ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ομόλογα θανάτου» στην Ελλάδα

«Ομόλογα θανάτου» στην Ελλάδα
EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

«Ομόλογα θανάτου», δηλαδή επενδύσεις σε ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής που στοχεύουν σε κέρδος από την αγορά του δικαιώματος στις ασφαλιστικές καταβολές που θα ενεργοποιηθούν με τον θάνατο του αρχικού ασφαλισμένου, προωθούνται στην ελληνική αγορά.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εφιστώντας, ταυτοχρόνως, την προσοχή του επενδυτικού κοινού στο γεγονός ότι τα «ομόλογα θανάτου» ή άλλως Traded Life Policies (όπως τα "Aurora Defined Benefits Funds") δεν έχουν λάβει την άδειά της, είναι προϊόντα ακατάλληλα για ιδιώτες και συνιστούν επενδύσεις υψηλού κινδύνου καθώς:

  • Χρησιμοποιούν περίπλοκες επενδυτικές στρατηγικές που εμπεριέχουν υπολογισμούς σχετικά με τη διάρκεια ζωής των ανθρώπων. Οι υπολογισμοί και οι προβλέψεις μπορεί να αποδειχθούν εσφαλμένοι με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να είναι μικρότερες των προβλεπομένων.
  • Τα συγκεκριμένα επενδυτικά σχήματα πρέπει να διατηρούν μεγάλα αποθέματα διαθεσίμων για να συντηρούνται οι επενδύσεις σε Traded Life Policies. Εάν ο διαχειριστής του επενδυτικού σχήματος χρειαστεί χρηματοδότηση και επιχειρήσει να πουλήσει μέρος των επενδύσεων σε Traded Life Policies, ενδέχεται να μη βρει αγοραστή ή να αναγκαστεί να πουλήσει με ζημιά. Εάν αυτό γίνει σε μεγάλη έκταση δημιουργείται πρόβλημα ρευστότητας το οποίο μπορεί να δυσχεράνει την εξαγορά μεριδίων εκ μέρους των επενδυτών ή και να μειώσει σημαντικά την αξία των επενδύσεών τους.
  • Συχνά οι εν λόγω επενδύσεις αφορούν πολλές εταιρείες σε διαφορετικές χώρες. Αυτό δημιουργεί δυσκολία στη διαχείριση των επενδύσεων κατά τρόπο που να διασφαλίζει τη δίκαιη μεταχείριση των επενδυτών. Είναι εν γένει δύσκολο για τους επενδυτές αλλά και τους διανομείς των προϊόντων να αντιληφθούν πλήρως τον τρόπο λειτουργίας τους και τους κινδύνους που εμπεριέχουν.

H πρακτική των «ομολόγων θανάτου»

Είθισται να εξαγοράζονται συμβόλαια ζωής ατόμων που χρειάζονται ρευστό. Ο μεν πωλητής εισπράττει μετρητοίς λιγότερο από το μισό της αποζημίωσης που θα εισέπρατταν οι κληρονόμοι του και ο αγοραστής πληρώνει τα ασφάλιστρα μέχρι να αποβιώσει ο αρχικός δικαιούχος οπότε και λαμβάνει την προβλεπόμενη αποζημίωση.
Συγκεντρώνοντας αρκετά τέτοια συμβόλαια, δύναται να εκδίδει αξιόγραφα -συνεπώς να δελεάζει άλλους επενδυτές με την προοπτική ενός σταθερού και σημαντικά υψηλού επιτοκίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ