ΣΠΟΡ

ΛεΜπρόν Τζέιμς: Το «μυστικό» για το σώμα του ενός εκατομμυρίου

ΛεΜπρόν Τζέιμς: Το «μυστικό» για το σώμα του ενός εκατομμυρίου

Πίσω από κάθε επιτυχημένο άνδρα, κρύβεται ένας επιτυχημένος personal trainer – θα μπορούσε να είναι η παράφραση της γνωστής ρήσης. Στην περίπτωση του ΛεΜπρόν Τζέιμς, αυτός ο άνθρωπος έχει όνομα και λέγεται Μάικ Μανσίας (Μike Mancias).

Όλοι γνωρίζουν τον ΛεΜπρόν Τζέιμς και την αφοσίωσή του στο μπάσκετ. Ελάχιστοι, ωστόσο, γνωρίζουν τον άνθρωπο, στον οποίο έχει εμπιστευτεί το σώμα του, ένα εργαλείο δουλειάς αξίας 1 εκατομμυρίου δολλαρίων!

Ο γυμναστής των Κλίβελαντ Καβαλίερς δουλεύει στενά με τον τετράκις MVP του NBA, δις χρυσό Ολυμπιονίκη και έναν από τους καλύτερους παίκτες όλων των εποχών του αμερικανικού πρωταθλήματος, ΛεΜπρόν Τζέιμς από τότε που εντάχθηκε στο δυναμικό της ομάδας, 14 χρόνια πριν.

https://www.instagram.com/p/BYhjdFAhYEF

Εκτός από το πρόγραμμα και την επίβλεψη των προπονήσεων του 33χρονου σταρ, τα καθήκοντά του Μανσίας περιλαμβάνουν (σχεδόν) τα πάντα: Από τον έλεγχο της διατροφής και την προετοιμασία των ενεργειακών ποτών μέχρι την αποβολή τού γαλακτικού οξέος από τον οργανισμό του αθλητή, μετά από τα μεγάλα ματς.

Με την πάροδο των χρόνων, ο 40χρονος δεν είναι απλώς ένας στενός συνεργάτης αλλά «οικογένεια», όπως λέει ο ίδιος. Η σκιά που ακολουθεί τον «βασιλιά» Τζέιμς ακόμα και στις διακοπές, τα All Star Games, τις ολυμπιακές υποχρεώσεις και τις εξαντλητικές προπονήσεις εκτός κανονικής περιόδου. Ο άνθρωπος που τον ακολούθησε και στη μεταγραφή του στους Miami Hit, το 2010.

https://www.instagram.com/p/BX8B9fTBUXN

«Είναι οικογένεια. Όλο αυτό πηγαίνει πέρα από το μπάσκετ και πέρα από το παρκέ. Με εμπιστεύεται και τον εμπιστεύομαι», λέει ο 40χρονος προπονητής για τη σχέση του με τον Τζέιμς.

«Το κλειδί είναι η καλή επικοινωνία»

Ο Μανσίας, που είχε στο βιογραφικό του αθλητικές σπουδές και κινησιολογία, προτού πιστοποιηθεί ως γυμναστής αθλητών, εργάζεται για τους Καβαλίερς και είναι υπεύθυνος για όλο το ρόστερ. Ωστόσο, το ότι δουλεύει μεμονωμένα, εκτός συλλόγου, και με τον Τζέιμς κάποιες φορές αποδεικνύεται για όλους τους εμπλεκόμενους πρόκληση που χρήζει ιδιαίτερου χειρισμού για την αποφυγή παρεξηγήσεων – δεδομένων των ποσών που επενδύονται στο NBA.

https://www.instagram.com/p/BVkP5o5h-zu

«Νομίζω πως το πρώτο και κύριο είναι η επικοινωνία», εξηγεί ο ίδιος. «Αυτές οι ομάδες, αυτοί οι ιδιοκτήτες, αυτοί οι γενικοί διευθυντές και μάνατζερ επενδύουν εκατομμύρια στα συμβόλαια των παικών. Οπότε θέλουμε να διασφαλίσουμε πως (οι παίκτες) είναι στα σωστά χέρια κάποιου με τα γνωστικά διαπιστευτήρια».

Γι’αυτό και κατά τη διάρκεια των θερινών προπονήσεων, στο Λος Άτζελες, ο Μανσίας δίνει αναφορά στον προπονητή, τους βοηθούς, τους γυμναστές και φυσικά τον δ/ντή της ομάδας για την πρόοδο του πελάτη του.

https://www.instagram.com/p/BaXH3uVByW1

Ένας ντροπαλός... στην εποχή των social media


Η ιδέα της πρόσληψης προσωπικού προπονητή από παίκτες τέτοιας κλάσης δεν είναι νέα. Οι σούπερσταρ Μάικλ Τζόρνταν και Κόμπι Μπράιαντ είχαν τον Τιμ Γκρόβερ ως personal trainer. Ο Μανσίας έκανε τα πρώτα του βήματα ως εποχικός ασκούμενος για τον Γκρόβερ.

https://www.instagram.com/p/BVXd-mQhYHW

Σε αντίθεση, όμως, με τον «δάσκαλό» του, ο οποίος είναι επικοινωνιακά υπερδραστήριος, με συνεντεύξεις, βιβλία, ακόμα και «πατενταρισμένα» συστήματα, ο Μανσίας είναι χαμηλών τόνων «από σεβασμό στους συνεργάτες μου και στους προπονητές», όπως λέει.

«Δεν πρόκειται για’μενα», εξηγεί: «Εγώ είμαι ο σεφ ενός εστιατορίου, όχι ο ιδιοκτήτης».

Στην εποχή των social media, ο Μανσίας δεν είναι στο Instagram, σπανίως τουιτάρει, ούτε εμφανίζεται σε χαρούμενες σέλφι με τον πελάτη του. Για εκείνον είναι κι ένας τρόπος να διατηρεί τη σχέση ακλόνητης εμπιστοσύνης με τον «βασιλιά». Άλλωστε, προτιμά να αφήνει το ίδιο το «δημιούργημά» του να «μιλά» για τη δουλειά του και να μονοπωλεί όλη την προσοχή των 34 εκατομμυρίων follower του στο Instagram.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ