ΕΛΛΑΔΑ

Σε κρίσιμη κατάσταση η υγεία του απεργού πείνας και δίψας Βασίλη Δημάκη

Σε κρίσιμη κατάσταση η υγεία του απεργού πείνας και δίψας Βασίλη Δημάκη
EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη

Για 27η ημέρα συνεχίζεται η απεργία πείνας του κρατουμένου Βασίλη Δημάκη, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες έχει κατέλθει και σε απεργία δίψας, γεγονός που έχει δυσχεράνει ιδιαιτέρως την κατάσταση της υγείας του.

Λόγος της απεργίας πείνας και δίψας είναι η άρνηση του Συμβουλίου των Φυλακών να του επιτρέψουν να παρακολουθεί τα μαθήματα στο Πολιτικό της Νομικής Σχολής Αθηνών με «βραχιολάκι».

Το αίτημα του έχει ήδη απορριφθεί τρεις φορές και εντός της σημερινής ημέρας αναμένεται η απάντηση του Δικαστηρίου Εκτέλεσης Ποινών Πειραιά επί του ιδίου θέματος.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης, σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει πως είναι αναρμόδιο να λάβει μία τέτοια απόφαση και επισημαίνει πως ο Βασίλης Δημάκης είχε στο παρελθόν αποφυλακιστεί υπό όρους, τους οποίους όμως παραβίασε, όπως έκανε και με άδεια που είχε λάβει.

«Η υπόθεση, μετά από προσφυγή του κρατουμένου, βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης», υπογραμμίζει το αρμόδιο υπουργείο.

Ο ίδιος, με ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζει «εμπαθές» το ανακοινωθέν του υπουργείου Δικαιοσύνης και τονίζει πως αρνείται να μεταφερθεί σε οποιοδήποτε νοσοκομείο για να του παραχθεί αναγκαστική σίτιση.

«Το περιεχόμενο του δελτίου τύπου σας στα μάτια μου ξεπερνά τα όρια της αδικίας: μιλάμε πλέον για ατιμία!», αναφέρει χαρακτηριστικά και αναφέρεται αναλυτικά στους κόπους, τόσο του ιδίου, όσο και των καθηγητών του, να μπει στο Πανεπιστήμιο, όπου πλέον είναι επιβεβλημένη η παρουσία του ώστε να παρακολουθεί τα μαθήματά του.

«Σας δηλώνω ότι σήμερα ανακοίνωσα και στους οικείους μου, έχοντας σώας τας φρένας και σε πλήρη συνείδηση, ότι θα χρεωθείτε ως αριστερή υποτίθεται κυβέρνηση με ακροδεξιές αποφύσεις τον πρώτο νεκρό που διεκδικούσε όσο ευγενικά μπορούσε το δικαίωμά του στην εκπαίδευση.

Όσον αφορά δε το δικαίωμά μου στην αυτοδιάθεση, είναι αποκλειστικά δική μου ευθύνη, παρότι αυτή η εξέλιξη αποτελεί συνέπεια των δικών σας μεθοδευμένων πράξεων και παραλείψεων.

Τέλος, σχετικά με την συγκαλυμένη απειλή σας για αναγκαστική σίτιση, δηλώνω ότι αρνούμαι πλέον τη μεταφορά μου σε οποιοδήποτε νοσοκομείο και προκαλώ οποιονδήποτε να προσπαθήσει να με κρατήσει σε μια τέτοια ζωή με τη βία.

Το ότι είμαι φυλακισμένος, δεν σημαίνει ότι είμαι δούλος σας κ.Υπουργέ, ούτε ότι θα παίρνω την άδειά σας για να εκφράζω τη γνώμη μου, ακόμα και με το ανισοβαρές κόστος που αφορά τη ζωή μου», αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ