ΕΛΛΑΔΑ

Επιτροπή Εμβολιασμών: Στο τραπέζι ο εμβολιασμός των παιδιών – Προηγούνται οι ενήλικες

Επιτροπή Εμβολιασμών: Στο τραπέζι ο εμβολιασμός των παιδιών – Προηγούνται οι ενήλικες
Πηγή: INTIME

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει επισημάνει πολλές φορές ότι απόλυτη προτεραιότητα αποτελεί ο εμβολιασμός των ενηλίκων, εν τούτοις, τελευταία συζητείται εντόνως και ο εμβολιασμός των παιδιών.

Μελέτες, μάλιστα, δείχνουν μέχρι στιγμής, ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων μοριακής τεχνολογίας (mRNA) είναι 100%, καθώς κανένα από τα 1.005 παιδιά που εμβολιάστηκαν, δεν ανέπτυξαν τη νόσο. Όσον αφορά τις παρενέργειες, είναι ήπιες, όπως ακριβώς συμβαίνει γενικά με τα παιδικά εμβόλια.

Όπως υπογράμμισε ειδικότερα στην ενημέρωση της Δευτέρας 31 Μαΐου, η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, «την τελευταία εβδομάδα, ένα από τα κύρια θέματα που απασχόλησαν ήταν ο εμβολιασμός παιδιών και εφήβων έναντι του κορωνοϊού. Οι ραγδαίες εξελίξεις στις επιστημονικές μελέτες έφεραν απρόσμενα γρήγορα τη δυνατότητα εμβολιασμού παιδιών από την ηλικία των 12 έως 15 ετών, ενώ υπάρχει προοπτική επέκτασης του εμβολιασμού στο άμεσο μέλλον και σε μικρότερες ηλικίες».

Το θέμα του εμβολιασμού των παιδιών σε κάθε περίπτωση, θα εξετασθεί ενδελεχώς και εξαντλητικά, σε ειδική, μελλοντική συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Μάλιστα όπως υπογράμμισε η καθηγήτρια Θεοδωρίδου στην ενημέρωση της Δευτέρας 7 Ιουνίου, «προτού ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση, το θέμα θα ζυγιστεί πολύ καλά. Είναι βέβαιον ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για εμβολιασμό των παιδιών, όταν δεν έχουν καλυφθεί εμβολιαστικά επαρκώς, οι ενήλικες. Προηγούνται οι ενήλικες, ενώ σε προτεραιότητα είναι οι εμβολισμοί των παιδιών με υποκείμενα νοσήματα».

Στα μέσα Μαΐου το ECDC, το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων, διατύπωσε τη σύσταση εμβολιασμού των παιδιών παραθέτοντας και τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση. Αμερική και Καναδάς ήδη εμβολιάζουν παιδιά μεγαλύτερων ηλικιών.

Στις 28 Μαΐου 2021, ακολούθησε η τοποθέτηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) και η Ειδική Επιτροπή Ιατρικών Προϊόντων για Ανθρώπινη Χρήση, η CHMP, η οποία ενέκρινε και εκείνη την επέκταση της ηλικίας εμβολιασμού με εμβόλιο mRNA, σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών.

Η απόφαση στηρίχθηκε σε μελέτη που αφορούσε 2.260 παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών, τα οποία σύμφωνα με το ειδικό ερευνητικό πρωτόκολλο για παιδιά, παρακολουθήθηκαν για να διαπιστωθεί ότι το εμβόλιο είχε τα πλεονεκτήματα που θέλουμε να έχει κάθε εμβόλιο, δηλαδή πρώτον ότι ήταν ανοσογόνο - παρήγαγαν αντισώματα και μάλιστα σε ψηλότερο επίπεδο σε σχέση με τα μεγαλύτερης ηλικίας άτομα - και αποτελεσματικό. Από τα 1.005 παιδιά που εμβολιάστηκαν, κανένα δεν ανέπτυξε νόσο, δηλαδή η αποτελεσματικότητα ήταν περίπου 100%.

Τα παιδιά παρουσίασαν ήπιες, συνήθεις, ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως ξέρουμε από τα λεγόμενα παιδικά εμβόλια. Η Επιτροπή σημειώνει ότι ο περιορισμένος αριθμός παιδιών που συμπεριλαμβάνει η μελέτη δεν θα μπορούσε να ανιχνεύσει σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης, η PRAC, ερευνά επίσης τις περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας που έχουν καταγραφεί από το εμβόλιο της Pfizer και έχουν αναφερθεί σε άτομα ηλικίας μικρότερης των 30 ετών, χωρίς όμως να έχει επιβεβαιωθεί η σχέση με το εμβόλιο.

Η Επιτροπή έκρινε ότι τα οφέλη υπερτερούν από τους πιθανούς ενδεχόμενους κινδύνους, ιδιαίτερα για παιδιά με υποκείμενα προβλήματα. Βασική βέβαια προϋπόθεση, αποτελεί πάντα η αυστηρή επιτήρηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας σε παιδιά και ενήλικες σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη.

Η έγκριση από τον ΕΜΑ σηματοδοτεί τη δυνατότητα σε κάθε χώρα να μπορεί να διαμορφωθεί μια στρατηγική, μια πολιτική εμβολιασμού ανάλογα με τα στοιχεία που διατίθενται σε κάθε περίπτωση.

«Όπως γίνεται και για όλα τα εμβόλια, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεκτιμά πολλούς παράγοντες και διαμορφώνει το σκεπτικό και την απόφασή της, την οποία και την δημοσιοποιεί όταν πρόκειται να εξετάσει την έγκριση ενός εμβολίου. Οι παράγοντες που θα συνεκτιμηθούν είναι παράγοντες που αφορούν τη νόσο- γνωρίζουμε ότι, ευτυχώς, η νόσος του κορωνοϊού έχει ήπια πορεία στα παιδιά- τη συμμετοχή των παιδιών στη διασπορά του ιού στην κοινότητα εν καιρώ επιδημίας, τα πλεονεκτήματα από τον εμβολιασμό σε σχέση με την εκπαίδευση αλλά και τις δραστηριότητες στις οποίες πρέπει να δραστηριοποιούνται τα παιδιά, την ασφάλεια του εμβολίου και την αποτελεσματικότητα και την αποδοχή του εμβολίου από τους γονείς με τη συναίνεση των οποίων θα γίνει ο εμβολιασμός», δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού.

Η Εθνική Επιτροπή σε κάθε περίπτωση, θα μελετήσει όλες τις παραμέτρους του θέματος, προκειμένου να διατυπώσει την πρότασή της για τον εμβολιασμό που δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, αυτό να το θυμίσουμε, όπως και το ρόλο της Επιτροπής που είναι συμβουλευτικός», κατέληξε η κυρία Θεοδωρίδου.

Δείτε το αφιέρωμα του CNN Greece στον εμβολιασμό εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ