ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε το νέο υπουργικό συμβούλιο

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε το νέο υπουργικό συμβούλιο
Kayhan Ozer/Presidential Palace/Handout via REUTERS

Την νέα κυβέρνηση με μόλις 16 υπουργεία ανακοίνωσε σήμερα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ορκίστηκε σήμερα, μετά την επανεκλογή του στις 24 Ιουνίου. 

Μόνο τρεις υπουργοί διατηρούν την θέση τους στο νέο υπουργικό συμβούλιο: ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Εσωτερικών Süleyman Soylu και ο υπουργός Δικαιοσύνης Abdulhamit Gül.

Αντιπρόεδρος είναι ένας σε αντίθεση με τις φήμες ότι μπορεί να ήταν δύο ή και τρεις και είναι ο Fuat Oktay. Ο γαμπρός του Ταγίπ Ερντογάν, Berat Albayrak που ήταν υπουργός Ενέργειας, αναλαμβάνει το τιμόνι της Οικονομίας, που όπως είχε δηλώσει νωρίτερα ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει συγκεντρωθεί σε ένα υπουργείο.

Έκπληξη του Ερντογάν αποτελεί ο διορισμός του Γενικού Επιτελάρχη, Χουλουσί Ακάρ, που κατά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος είχε παραμείνει όμηρος των πραξικοπηματιών, ως υπουργού Αμύνης. Το ερώτημα που παραμένει είναι ποιος θα διοριστεί τώρα στην θέση του ως Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Τουρκικού Στρατού.

Το υπόλοιπο επιτελείο της κυβέρνησης αποτελούν οι Zehra Zümrüt Selçuk υπουργός Εργασίας Κοινωνικών Υπηρεσιών και Οικογένειας, υπουργός Περιβάλλοντος ο Murat Kurum, υπουργός Φυσικών πόρων και Ενέργειας ο Fatih Dönmez, υπουργός Αθλητισμού και Νεολαίας ο Mehmet Kasapoğlu, υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού ο Mehmet Ersoy, υπουργός Παιδείας ο Ziya Selçuk, υπουργός Υγείας ο Fahrettin Koca, υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας ο Mustafa Varank, υπουργός Γεωργίας και Δασών ο Bekir Pakdemirli, υπουργός Εμπορίου η Ruhsar Pekcan και υπουργός Μεταφορών και Υποδομών ο Cahit Turan.

Η ορκωμοσία Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος ορκίστηκε ενώπιον του κοινοβουλίου και στη συνέχει εκφώνησε ομιλία ενώπιον πολλών ξένων ηγετών που είχαν συγκεντρωθεί στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα.

Ο Ερντογάν υποσχέθηκε σήμερα ότι θα οικοδομήσει μια "ισχυρή" χώρα, με μια πανίσχυρη αμυντική βιομηχανία και μια αναπτυσσόμενη οικονομία, μετά την ορκωμοσία του, για μια νέα πενταετή θητεία με διευρυμένες εξουσίες.

"Εμείς, ως Τουρκία και ως τουρκικός λαός, κάνουμε σήμερα μια νέα αρχή", είπε στους ηγέτες και στους χιλιάδες προσκεκλημένους του. "Αφήνουμε πίσω μας το σύστημα που στο παρελθόν κόστισε στη χώρα μας ακριβό τίμημα, λόγω του πολιτικού, κοινωνικού και οικονομικού χάους", συνέχισε.

Ο Ερντογάν βρίσκεται στην εξουσία επί 15 χρόνια, αρχικά ως πρωθυπουργός και από το 2014 ως πρόεδρος. "Είμαι στην πολιτική για πάνω από 40 χρόνια. Ήρθαμε για να γίνουμε υπηρέτες του λαού, όχι αφέντες του", είπε.

Στην τελετή παρέστησαν πολλοί ηγέτες, όπως ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ