ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μουζάλας - Τόσκας: Ζητούν παρέμβαση Αβραμόπουλου για να μην φύγει η Ελλάδα από Σένγκεν

Μουζάλας - Τόσκας: Ζητούν παρέμβαση Αβραμόπουλου για να μην φύγει η Ελλάδα από Σένγκεν
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Την επιτακτική ανάγκη να διαφυλαχθεί η θεμελιώδης αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορά στην ελεύθερη κυκλοφορία εντός της Σέγκεν η οποία και αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο της ευρωπαϊκής ιθαγένειας επισημαίνουν σε κοινή τους επιστολή προς τον Δημήτρη Αβραμόπουλο οι υπουργοί Μετανάστευσης και Προστασίας του Πολίτη, Γ. Μουζάλας και Ν. Τόσκας.

Οι δυο υπουργοί παρέθεσαν τις θέσεις της Ελλάδας σχετικά με το προσφυγικό - μεταναστευτικό, εν όψει της προσεχούς Συνόδου Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου, μιλώντας για επιτακτική ανάγκη ταχείας λήψης αποφάσεων, προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα που δοκιμάζει την ενότητα και την αλληλεγγύη.

Υπογραμμίζουν παράλληλα την ανάγκη να υλοποιηθούν γρήγορα όλα όσα έχουν αποφασιστεί και αφορούν στα hotspots, τη μετεγκατάσταση και επανεισδοχή.

Διευκρινίζουν ότι «όλα αυτά είναι αλληλένδετα και η αποτυχία να δράσουμε αποφασιστικά θα καταλήξει να επηρεάσει απευθείας την ασφάλεια των συνόρων μας».

Συνεχίζουν, μάλιστα, επισημαίνοντας ότι «ενώ οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι ασκούν πιέσεις για την ανάγκη του ουσιαστικού ελέγχου των συνόρων μας, είναι παρ' όλα αυτά ξεκάθαρο ότι δεν πρέπει να συγχέουμε την τρομοκρατία και τη μετανάστευση» καθώς οι ευρωπαϊκές αξίες και το κεκτημένο πρέπει να διαφυλαχθούν.

Αναφορικά με τη Συνθήκη Σένγκεν, οι δυο υπουργοί τονίζουν χαρακτηριστικά πως πρέπει να εξεταστεί «η σωστή ισορροπία ανάμεσα στην ασφάλεια και την ελευθερία μετακίνησης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ