ΕΛΛΑΔΑ

Μ. Θεοδωρίδου: Φοβάμαι τους αρνητές των εμβολίων – Η πανδημία μας εμπλούτισε με νέα γνώση

Μ. Θεοδωρίδου: Φοβάμαι τους αρνητές των εμβολίων – Η πανδημία μας εμπλούτισε με νέα γνώση
Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών/INTIME

«Όσο επώδυνη και πρωτοφανής, και εάν ήταν η πανδημία του SARSCoV-2, ήταν απόλυτα διδακτική όχι μόνο για την επιστημονική κοινότητα, αλλά και την κοινωνία. Μας έδωσε και εξακολουθεί να μας δίνει χρήσιμα διδάγματα και μαθήματα και ανέβασε τη δημόσια υγεία στο υψηλότερο βάθρο, όπως της αξίζει. Ένα πράγμα φοβάμαι μόνο, τους αρνητές των εμβολίων με τα παράλογα επιχειρήματα».

Τα παραπάνω καταθέτει στο CNN Greece, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως τονίζει ειδικότερα, «πράγματι με προβληματίζουν ιδιαίτερα οι αρνητές του εμβολιασμού, οι οποίοι καταθέτουν παράλογα επιχειρήματα και βλάπτουν το κοινωνικό σύνολο αλλά και τη δημόσια υγεία. Εμείς οι επιστήμονες, οφείλουμε να δυναμώσουμε το δημόσιο διάλογο για την αξία των εμβολίων».

Σε ερώτηση εάν τελικά ακολουθήσει και τρίτη δόση εμβολιασμού- μετά την δεύτερη των Pfizer, AstraZeneca και Moderna, η καθηγήτρια Θεοδωρίδου, σημειώνει ότι «είναι πολύ πιθανόν να πάμε και σε μία τρίτη αναμνηστική δόση. Βαδίζουμε πάντα με τα δεδομένα που έχουμε από τις επιστημονικές μελέτες για τα εμβόλια» και προσθέτει ότι «ίσως ο κορωνοϊός, μετά από όλη αυτή την πορεία, εξελιχθεί σε λοίμωξη του αναπνευστικού, με την οποία θα είμαστε αντιμέτωποι κάθε χρόνο».

Σε άλλο σημείο της συζήτησής μας, η κυρία Θεοδωρίδου, επισημαίνει ότι «η πανδημία, κατάφερε να αποκαταστήσει το κύρος της δημόσιας υγείας και να την θέσει στο υψηλότερο βάθρο της κοινωνίας, μαζί με όσους την υπηρετούν. Εκτιμώ ότι η σοβαρή αυτή υγειονομική κρίση, έδωσε μία ώθηση σε όλους τους τομείς της επιστήμης και μας εμπλούτισε με πολλά και γόνιμα μαθήματα αλλά και με καινούρια γνώση».

Δείτε το αφιέρωμα του CNN Greece στον εμβολιασμό εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ