ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Οργισμένη η Μέι, τα «ψάλλει» στον Γιούνκερ στη Σύνοδο Κορυφής

Brexit: Οργισμένη η Μέι, τα «ψάλλει» στον Γιούνκερ στη Σύνοδο Κορυφής
REUTERS/Yves Herman

Ένα στιγμιότυπο που απαθανατίζει όλη την ένταση στη Σύνοδο Κορυφής για το Brexit είδε το φως της δημοσιότητας. Σε αυτό φαίνεται η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, να τα... χώνει στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ-Γιούνκερ, δείγμα του τεταμένου κλίματος που επικράτησε.

Όπως φαίνεται σε βίντεο που αναρτήθηκε στο twitter, Μέι και Γιούνκερ συνομιλούν σε έντονο ύφος, στο πλαίσιο της συζήτησης για τη συμφωνία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, καθώς το προηγούμενο βράδυ, ο Γιούνκερ χαρακτήρισε «νεφελώδη» τη συζήτηση για το Brexit, προκαλώντας την οργή της Βρετανίδας πρωθυπουργού.

Η Μέι βρίσκεται εξάλλου υπό τεράστια πίεση στην πατρίδα της, καθώς τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης περιέγραψαν ως εξευτελισμό, την εντελώς αποτυχημένη έκκλησή της προς τους ηγέτες της ΕΕ να επιδείξουν εύνοια στη Βρετανία.

Για το λόγο αυτό, φαίνεται πως ήθελε να ορθώσει... ανάστημα στον Γιούνκερ, πριν από την επόμενη συνάντησή τους.

Στο βίντεο δεν ακούγεται τι είπαν οι δύο ηγέτες, ωστόσο, η Μέι φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ταραγμένη, με τον πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου να της κρατάει το χέρι προσπαθώντας προφανώς να την ηρεμήσει, ενώ στο τέλος επεμβαίνει ο Ολλανδός πρωθυπουργός και τους διακόπτει.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, η Μέι δήλωσε πάντως σήμερα ότι ο Γιούνκερ τής διευκρίνισε ότι δεν είχε αποκαλέσει τη συζήτηση «νεφελώδη».

«Είχα μια έντονη συζήτηση με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Νομίζω πως αυτό είναι το είδος της συζήτησης που μπορείς να έχεις όταν έχεις αναπτύξει μια σχέση εργασίας και εργάζεσαι καλά με τον άλλον», τόνισε η Μέι και πρόσθεσε: «Και αυτό που προέκυψε από αυτήν ήταν η διευκρίνισή του πως αναφερόταν, όταν χρησιμοποίησε αυτή την ιδιαίτερη φράση, … στο γενικό επίπεδο της συζήτησης στη Βρετανία».

Γιούνκερ: Τρέφω μεγάλο σεβασμό για τη Μέι

«Τρέφω τεράστιο σεβασμό για τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι που πρέπει να φέρει εις πέρας ένα δύσκολο έργο», δήλωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Πρόεδρο της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους τι συζητούσαν με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό σήμερα το πρωί όταν τους συνέλαβε ο φακός να μιλούν έντονα, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απάντησε χαριτολογώντας: «Τουλάχιστον δεν χορεύαμε».

Στη συνέχεια ο Ζ.Κ. Γιούνκερ εξήγησε ότι η Τερέζα Μέι νόμιζε ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής επέκρινε την ίδια όταν είπε πως η βρετανική θέση είναι «νεφελώδης».

«Δεν αναφερόμουν στην ίδια, αλλά στη συνολική κατάσταση της συζήτησης με το Ηνωμένο Βασίλειο», είπε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ.

«Φερθήκαμε στη Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι με τον μεγαλύτερο σεβασμό όλοι μας και εκτιμάμε τις προσπάθειές της για να επικυρωθεί η συμφωνία μας», πρόσθεσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ.

«Θα υπάρξουν και άλλες συζητήσεις με τους εταίρους»

Παράλληλα, συμπλήρωσε πως εξακολουθεί να είναι πιθανόν ότι θα εξασφαλίσει επιπλέον διευκρινίσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τη συμφωνία για το Brexit, ώστε να μπορέσει να κερδίσει την κοινοβουλευτική έγκρισή της.

Οι «συνομιλίες με τους συναδέλφους μου σήμερα έδειξαν ότι πράγματι είναι πιθανό να έχουμε επιπλέον διευκρινίσεις και συζητήσεις, μετά τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», δήλωσε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

«Διαπραγματεύσεις όπως αυτές είναι πάντοτε σκληρές και όσο πλησιάζουμε στο τέλος, μπορεί να γίνουν ακόμη πιο δύσκολες επειδή διευθετούμε τις τελευταίες λεπτομέρειες κάποιου πράγματος», κατέληξε η ίδια.

«Η ΕΕ θα εντείνει τις προετοιμασίες της για "σκληρό" Brexit»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιταχύνει τις προετοιμασίες της για την περίπτωση απουσίας συμφωνίας («no deal») με το Ηνωμένο Βασίλειο ενόψει της αποχώρησής του από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Μάρτιο, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μετά την ολοκλήρωσης του δείπνου εργασίας της Συνόδου Κορυφής που ήταν αφιερωμένο στο Brexit.

«Οι Βρετανοί φίλοι μας πρέπει να μας πουν τι είναι αυτό που θέλουν εκείνοι, αντί να μας λένε τι θέλουμε εμείς», είπε ο Γιούνκερ, πριν ανακοινώσει πως η Κομισιόν θα δημοσιοποιήσει την Τετάρτη 19η Δεκεμβρίου «όλες τις πληροφορίες» που θεωρεί «γενικά χρήσιμες» και «αφορούν την προετοιμασία για το "no deal"», δηλαδή το σενάριο του διαζυγίου χωρίς συμφωνία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, η οποία απευθύνθηκε το βράδυ της Πέμπτης στους ευρωπαίους ομολόγους της, αναφέρθηκε στις «δυσκολίες» που αντιμετωπίζει στην προσπάθειά της το βρετανικό κοινοβούλιο να επικυρώσει τη συμφωνία που κλείστηκε ανάμεσα στο ΗΒ και την ΕΕ και τους ζήτησε «επιπρόσθετες εγγυήσεις».

Ο Γιούνκερ χαρακτήρισε «εξωφρενικό» το γεγονός ότι το Λονδίνο πίστευε πως επαφιόταν στην ΕΕ να του «προτείνει απαντήσεις».

«Επαφίεται μάλλον στη βρετανική κυβέρνηση να μας πει τι είναι αυτό που θέλει ακριβώς», συνέχισε, με εμφανή κόπωση, πριν προσθέσει πως «δυσκολεύεται να καταλάβει την συναισθηματική κατάσταση των βρετανών κοινοβουλευτικών».

Ευρωπαϊκή πηγή επισήμανε ότι η ατμόσφαιρα στο δείπνο των ηγετών ήταν «πολύ άσχημη».

Η Τερέζα Μέι αδυνατούσε «να διατυπώσει τι ήθελε» και διακοπτόταν συχνά από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ -και όχι μόνο τη Μέρκελ- που απαιτούσε ολοένα πιο ανυπόμονα να μάθει τι περίμενε «ακριβώς», εξήγησε η πηγή αυτή.

Σύμφωνα με μια δεύτερη ευρωπαϊκή πηγή, η Μέι δεν μπορεί να υπολογίζει στη βοήθεια των 27 παρά μόνο αν επιστρέψει τις προσεχείς εβδομάδες στις Βρυξέλλες με συγκεκριμένες προτάσεις.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει ορίσει την 21η Ιανουαρίου ως την προθεσμία για την έγκριση της συμφωνίας από το κοινοβούλιο.

Στα συμπεράσματά του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προσέφερε στη Μέι πάντως τη διαβεβαίωση ότι για το θέμα της μεθορίου με την Ιρλανδία, ο «μηχανισμός ασφαλείας» -ή backstop στο ιδιόλεκτο της διαπραγμάτευσης μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου- με σκοπό να αποφευχθούν τα «σκληρά» σύνορα, ένα από τα ζητήματα που θορυβεί πάνω απ' όλα τους οπαδούς της «καθαρής» εξόδου, δεν θα εφαρμοστεί παρά μόνο αν είναι απολύτως απαραίτητο και μόνο «προσωρινά».

Δεσμεύεται να «εργαστεί γρήγορα για μια μεταγενέστερη συμφωνία», μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020, ήτοι μέσα στη μεταβατική περίοδο που θα ακολουθήσει την αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ