ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Xάρι-Μαρκλ: με κλίμα και παιδεία στην ατζέντα τους γράφουν ιστορία στα πολύπαθα Φίτζι

Xάρι-Μαρκλ: με κλίμα και παιδεία στην ατζέντα τους γράφουν ιστορία στα πολύπαθα Φίτζι

Μιλώντας για την κλιματική αλλαγή, το δικαιώμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση και την αναγκαιότητα μιας άλλης ατζέντας ο πρίγκιπας Χάρι και η σύζυγός του Μέγκαν, δούκας & δούκισσα του Σάσεξ γράφουν ιστορία στην πρώτη βασιλική επίσκεψη στα Φίτζι του Νοτίου Ειρηνικού, μετά το πραξικόπημα του 2006.

Το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση ήταν το θέμα της πρώτης ομιλίας της Μέγκαν Μαρκλ στη βασιλική περιοδεία που πραγματοποιεί με τον σύζυγό της πρίγκιπα Χάρι στον Ειρηνικό.

Μιλώντας στο Πανεπιστήμιο του Νοτίου Ειρηνικού, η δούκισσα του Σάσεξ υποστήριξε τη μεγαλύτερη πρόσβαση στις ανώτερες σπουδές για τις γυναίκες.

"Για τις γυναίκες και τα κορίτσια των αναπτυσσόμενων χωρών, αυτό είναι θέμα ζωτικής σημασίας. Η πρόσβασή τους στην εκπαίδευση είναι το κλειδί της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης", δήλωσε η 37χρονη Μέγκαν που γεννήθηκε στο Λος 'Αντζελες και σπούδασε στο Northwestern University του Σικάγο.

Η Μέγκαν ανακοίνωσε τη δημιουργία δύο υποτροφιών με στόχο την ενθάρρυνση των γυναικών να φοιτήσουν στα πανεπιστήμια του Ειρηνικού και εξήγησε ότι οι πανεπιστημιακές σπουδές είχαν "απίστευτη" και "καθοριστική" σημασία για την ίδια, παρότι η χρηματοδότησή τους ήταν μια πρόκληση.

"Χάρη στις υποτροφίες, σε προγράμματα βοήθειας και σε προγράμματα σπουδών που επιτρέπουν στους φοιτητές να σπουδάζουν προσφέροντας παράλληλα εργασία στο πανεπιστήμιό τους, εγώ μπόρεσα να σπουδάσω. Τα χρήματα από τη δουλειά μου στην πανεπιστημιούπολη πήγαιναν αμέσως στην πληρωμή των διδάκτρων", τόνισε.

"Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι αυτό άξιζε τον κόπο", πρόσθεσε υπό το βλέμμα του συζύγου της που δεν έκρυβε τον θαυμασμό του. Ο Χάρι δεν αντιμετώπισε τις ίδιες δυσκολίες στο ελιτίστικο κολέγιο 'Ιτον όπου φοίτησε, ούτε στη Βρετανική Βασιλική Στρατιωτική Ακαδημία του Σάντχερστ.

Ο πρίγκιπας Χάρι ανακοίνωσε από την πλευρά του τη δημιουργία τεσσάρων υποτροφιών για να χρηματοδότηση της έρευνας για την κλιματική αλλαγή.

"Εσείς που ζείτε εδώ, αντιμετωπίζετε καθημερινά αυτή την απειλή, τις συνέπειες της αλλαγής του κλίματος, τους άγριους κυκλώνες, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, κυρίως στο Τουβαλού και στο Κιριμπάτι. Το βιώνετε εδώ και πολλά χρόνια, προτού ο κόσμος αρχίσει να εξετάζει τα θέματα αυτά".

Αργότερα, όταν ο πρίγκιπας Χάρι επισκέφτηκε το δάσος Colo-i-Suva είπε ότι οι κάτοικοι 40 και πλέον χωριών θα αναγκαστούν να εκτοπιστούν την προσεχή διετία. Ο δούκας του Σάσεξ είπε ότι από το 2012, ακόμη πέντε χωριά στα Φίτζι μετεγκαταστάθηκαν λόγω της ανόδου του επιπέδου του νερού. Τους προσεχείς 18 μήνες άλλα 10 χωριά στα Φίτζι θα αντιμετωπίσουν το ίδιο πρόβλημα, πρόσθεσε.

Έως την περασμένη εβδομάδα, 42 από τις 53 χώρες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας εντάχθηκαν στο πρόγραμμά της Canopy, στόχος του οποίου είναι να φυτευτούν νέα δάση. Το πρόγραμμα βασίζεται σε μια πρωτοβουλία που άρχισε το 2015 στο πλαίσιο του δικτύου προγραμμάτων δασικής προστασίας στις 53 χώρες της κοινοπολιτείας.

Στο δάσος αυτό, ο Χάρι έκανε τα αποκαλυπτήρια πλάκας αφιερωμένης στο πρόγραμμα Canopy και φύτεψε ένα δέντρο.

Το λεύκωμα τους στα Φίτζι

2018 10 23T091955Z 1607513988 RC14792673E0 RTRMADP 3 BRITAIN ROYALS FIJI

Εκατοντάδες πολίτες κρατούσαν πλαστικές σημαιούλες των Φίτζι και της Βρετανίας όταν ο Χάρι, φορώντας γκρι σακάκι με τρία μετάλλια στο πέτο, και η Μέγκαν, με κρεμ μακρυμάνικο φόρεμα και ασορτί καπέλο, περπάτησαν στον διάδρομο του διεθνούς αεροδρομίου Nausori έξω από την πρωτεύουσα Σούβα.

"Παρότι ψιχαλίζει, ο κόσμος είναι έξω κρατώντας ομπρέλες για να τους υποδεχτεί",ανέφερε το μήνυμα της κυβέρνησης των Φίτζι στο Twitter το οποίο συνοδεύουν φωτογραφίες που δείχνουν τον κόσμο που περίμενε για να υποδεχτεί τους επίσημους.

Ο πρωθυπουργός Φρανκ Μπαϊνιμαράμα, η σύζυγός του Μέρι και πολλοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποδέχτηκαν το ζευγάρι, στο οποίο προσφέρθηκε ένα μπουκέτο με τροπικά λουλούδια, πριν αρχίσει η επιθεώρηση της τιμητικής φρουράς που στεκόταν προσοχή με τις κοκκινόλευκες στολές.

Χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και μαθητές είχαν συγκεντρωθεί κατά μήκος της διαδρομής την οποία θα διέσχιζε η αυτοκινητοπομπή των επισήμων στην κεντρική Σούβα, με πολλούς να χαμογελούν και να υψώνουν χειρόγραφα μηνύματα. "Καλωσήρθατε στα Φίτζι, Πρίγκιπα και Πριγκίπισσα" ήταν γραμμένο πάνω σε ένα χαρτόκουτο.

Ο Χάρι και η Μέγκαν συνέχισαν την επίσκεψη τους στο Albert Park στη Σούβα για την παραδοσιακή τελετή υποδοχής, μια εκδήλωση που παραπέμπει στην υποδοχή για τη βασίλισσα Ελισάβετ το 1953. 'Ανδρες με παραδοσιακές φούστες με γιρλάντες από φύλλα και λουλούδια τους περίμεναν για να μετάσχουν στη γιορτή.

Άσωτοι της Κοινοπολιτείας

2018 10 23T212430Z 1176686162 RC1DD16C7EA0 RTRMADP 3 BRITAIN ROYALS FIJI

Η πρώην βρετανική αποικία των 300 τροπικών νησιών και με πληθυσμό περίπου 910.000 κατοίκους, αποβλήθηκε από τη Βρετανική Κοινοπολιτεία και απομονώθηκε διεθνώς όταν ο Μπαϊνιμαράμα, τότε διοικητής του στρατού, πήρε την εξουσία με αιματηρό πραξικόπημα τον Δεκέμβριο του 2006.

Παρά την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 2014, μετά τη νίκη του Μπαϊνιμαράμα στις εκλογές, η χώρα ζητούσε επιμόνως σχέσεις με την Κοινοπολιτεία, ενώ είχε αναπτύξει ισχυρές σχέσεις με στρατηγικούς αντιπάλους, όπως η Κίνα.

Πριν από τη σημερινή, η τελευταία βρετανική βασιλική επίσκεψη στο νησί έγινε από την πριγκίπισσα Άννα, τη μοναχοκόρη της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄τον Ιούλιο του 2006.

Στα Φίτζι θα διεξαχθούν εκλογές στις 14 Νοεμβρίου, με το κόμμα FijiFirst του Μπαϊνιμαράμα να θεωρείται επικρατέστερο να νικήσει έναντι του αντιπολιτευόμενου κόμματος υπό τον Σιτιβένι Ραμπούκα, ο οποίος είχε ηγηθεί του πρώτου στρατιωτικού πραξικοπήματος στη χώρα το 1987.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ