ΚΟΣΜΟΣ

«Τραμπ, τι κάνεις;»: Ο Ερντογάν σχολιάζει την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ

«Τραμπ, τι κάνεις;»: Ο Ερντογάν σχολιάζει την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ
REUTERS/Umit Bektas

Την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ σχολίασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την αναχώρησή του από την Άγκυρα για την Ελλάδα, όπου θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσημη επίσκεψη.

Σύμφωνα με τον τούρκο πρόεδρο η απόφαση των ΗΠΑ παραβλέπει εντελώς μια απόφαση του 1980 του ΟΗΕ σχετικά με το καθεστώς της πόλης, προειδοποιώντας παράλληλα πως «θα ωθήσει τον κόσμο, και κυρίως την περιοχή, σε έναν κύκλο πυρός».

«Τραμπ, τι κάνεις; Τι είδους προσέγγιση είναι αυτή; Οι πολιτικοί αξιωματούχοι θα πρέπει να εργάζονται για τη συμφιλίωση και όχι για το χάος», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος απευθυνόμενος στον Αμερικανό ομόλογό του και πρόσθεσε: «Αν ο κύριος Τραμπ λέει ‘εγώ είμαι δυνατός, επομένως έχω δίκιο’, κάνει λάθος. Το να είσαι δυνατός δεν σημαίνει ότι έχεις δίκιο. Αυτός που έχει δίκιο είναι δυνατός. Αυτό πρέπει να ξέρει»

Ο Ερντογάν είχε προειδοποιήσει ήδη από χθες, προτού κάνει την επίσημη ανακοίνωση ο Ντόναλντ Τραμπ, ότι η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ «θα εξυπηρετήσει τις τρομοκρατικές οργανώσεις».

Επίσης κάλεσε τους ηγέτες των 57 χωρών μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας σε μια σύνοδο κορυφής στην Κωνσταντινούπολη στις 13 Δεκεμβρίου για να συζητήσουν τις εξελίξεις αναφορικά με το θέμα της Ιερουσαλήμ.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην επίσκεψή του στην Ελλάδα, λε΄γοντας πως «ασφαλώς σήμερα πάω στην Ελλάδα. Θα έχουμε συνομιλίες στην Αθήνα. Από εκεί αύριο θα πάω στη Δυτική Θράκη και θα συναντηθούμε με τους εκεί αδελφούς μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ