ΚΟΣΜΟΣ

Φόβοι για νέο τσουνάμι στην Ινδονησία

Φόβοι για νέο τσουνάμι στην Ινδονησία
REUTERS/Jorge Silva

Οι Αρχές της Ινδονησίαςπροειδοποιούν τους κατοίκους στα δυτικά της νήσου Ιάβα, μία εκ των περιοχών που χτυπήθηκε από το φονικό τσουνάμι, πως κινδυνεύουν από νέα επικίνδυνα κύματα, καθώς η ηφαιστειακή δραστηριότητα δεν έχει παύσει.

Ο αριθμός των νεκρών από το τσουνάμι έχει ανέλθει στους 430 και ο αριθμός μπορεί να ανέβει περαιτέρω καθώς 159 άτομα συνεχίζουν να αγνοούνται. Σχεδόν 1.500 άτομα έχουν τραυματιστεί, ενώ οι εκτοπισμένοι έχουν φτάσει τις 21.991.

Το Μετεωρολογικό Κλιματολογικό και Γεωφυσικό Ινστιτούτο τόνισε πως ένα νέο τσουνάμι μπορεί να προκληθεί στην περιοχή γύρω από το ηφαίστειο Anak Krakatau.

Μία περιοχή 2 χιλιομέτρων γύρω από το ηφαίστειο έχει εκκενωθεί και λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Το τσουνάμι του Σαββάτου, όπως αναφέρει η Guardian, ίσως προκλήθηκε από μετατόπιση του εδάφους στην περιοχή του Anak Krakatau, που συνεχίζει να «βρυχάται».

Η επικεφαλής του Ινστιτούτου, Dwikorita Karnawati, τόνισε: «Όλες αυτές οι συνθήκες μπορούν πιθανώς να προκαλέσουν κατολισθήσεις βράχων του κρατήρα στη θάλασσα και φοβόμαστε ότι αυτό ίσως προκαλέσει τσουνάμι».

Σημείωσε, επίσης, πως οι Αρχές ευελπιστούν να ενημερώσουν τους πολίτες για την παράξενη δραστηριότητα του ηφαιστείου, αντιθέτως με ότι έγινε το Σάββατο.

«Θέλουμε να κατασκευάσουμε ένα σύστημα παρακολουθήσης το οποίο να επικεντρώνεται ειδικά στις δονήσεις του ηφαιστείου Anak Krakatau, έτσι ώστε να εκδίδουμε έγκαιρες προειδοποιήσεις».

Τα μέτρα φύλαξης στις πληγείσες περιοχές είναι αρκετά, παρά την εντολή, όμως, των Αρχών να μην πλησιάζει κανείς, ορισμένοι από τους κατοίκους επέστρεψαν για να δουν τι έχουν απογίνει οι περιουσίες τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ