ΕΛΛΑΔΑ

Η Μετάλλαξη Δέλτα και γιατί θα μας προβληματίσει αυτό το καλοκαίρι

Η Μετάλλαξη Δέλτα και γιατί θα μας προβληματίσει αυτό το καλοκαίρι

Οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού και το κατά πόσο αυτές μπορούν να καταπολεμηθούν με τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια, είναι το κύριο θέμα που προβληματίζει τους ειδικούς, την περίοδο αυτή. Η Μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ, με την κατά 50-70% υψηλότερη μετάδοση από τη βρετανική μετάλλαξη, που ήδη ήταν κατά 50% μεταδοτικότερη από το αρχικό στέλεχος, θεωρείται πως θα επικρατήσει καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Σε πρόσφατη επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, η καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, δήλωσε σχετικά: «Η μετάλλαξη Δ έχει επεκταθεί σε περισσότερες από 92 χώρες και στη χώρα μας έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα (28 Ιουνίου 2021) 29 στελέχη, ενώ προβλέπεται ότι θα αποτελεί το επικρατών στέλεχος μέχρι το τέλος του καλοκαιριού παγκόσμια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 90% των νέων λοιμώξεων θα είναι η παραλλαγή Δ. Το χαρακτηριστικό του ιού με τη Δ μετάλλαξη, είναι η υψηλή μεταδοτικότητα, 50%-70% μεγαλύτερη από την μεταδοτικότητα του βρετανικού στελέχους, που ας θυμηθούμε ότι είναι 50% πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος της Γιουχάν. Η διασπορά του ιού με τη μετάλλαξη Δ θα αφορά, κυρίως ανεμβολίαστους, ανοσοκατασταλμένους και τα παιδιά τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί».

Ο ιός τρέχει γρηγορότερα και εμείς πρέπει να επισπεύσουμε το βήμα μας

Όπως τόνισε η κορυφαία καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, «από την αρχή του χρόνου και την έναρξη των εμβολιασμών, παρακολουθούμε έναν αγώνα επικράτησης μεταξύ του ανθρώπου με την επιστημονική έρευνα και την παρασκευή των εμβολίων Covid και του μικρόκοσμου των ιών που ανθίστανται με τις μεταλλάξεις. Μετάλλαξη Α, Β, Γ, Δ, Δ Plus. Χωρίς να παραγνωρίζεται ούτε λεπτό ότι η επιδημία είναι μαζί μας, είχαμε μπει σε ένα κλίμα αισιοδοξίας για τον έλεγχο της λοίμωξης. Αλλά φαίνεται ότι ο ιός τρέχει γρηγορότερα και πρέπει και εμείς να επισπεύσουμε το βήμα μας. Η διασπορά του ιού με τη μετάλλαξη Δ θα αφορά, όπως φαίνεται από τα μέχρι σήμερα δεδομένα, κυρίως ανεμβολίαστους, ανοσοκατασταλμένους και τα παιδιά τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί».

maria-theodoridou-ena.jpg
Μαρία Θεοδωρίδου, καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

Αξίζει να σημειωθεί πως από την πρώτη μέρα που ξεκίνησε η εκστρατεία ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ (27 Δεκεμβρίου 2020) μέχρι τις 28 Ιουνίου 2021 έχουν γίνει περισσότεροι από 8.175.000 εμβολιασμοί. Περισσότεροι από 4.750.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, σε ποσοστό 45% και περισσότερο από 3.650.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (και με τις δύο δόσεις), σε ποσοστό 35%. Με αναγωγή στον ενήλικο πληθυσμό, τα ποσοστά είναι 53,3% για αυτούς που έχουν εμβολιαστεί με μια δόση και 41% για αυτούς που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Στόχος η εμβολιαστική κάλυψη να φθάσει το 70% στους επόμενους δύο μήνες.

Έρχονται τα εμβόλια με υβριδική πρωτεΐνη-ακίδα

Εξάλλου, την ώρα που η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα έρχεται να δημιουργήσει νέα ανησυχητικά δεδομένα, η καθηγήτρια Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και σε «αισιόδοξα μηνύματα» στο πεδίο της επιστημονικής έρευνας. Συγκεκριμένα, βρίσκεται σε πειραματική φάση η παρασκευή εμβολίων που δύνανται να προσφέρουν ανοσία έναντι όλων των κορωνοϊών. Πρόκειται για εμβόλια με υβριδική πρωτεΐνη-ακίδα· ουσιαστικά, τμήματα πρωτεΐνης από διαφορετικούς ιούς που θα χρησιμοποιηθούν σε αυτό το εμβόλιο, το οποίο θα προσφέρει μία ευρεία ανοσία έναντι όλων των κορωνοϊών.

Κίτρινες Κάρτες για ανεπιθύμητες ενέργειες στον ΕΟΦ

Μέχρι στιγμής, στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου, έχουν καταγραφεί 5.000 «κίτρινες κάρτες» για ανεπιθύμητες ενέργειες μετά τον εμβολιασμό. Από αυτές, οι 2.500 αξιολογήθηκαν ως οι πιο σοβαρές.

Πηγή: AP Images

AstraZeneca: Κανονικά να γίνει η β’ δόση, συστήνει το υπουργείο Υγείας

Παρά το γεγονός ότι η συζήτηση και η παραφιλολογία για την ασφάλεια του εμβολίου της ASTRAZENECA συνεχίζεται- μετά από έναν αριθμό θρομβοεμβολικών επεισοδίων που έχουν σημειωθεί- τόσο η κυβέρνηση, όσο και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εμμένουν στην άποψη ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και τα οφέλη του υπερτερούν, έναντι των παρενεργειών, που είναι πολύ σπάνιες.

Ωστόσο, μόλις τη Δευτέρα 14 Ιουνίου, στην καθιερωμένη ενημέρωση στο υπ. Υγείας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου, ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή προχώρησε σε σύσταση, το συγκεκριμένο εμβόλιο να μην χρησιμοποιείται σε πολίτες κάτω των 60 ετών. «Απεύχομαι να πάμε σε μια λογική απαγόρευσης του συγκεκριμένου εμβολίου, όμως σε κάθε περίπτωση αυτό θα το αποφασίσει η πολιτική ηγεσία», τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου και επανέλαβε ότι το όφελος από τον εμβολιασμό εξακολουθεί να είναι μεγαλύτερο από τα θρομβοεμβολικά επεισόδια που έχουν παρατηρηθεί, επομένως παραμένει η σύσταση για συνέχιση του εμβολιασμού και στην δεύτερη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca. Όπως υπογράμμισε, ο κίνδυνος των θρoμβοεμβολών είναι σπάνιος μετά τον εμβολιασμό με τη β’ δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca και ανέρχεται σε 1,3 περιστατικά ανά ένα εκατομμύριο εμβολιασμών.

Από την πλευρά του ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους στην ίδια ενημέρωση, τόνισε ότι η ανοσία επιτυγχάνεται όταν η β’ δόση πραγματοποιείται με το ίδιο εμβόλιο.

Πηγή: AP Images

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξή του, υποστήριξε το εμβόλιο καθώς και τον ρόλο των επιστημόνων, σημειώνοντας τα εξής: «Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κάνει επαγγελματικά και με αφοσίωση τη δουλειά της. Ακολουθούμε, όπως και άλλες 20 χώρες, μια συγκεκριμένη επιστημονική κατεύθυνση για τα εμβόλια τα οποία εγκρίνονται. Η Επιτροπή κάνει τη δουλειά της με επιστημονικούς όρους. Ήδη 60 εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες και όλοι αυτοί θα έχουν το δικαίωμα και τη δυνατότητα και θα κάνουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου».

Σύμφωνα με τα στοιχεία για τους εμβολιασμούς με AstraZeneca στις 15 Ιουνίου, από τα 8.750 προγραμματισμένα ραντεβού με το εμβόλιο έως τις 7μ.μ., πραγματοποιήθηκαν τα 8.681, ένα ποσοστό δηλαδή 93%. Συνολικά, τα ραντεβού με AstraZeneca την Τρίτη 15 Ιουνίου, ανέρχονταν στα 9.123.

Παράλληλα, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας με ανακοίνωσή της και ο καθηγητής Φαρμακολογίας Αχ. Γραβάνης, στηρίζουν το εμβόλιο της AstraZeneca. «Οι διαρκείς αλλαγές των ηλικιακών ορίων χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca δημιουργεί σύγχυση. Απαξιώνεται ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο που βοήθησε τη Μεγάλη Βρετανία να μηδενίσει σχεδόν τους θανάτους λόγω κορωνοϊού, ενώ είχε χάσει συνολικά 130.000 πολίτες της. Την ίδια στιγμή η Ευρώπη μετρά ακόμη απώλειες καθημερινά», δήλωσε ο καθηγητής Γραβάνης.

Ξεκινούν οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί

Ξεκινά σε λίγες μέρες το πρόγραμμα των κατ’ οίκον εμβολιασμών, με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, αφού ψηφίστηκαν οι κανονιστικές διατάξεις στην Βουλή. Με την έκδοση του ΦΕΚ, θα υπάρχει έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς, ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Δικαιούχοι του προγράμματος, είναι άτομα τα οποία βρίσκονται σε μόνιμο κλινοστατισμό, τα άτομα τα οποία έχουν σοβαρή έκπτωση της λειτουργικότητας, δηλαδή η μετακίνησή τους γίνεται με πολύ μεγάλη δυσκολία και στις περιπτώσεις που έχουμε βαριά ψυχική ή νοητική νόσο, πχ τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Θα υπάρχει συγκεκριμένη αμοιβή για τον γιατρό από την Πολιτεία για τον εμβολιασμό κατ’ οίκων, καθώς ο γιατρός θα μπορεί να πραγματοποιεί και εμβολιασμούς στο ιατρείο.

Γαλάζια Ελευθερία: Πώς προχωρούν οι εμβολιασμοί στη νησιωτική χώρα

Στις 18 Μαΐου ξεκίνησε η Επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία», με στόχο να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη στα 19 μεγάλα νησιά της χώρας. Ο μέσος όρος εμβολιαστικής κάλυψης με μια δόση μέχρι 17 Μαΐου ήταν 22%, ενώ σήμερα ο μέσος όρος έχει διαμορφωθεί στο 54%. Έχει, δηλαδή, σημειωθεί μια αύξηση 32%. Ο μέσος όρος εμβολιαστικής κάλυψης σε ολοκληρωμένους εμβολιασμούς πριν την έναρξη της «Γαλάζιας Ελευθερίας» ήταν 13%, ενώ σήμερα έχει διαμορφωθεί στο 45%. Και εδώ μια αύξηση 32%, που είναι μια αρκετά πιο μπροστά από το επίπεδο που είναι η υπόλοιπη χώρα. Έχει ήδη ολοκληρωθεί ο καθολικός εμβολιασμός σε 69 νησιά, με περισσότερες από 2.000 αποστολές, από το νησάκι των Αρκιών μέχρι και τα μεγαλύτερα νησιά.

Οι εμβολιασμοί των υγειονομικών

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από την ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μέχρι τις 23 Ιουνίου, ο εμβολιασμός των υγειονομικών είχε προχωρήσει ως εξής:

  • -Γιατροί ΕΣΥ στο 86%, ιδιώτες γιατροί στο 91%
  • -Νοσηλευτικό προσωπικό ΕΣΥ στο 69%, νοσηλευτικό προσωπικό σε ιδιωτικές κλινικές στο 73%
  • -Λοιπό προσωπικό ΕΣΥ ΣΤΟ 66%, στα ιδιωτικά στο 70%.

Οι παραδόσεις εμβολίων των εταιρειών

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από την ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μέχρι τις 23 Ιουνίου, το επόμενο διάστημα αναμένονται οι εξής παραδόσεις εμβολίων:

  • -Τον Ιούλιο αναμένονται 1.550.000 δόσεις από την Pfizer, ενώ συνολικά για το τρίμηνο αναμένουμε 4.880.000 δόσεις.
  • -Moderna αναμένονται 380.000 δόσεις
  • -Johnson & Johnson αναμένονται τον Ιούνιο 192.000 και τον Ιούλιο επιπλέον 171.000 δόσεις.

Ποσοστά συμμετοχής εμβολιασμού σε ηλικιακές ομάδες:

Στην ηλικιακή ομάδα 85 και άνω, το 69% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 70%.

Στην ηλικιακή ομάδα 80-84, το 70% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 71%.

Στην ηλικιακή ομάδα 75-79, το 81% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 83%.

Στην ηλικιακή ομάδα 70-74, το 76% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 77%.

Στην ηλικιακή ομάδα 65-69, το 76% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 77%.

Στην ηλικιακή ομάδα 60-64, το 70% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 72%.

Στην ηλικιακή ομάδα 55-59, το 65% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 68%.

Στην ηλικιακή ομάδα 50-54, το 61% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 64%.

Στην ηλικιακή ομάδα 45-49, το 54% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 60%.

Στην ηλικιακή ομάδα 40-44, το 47% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 53%.

Στην ηλικιακή ομάδα 35-39, το 39% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 43%.

Στην ηλικιακή ομάδα 30-34, το 34% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 40%.

Στην ηλικιακή ομάδα 25-29, το 22% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 33%.

Στην ηλικιακή ομάδα 18-24, την τελευταία ομάδα που έχουμε ανοίξει, το 11% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 20%.

  • + Η ηλικιακή ομάδα 75-79 ετών, έχει ήδη εμβολιαστεί σε ποσοστό 81%.
  • - Στον αντίποδα, βρίσκεται η ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών, με μόλις το 11% να έχει εμβολιαστεί.

(στοιχεία μέχρι 28 Ιουνίου 2021)

Δείτε εδώ όλο το αφιέρωμα του CNN Greece στον Εμβολιασμό

ΔΗΜΟΦΙΛΗ