ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Αποκαλυπτήρια» για τη ρύθμιση οικιοθελούς αποκάλυψης καταθέσεων την επόμενη Τρίτη

«Αποκαλυπτήρια» για τη ρύθμιση οικιοθελούς αποκάλυψης καταθέσεων την επόμενη Τρίτη
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την επόμενη Τρίτη 22 Δεκεμβρίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τη ρύθμιση για την εθελοντική αποκάλυψη καταθέσεων, την εξαίρεση από τον φόρο δωρεάς και τη διάταξη για τη μη υποχρέωση συλλογής αποδείξεων το 2015.

Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, ως το τέλος του 2015 οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να μη συγκεντρώνουν αποδείξεις, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2016 προκειμένου να έχουν το αφορολόγητο των 9.550 ευρώ θα πρέπει οι δαπάνες τους να έχουν πραγματοποιηθεί μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας. Μόνο για τα εφετινά εισοδήματα καταργείται ο κωδικός 049 της φορολογικής δήλωσης (έντυπο Ε1) όπου οι φορολογούμενοι δήλωναν το ποσό των αποδείξεων που είχαν συλλέξει.

Έτσι, από το νέο έτος μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει να ζητούν αποδείξεις προκειμένου να μην επιβαρυνθούν με πρόσθετο φόρο 2.100 ευρώ, καθώς αυτό το ποσό θα γλυτώσουν εφόσον εμφανίσουν στη φορολογική δήλωση ένα ποσοστό αγορών με κάρτες (πχ. 10%) επί του συνολικού εισοδήματος.

Όπως έχει πολλαπλώς αποσαφηνίσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης για την κάλυψη του αφορολόγητου ποσού των 9.550 ευρώ θα αναγνωρίζονται οποιεσδήποτε δαπάνες έχουν εξοφληθεί από μία μόνο πιστωτική κάρτα ή από μία μόνο χρεωστική κάρτα. Στην περίπτωση της χρεωστικής κάρτας, ο συνδεδεμένος με αυτήν τραπεζικός λογαριασμός θα πρέπει προηγουμένως να έχει δηλωθεί ηλεκτρονικά στο σύστημα Taxisnet και να έχει συνδεθεί με το σύστημα ως προοριζόμενος να εξυπηρετήσει την εξόφληση δαπανών με πλαστικό χρήμα.

Θα εξαιρεθούν από την υποχρεωτική πληρωμή με κάρτες υπερήλικοι συνταξιούχοι, δηλαδή όσοι υπερβαίνουν το 75ο έτος ηλικίας και οι κάτοικοι ακριτικών περιοχών.

Το νομοσχέδιο θα προβλέπει και την εξαίρεση από τη φορολογία δωρεών ύψους ως 5.000 ευρώ που πραγματοποιήθηκαν από την έναρξη των capital controls (28 Ιουνίου 2015) ως το τέλος Δεκεμβρίου 2015. Για να υπάρξει εξαίρεση θα πρέπει οι εν λόγω καταβολές χρημάτων να έχουν γίνει από γονείς σε τέκνα ή από παππούδες και γιαγιάδες σε εγγόνια. Σήμερα ο φόρος στις χρηματικές δωρεές ανέρχεται στο 10% του ποσού. Με την κατάργηση της συγκεκριμένης φορολογίας το όφελος για τον φορολογούμενο είναι 500 ευρώ.

Με το ίδιο νομοσχέδιο θα δοθούν ισχυρά κίνητρα για να δηλώσουν εθελοντικά οι πολίτες εισοδήματα που έχουν αποκρύψει τα προηγούμενα χρόνια από την εφορία. Έτσι, φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας θα μπορούν να δηλώσουν κεφάλαια ή και επενδύσεις οι οποίες βρίσκονται στην αλλοδαπή και για τις οποίες συνέτρεχε είτε υποχρέωση δήλωσής τους είτε υποχρέωση καταβολής φόρου σύμφωνα, εφόσον καταβάλουν φόρο με συγκεκριμένο συντελεστή υπολογιζόμενο επί της αξίας των κεφαλαίων ή και των επενδύσεων που δηλώνουν.

Τέλος, με το νομοσχέδιο θα προβλέπεται η διασύνδεση ταμειακών μηχανών με τα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου Οικονομικών, ενώ θα παρέχεται και η δυνατότητα να υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις ως τις 30 Ιουνίου 2016 όσοι εισπράττουν εισόδημα από μερίσματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ