ΚΟΣΜΟΣ

Κορεατική χερσόνησος: Η παρέλαση που απειλεί να εκτροχιάσει τη διπλωματική πρόοδο

Κορεατική χερσόνησος: Η παρέλαση που απειλεί να εκτροχιάσει τη διπλωματική πρόοδο
EPA/KCNA

Η Βόρεια Κορέα όχι μόνο θα συμμετάσχει στην παρέλαση των αθλητών στην τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στη Νότια Κορέα τον επόμενο μήνα, αλλά ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει και μια μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση στα εδάφη της, μόλις μία μέρα πριν ανοίξει η αυλαία στην Πιοντσάνγκ. 

Αυτό τουλάχιστον υποδηλώνουν οι προσκλήσεις που έχουν ήδη σταλεί σε διπλωμάτες για να παρακολουθήσουν το γεγονός, αλλά και οι εικόνες που έχουν καταγραφεί από δορυφόρους και «μαρτυρούν» τις προετοιμασίες.

Σύμφωνα με βορειοκορεατικό έγγραφο που έφθασε στα «χέρια» του CNNi, προσκαλούνται στρατιωτικοί ακόλουθοι, μαζί με τις συζύγους τους για να παρακολουθήσουν τις εορταστικές εκδηλώσεις που θα γίνουν στην Πιονγκγιάνγκ στις 8 Φεβρουαρίου, για την 70η επέτειο από την επίσημη ίδρυση του στρατού της χώρας.

Την Πέμπτη, η βορειοκορεατική ιστοσελίδα NK News δημοσίευσε μια σειρά από φωτογραφίες από δορυφόρο, που εκτιμάται ότι δείχνουν τις προετοιμασίες της Πιονγκγιάνγκ στο κέντρο εκπαίδευσης παρελάσεων της περιοχής Μιρίμ.

«Στο συγκεκριμένο έδαφος παρατηρείται μια έντονη κινητικότητα πριν από τις παρελάσεις, ενώ τον υπόλοιπο χρόνο δεν καταγράφονται κινήσεις», σημειώνεται στο ρεπορτάζ και προστίθεται πως οι προετοιμασίες για τις πολύ μεγάλες παρελάσεις συνήθως γίνονται ορατές αρκετούς μήνες πριν.

Μια παρέλαση στην Πιονγκγιάνγκ θα μπορούσε να λειτουργήσει ως υπενθύμιση του Κιμ Γιονγκ Ουν προς την διεθνή κοινότητα, ότι ενώ η Βόρεια Κορέα είναι πρόθυμη να συμμετάσχει σε ειρηνευτικές συνομιλίες αμέσως τώρα, την ίδια στιγμή η στρατιωτικές και πυρηνικές της δυνατότητες δεν μειώνονται.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η πραγματοποίηση της παρέλασης είναι μια ένδειξη ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν ίσως αναζητά έναν τρόπο για να κάνει επίδειξη της στρατιωτικής του δύναμης, χωρίς να φαίνεται ότι παραβιάζει το πνεύμα των συνομιλιών με τη Σεούλ.

Όπως εκτιμά ο ιδρυτής της ιστοσελίδας, Chad O'Carroll, «μια στρατιωτική παρέλαση την παραμονή της έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, θα προκαλούσε επικρίσεις από τη διεθνή κοινότητα, ειδικά μετά την απόφαση ΗΠΑ και Νότιας Κορέας να αναβάλουν τις προγραμματισμένες για την ίδια χρονική περίοδο κοινές στρατιωτικές ασκήσεις τους».

Αναλυτές εκτιμούν πως είναι απίθανο η Πιονγκγιάνγκ να αναγνωρίσει ότι η στρατιωτική της παρέλαση και η Ολυμπιακοί Αγώνες συνδέονται με οποιοδήποτε τρόπο, εστιάζοντας στο ότι φέτος είναι μεγάλη επέτειος για την ιστορία του κορεατικού στρατού. Τόσο η 8η Φεβρουαρίου, όσο και η 25η Απριλίου είναι ημερομηνίες-σταθμοί για την ίδρυση του στρατού της χώρας. Μέχρι τώρα οι μεγαλύτεροι εορτασμοί γίνονταν την Άνοιξη, καθώς οι χειμερινές στρατιωτικές παρελάσεις είναι σπάνιες.

Συνήθως οι παρελάσεις στη Βόρεια Κορέα χαρακτηρίζονται από τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων αλλά και τις εντυπωσιακά «χορογραφημένες» κινήσεις τους. Πέρυσι τον Απρίλιο, την ημέρα της Παρέλασης του Ήλιου, που έγινε για να εορταστούν τα γενέθλια του ιδρυτή του κράτους, χιλιάδες στρατιώτες παρήλασαν σε εντυπωσιακούς σχηματισμούς, με φόντο τον στρατιωτικό εξοπλισμό, μπαλόνια και τεράστιο πλήθος.

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν στις 9 Φεβρουαρίου με μια μεγαλειώδη τελετή στη Σεούλ. Λίγες μέρες πριν την κοινή παρέλαση των αθλητών από τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα, λαμπαδηδρόμοι βρέθηκαν στην αποστρατικοποιημένη ζώνη, το σύνορο μεταξύ των δύο χωρών και πέρασαν την Ολυμπιακή Φλόγα μέσα από τα συρματοπλέγματα.

Τα νέα για την προετοιμασία της στρατιωτικής παρέλασης έρχονται λίγο καιρό μετά την επαναπροσέγγιση των ηγεσιών των δυο Κορέων και την επαναλειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής που τις συνέδεε απευθείας.

Στις διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα στο χωριό Πανμουντζομ στην αποστρατικοποιημένη ζώνη, συμφωνήθηκε οι δύο χώρες να παρελάσουν μαζί στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και μάλιστα υπό κοινή σημαία που θα δείχνει μια ενωμένη Κορεατική Χερσόνησο. Επίσης η Βόρεια Κορέα συμφώνησε να στείλει μια μεγάλη αποστολή αθλητών, αλλά και φιλάθλων.

korea


Πηγή:REUTERS/Kim Hong-Ji

Κι ενώ πολύ χαιρέτισαν την αποκλιμάκωση της έντασης στη Χερσόνησο, που πολλές φορές έφθασε στο χείλος του πολέμου την περασμένη χρονιά, κάποιοι σε Σεούλ και Ουάσινγκτον, εκφράζουν τον προβληματισμό τους μήπως η Νοτιοκορεατική πλευρά κάνει περισσότερες υποχωρήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ