ΚΟΣΜΟΣ

Στην αντεπίθεση η Μέι: Η Ε.Ε. να καταθέσει νέες προτάσεις

Στην αντεπίθεση η Μέι: Η Ε.Ε. να καταθέσει νέες προτάσεις
Jack Taylor/Pool via Reuters

«Βέλη» κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαπέλυσε η Τερέζα Μέι μετά το «ναυάγιο» στη χτεσινή άτυπη Σύνοδο Κορυφής, ζητώντας από τους Ευρωπαίους να προχωρήσουν σε αντιπροτάσεις αφού δεν αποδέχονται το δικό της σχέδιο.

Σε δήλωσή της από την Ντάουνινγκ Στριτ, η κ. Μέι τόνισε πως η Ευρώπη πρέπει να σέβεται τη Βρετανία κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

«Δεν θα ανατρέψω το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ούτε θα διχάσω τη χώρα μου» τόνισε χαρακτηριστικά η ίδια.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι το καλύτερο για τη Βρετανία θα ήταν να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση με μια κάποια συμφωνία αλλά ακόμη και το «σκληρό Brexit» θα ήταν καλύτερο από μια «κακή συμφωνία».

«Δεν θα λειτουργήσει το σχέδιο της Μέι»

Χτες, οι «27» διεμήνυσαν ότι το σχέδιο της Τερέζα Μέι για το Brexit δεν θα λειτουργήσει, μια κίνηση που κατάφερε σημαντικό πλήγμα στην πιθανότητα επίτευξης μιας συμφωνίας που θα διασφαλίζει τις μελλοντικές σχέσεις της Γηραιάς Αλβιώνας με την Ευρώπη.

«Όλοι μοιράζονται την άποψη πως ενώ υπάρχουν θετικά στοιχεία στο σχέδιο Τσέκερς, το προτεινόμενο στοιχείο για οικονομική συνεργασία δεν θα λειτουργήσει, αν μη τι άλλο γιατί υπάρχει ο κίνδυνος υπονόμευσης της ενιαίας αγοράς», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κατά την άτυπη σύνοδο κορυφής στο Σάλτσμπουργκ.

Τι θα συμβεί σε περίπτωση «σκληρού» Brexit;

Ο ίδιος εκτίμησε πως η σύνοδος της 18ης Οκτωβρίου θα είναι η «στιγμή της αλήθειας» για το Brexit, σημειώνοντας πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αποφασίσουν εάν θα πρέπει να συγκληθεί Σύνοδος Κορυφής τον Νοέμβριο για να οριστικοποιηθεί μια συμφωνία για το «διαζύγιο» της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ