα εμβόλια, θα πρέπει άμεσα να εμβολιαστούν. Ο στόχος, άλλωστε, όπως επισημαίνει ο κύριος Κωνσταντόπουλος, δεν είναι μόνο η μη μετάδοση του ιού, αλλά και η απρόσκοπτη επιστροφή των παιδιών στο σχολικό περιβάλλον και την κανονικότητα της ζωής τους, που έχουν τόσο ανάγκη.

Δείτε στο βίντεο ολόκληρη τη συνέντευξη του προέδρου της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, ομότιμου καθηγητή Παιδιατρικής, Αντρέα Κωνσταντόπουλου στο CNN Greece:

Η ΙΡΛΑΝΔΙΑ ΤΩΝ ΥΨΗΛΩΝ ΠΟΣΟΣΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΜΠΛΟΚ ΤΗΣ ΑΡΝΗΣΗΣ

Πηγή: eurofound

Περισσότερο αρνητικοί:
Άντρες 29% - Γυναίκες 25%
Ηλικίες 35-49 29%
Άνεργοι, ΑμεΑ,
μακροχρόνια ασθενείς 39%
Κάτοικοι περιφέρειας 31%

Περισσότερο πρόθυμοι:
Κάτω των 35 ετών - άνω των 49 ετών

Εργαζόμενοι 26%
Συνταξιούχοι 23%

Διαβάστε όλη την έρευνα

Τα δεδομένα του εμβολιασμού στην Ελλάδα

Από τις 27 Δεκεμβρίου 2020 που ξεκίνησαν στην Ελλάδα οι εμβολιασμοί μέχρι τις 28 Ιουνίου 2021, πραγματοποιήθηκαν πάνω από 8.175.000.
Με αναγωγή στον ενήλικο πληθυσμό της Ελλάδας, ποσοστό 53,3% έχει εμβολιαστεί με μια δόση και 41% έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό.
Τη Δευτέρα 28 Ιουνίου ξεπεράσαμε τους 4.750.000 συμπολίτες μας που έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, ποσοστό 45%, και 3.650.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 35%.
Οι εμβολιασμοί των υγειονομικών (έως τις 23 Ιουνίου):
- Γιατροί ΕΣΥ 86%, ιδιώτες γιατροί 91%
- Νοσηλευτικό προσωπικό ΕΣΥ 69%, νοσηλευτικό προσωπικό σε ιδιωτικές κλινικές 73%
- Λοιπό προσωπικό ΕΣΥ 66%, στα ιδιωτικά 70%.
5.000 «κίτρινες κάρτες» για ανεπιθύμητες ενέργειες στον ΕΟΦ, μέχρι στιγμής. Από αυτές, οι 2.500 αξιολογήθηκαν ως οι πιο σοβαρές.
Πρωταθλητές των εμβολιασμών, αναδεικνύονται οι ηλικίες 75 έως 79 ετών, με ποσοστό εμβολιασμού 81%.
Τα λιγότερα εμβόλια, έχουν πραγματοποιήσει οι ηλικίες 18-24, με ποσοστό 11%.

Αναλυτικά, τα ποσοστά συμμετοχής ανά ηλικιακή ομάδα μέχρι τις 28 Ιουνίου, ήταν τα εξής: