ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός για επίθεση με όπλα μαζικής καταστροφής από τον ISIS στην Ε.Ε.

Συναγερμός για επίθεση με όπλα μαζικής καταστροφής από τον ISIS στην Ε.Ε.
Η γερμανική αστυνομία διενεργεί ελέγχους στο Μετρό του Μάιιντς Thomas Lohnes /Getty Images/Ideal Images

Έντονη ανησυχία προκαλεί έκθεση της Υπηρεσίας Ερευνών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με την οποία τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα για «το ενδεχόμενο χημικής ή βιολογικής επίθεσης από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους».

Η έκθεση ξεκινά υπενθυμίζοντας τη ζοφερή πραγματικότητα των τελευταίων τριών μηνών με επίκεντρο την εκστρατεία τρόμου του ISIS:

Aπό το ξεκίνημα του Οκτωβρίου 2015, τρομοκρατικές επιθέσεις στην Άγκυρα, τη Χερσόνησο του Σινά, τη Μπεϊρούτ, το Παρίσι και την Τυνησία, την ευθύνη των οποίων ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, στοίχισαν τη ζωή σε 500 ανθρώπους. Αμέσως μετά την επίθεση στο Παρίσι, η τζιχαντιστική τρομοκρατική οργάνωση απείλησε με νέες επιθέσεις σε ευρωπαϊκές πόλεις, σημειώνοντας ότι τα μελλοντικά χτυπήματα θα είναι πιο φονικά και πολύ πιο σοκαριστικά. Η απειλή αυτή οδήγησε ειδικούς στην εκτίμηση ότι η οργάνωση ενδεχομένως και να σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει απαγορευμένα όπλα μαζικής καταστροφής.


Η συνέχεια, όμως, είναι εξόχως ανησυχητική καθώς δεν αποκλείεται οι τζιχαντιστές να επιχειρήσουν να κάνουν πράξη την απειλή τους, συνεπώς:

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα πρέπει να βρίσκονται σε συναγερμό καθώς και να συζητούν δημόσια το ενδεχόμενο μιας τέτοιας επίθεσης. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί καταβάλλουν προσπάθεια να αποτρέψουν μια τόσο σοβαρή επίθεση σε ευρωπαϊκό έδαφος, αλλά είναι και προετοιμασμένες για το χειρότερο δυνατό σενάριο. Υπάρχουν, ωστόσο, κάποια κενά κυρίως σε ό,τι αφορά στην ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στα κράτη-μέλη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ