ΠΡΟΣΩΠΑ

Όλαφ Σολτς, ο νέος «τσάρος» της γερμανικής οικονομίας

Όλαφ Σολτς, ο νέος «τσάρος» της γερμανικής οικονομίας
REUTERS/Axel Schmidt

Από τον Μάρτιο του 2011 κρατά στα χέρια του τα ηνία της πόλης του Αμβούργου, τα οποία όπως φαίνεται θα κληθεί να εγκαταλείψει προκειμένου να αναλάβει τις τύχες της γερμανικής οικονομίας.

 

Ο λόγος για τον Όλαφ Σολτς, τον σοσιαλδημοκράτη δήμαρχο του Αμβούργου και δεύτερο ισχυρότερο άνδρα στο SPD, μετά τον Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος φαίνεται να αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέουν στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης αναφορικά με το «μοίρασμα» των υπουργείων μετά τη συμφωνία για τη συγκρότηση Μεγάλου Συνασπισμού μεταξύ CDU/SPD/CSU.

Εάν επιβεβαιωθούν οι διαρροές, ο 59χρονος Σολτς θα είναι εκείνος που θα διαδεχθεί τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη θέση του «τσάρου» της γερμανικής οικονομίας, την οποία προσωρινά κάλυπτε ο Πέτερ Άλτμαϊερ.

Ποιος είναι ο Όλαφ Σολτς

Δεύτερος ισχυρότερος άνδρας στο SPD, μετά τον Μάρτιν Σουλτς, ο Όλαφ Σολτς έχει πολυετή παρουσία στα κοινά της Γερμανίας. Έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της νεολαίας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, εκπροσώπησε το Αμβούργο στη γερμανική Βουλή από το 1998 ως το 2001, καθώς και από το 2002 ως το 2011. Υπηρέτησε ως υπουργός Εσωτερικών του Αμβούργου, καθώς και ως γενικός γραμματέας του SPD, θέση από την οποία παραιτήθηκε όταν ο Γκέρχαρντ Σρέντερ αποφάσισε να εγκαταλείψει την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών.

Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη συμφωνία για τον πρώτο Μεγάλο Συνασπισμό μεταξύ του SPD και του CDU της Άνγκελα Μέρκελ, το 2005, όντας γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών.

Ήταν επίσης μέλος της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, στις αρμοδιότητες της οποίας ήταν και η επίβλεψη των μυστικών υπηρεσιών της Γερμανίας, ενώ υπηρέτησε και στο κοινοβουλευτικό σώμα που είναι αρμόδιο για τον διορισμό δικαστών στα ανώτατα δικαστήρια της χώρας.

Το 2007 διαδέχθηκε τον Φραντς Μουντεφέρινγκ στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο με καγκελάριο την Άγκελα Μέρκελ.

Μετά τις εκλογές του 2009 ο Σολτς ήταν αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD.

Ένας από τους πιο σημαντικούς σταθμούς της πολιτικής του καριέρας ήταν η νίκη του SPD στις τοπικές εκλογές του Αμβούργου, το 2011. Υπό την καθοδήγησή του οι Σοσιαλδημοκράτες κέρδισαν το 48,3% των ψήφων κι εξασφάλισαν 62 από τις 121 θέσεις της τοπικής Βουλής.

Μετά τις εκλογές του 2013 συμμετείχε ξανά στις συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, μεταξύ CDU, CSU και SPD, έχοντας αναλάβει τη διαπραγμάτευση αναφορικά με τον τομέα της οικονομικής πολιτικής, με κύριο αντίπαλό του τότε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον οποίο πρόκειται να διαδεχθεί τώρα.

Το 2015 οι Σοσιαλδημοκράτες κέρδισαν και πάλι τις τοπικές εκλογές στο Αμβούργο, ενώ την ίδια χρονιά διεκδίκησε την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024.

Στη διάρκεια της θητείας του ως δήμαρχος Αμβούργου, από τον Μάρτιο του 2011, ο Σολτς έχει συναντηθεί με ηγέτες όπως ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Τζάστιν Τριντό, ο Ντέιβιντ Κάμερον και ο Ζαν Μαρκ Ερό.

Ο Σολς είναι παντρεμένος με την Μπρίτα Έρνστ, που επίσης διαγράφει σημαντική πορεία στην πολιτική με το SPD.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ