Σύνοδος Κορυφής: Εντός εξαμήνου η δημιουργία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής
Μέσα στους επόμενους έξι μήνες θα πρέπει να έχουν πάρει τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις αποφάσεις τους σχετικά με τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, όπως αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, «το Συμβούλιο πρέπει να εξετάσει γρήγορα τις προτάσεις της Επιτροπής της 15ης Δεκεμβρίου για την Ευρωπαϊκη Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, την αναθεώρηση του Κώδικα Σένγκεν, το εθελοντικό πρόγραμμα επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία».
Πρέπει, επίσης «να υιοθετήσει τη θέση του ως προς την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή κατά τη διάρκεια της ολλανδικής Προεδρίας».
Επιπλέον, η Επιτροπή καλείται να παρουσιάσει το συντομότερο την αναθεώρηση της συμφωνίας του Δουβλίνου, ωστόσο στο μεσοδιάστημα, οι υπάρχοντες κανόνες θα πρέπει να εφαρμόζονται.
Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι η εφαρμογή της γενικότερης στρατηγικής για το περιορισμό των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη είναι μέχρι στιγμής «μη ικανοποιητική και θα πρέπει να επιταχυνθεί».
Τα προβλήματα στα εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν, οι αδυναμίες στη λειτουργία των hot spots, η μη εφαρμογή του συστήματος μετεγκατάστασης και των συμφωνιών επανεισδοχής αποτελούν, μεταξύ άλλων, τα σημεία στα οποία επισημαίνεται πως τα κράτη μέλη και τα ευρωπαϊκά όργανα πρέπει να λάβουν δράση επειγόντως.
Τέλος, σύμφωνα με τα συμπεράσματα, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Φεβρουαρίου η Προεδρία, η Επιτροπή και η Υπάτη Εκπρόσωπος πρέπει να καταθέσουν έκθεση που θα παρουσιάζει τη γενικότερη πρόοδο σε όλα τα επιμέρους ζητήματα.
Τραμπ: Το Ιράν σχεδιάζει να υποβάλει πρόταση για την ικανοποίηση των απαιτήσεων μας
22:44
Κικίλιας για ελληνόκτητα πλοία στον Περσικό: Επικοινωνούμε μαζί τους τρεις φορές την ημέρα
22:23
ΗΠΑ: Η διοίκηση Τραμπ θέλει να διευκολύνει τις ομοσπονδιακές εκτελέσεις
22:14
Σάντσεθ σε ΗΠΑ για δημοσιεύματα αποβολής από το ΝΑΤΟ: «Δεν επικοινωνούμε μέσω email»
22:03