ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές ΝΔ: Ενωτικοί οι υποψήφιοι αρχηγοί-μεγάλη συμμετοχή

Εκλογές ΝΔ: Ενωτικοί οι υποψήφιοι αρχηγοί-μεγάλη συμμετοχή
Αριστέα Σφακιανάκη

Αυξημένη συμμετοχή καταγράφεται από το πρωί στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη αρχηγού. Μέχρι τις 11.00 το πρωί η συμμετοχή είχε ξεπεράσει τις 75.000.Στις 14.00 "έσπασε" το φράγμα των 200.000.Στις 16.30 ξεπερασαν τις 280.000. Στις 17.30 ήταν πάνω από 310.000 και μισή ώρα αργότερα τις 320.000. Στις18.30 ξεπέρασαν τις 360.000. Μία ώρα αργότερα έφθασαν τις 375.000. Στις 20.00 ήταν πάνω από 390.000. Έχει δοθεί παράταση στην ψηφοφορία έως τις οκτώ και εάν χρειαστεί θα μείνουν ανοικτά εκλογικά κέντρα μέχρι να ψηφίσει ο τελευταίος.

Σε ορισμένα εκλογικά κέντρα παρατηρούνται ουρές καθώς απαιτείται εγγραφή του ψηφοφόρου ως μέλους και καταβολή 3 ευρώ . Σύμφωνα με πηγές της Λεωφόρου Συγγρού η πρώτη εκτίμηση για το εκλογικό αποτέλεσμα αναμένεται λίγο μετά τις 9 το βράδυ.

Εφόσον συνεχιστεί η προσέλευση με αυτόν το ρυθμό κομματικά στελέχη εκτιμούν ότι η συμμετοχή θα προσεγγίσει τις τις 400.000 ψηφοφόρους. Στις εκλογές του 2009 είχε ξεπεράσει τις 700.000 ψηφοφόρους.

Πολλοί εξέφραζαν φόβους ότι λόγω του φιάσκου στην διαδικασία πριν από ένα μήνα, οι ψηφοφόροι της κεντροδεξιάς παράταξης δεν θα συμμετείχαν μαζικά.

Πάντως, η εκλογή θα κριθεί στο δεύτερο γύρο, όπως εκτιμούν εξάλλου και τα επιτελεία όλων των υποψηφίων.

Τα σενάρια είναι πολλά και κοινή εκτίμηση είναι πως τουλάχιστον για τη δεύτερη θέση θα υπάρξει ένα σκληρό ντέρμπι στη σημερινή διαδικασία. Ολοι, όμως, παραδέχονται πως οι όποιες εκτιμήσεις είναι παρακινδυνευμένες όπως παρακινδυνευμένες είναι και οι δημοσκοπήσεις που υπάρχουν στα επιτελεία.

Πρώτος ψήφισε ο Απ. Τζιτζικώστας στη Θεσσαλονίκη.

«Σήμερα γυρίζουμε σελίδα» δήλωσε ο υποψήφιος για την ηγεσία Απόστλος Τζιτζικώστας ο οποίος ψήφισε στις 10:00 το πρωί στο Βελλίδειο Συνδριακό Κέντρο. «Τα μηνύματα που έρχονται από όλη την Ελλάδα είναι μηνύματα υψηλής συμμετοχής», ανέφερε ο κ. Τζιτζικώστας και πρόσθεσε: 'Οι Νεοδημοκράτες και οι φίλοι της ΝΔ πήραν την τύχη της παράταξης στα χέρια τους. Σήμερα γυρίζουμε σελίδα, αφήνουμε πίσω όσα μας πλήγωσαν, ενώνουμε τις δυνάμεις μας και προχωράμε για ένα κόμμα ανοικτό, σύγχρονο, δημοκρατικό. Για μία παράταξη συγχρονη, ευρωπαική που θα μπορέσει σύντομα να απαλλάξει την χώρα από την σημερινή κυβέρνηση".
O Βαγγέλης Μεϊμαράκης που ψήφισε στο ΕΒΕΑ έκανε λόγο για μέρα γιορτής για τη ΝΔ και τη Δημοκρατία. "Το βράδυ δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, μεγάλος νικητής είναι η ΝΔ που ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον" τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης.

Στην Κηφισσιά ψήφισε ο Κυρ. Μητσοτάκης ο οποίος έκανε λόγο για ημέρα γιορτής για τη ΝΔ.

Ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι οι φίλοι του κόμματος παίρνουν σήμερα τις τύχες της παράταξης στα χέρια τους και τόνισε πως αυτο που θα συμβεί ειναι σημαντικό και για τον τόπο συνολικά.«Η Νέα Δημοκρατία θα βγει ενωμένη από την εκλογική διαδικασία. Καλώ τον κόσμο να έρθει να ψηφίσει. Ο τόπος χρειάζεται μια αξιόπιστη, δυνατή κεντροδεξιά παράταξη. Η επόμενη μέρα θα βρει την παράταξη ενωμένη με την δύναμη των πολιτών που έρχονται σήμερα. Το 2016 θα ειναι καλή χρονια για τη ΝΔ», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Στο Περιστέρι ψήφισε ο Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η συμμετοχή θα ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Ζήτησε την κατανόηση των ψηφοφόρων για τα μικροπροβλήματα που μπορεί να υπάρχουν λόγω της μεγάλης προσέλευσης. Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε: «Θα είμαστε από αύριο όλοι μαζί ενωμένοι και ισχυροί για να φτιάξουμε μια παράταξη όπως την ονειρευόμαστε».
Ο Αντώνης Σαμαράς ψήφισε στην Κηφισσιά και στις δηλώσεις του έθεσε ως προϋπόθεση την ενότητα για να φύγει η κυβέρνηση. "Είναι μεγάλη προϋπόθεση η ενότητα για να μπει ένα τέλος σε αυτήν την ανίκανη και αδίστακτη κυβέρνηση"

Ο Κώστας Καραμανλής ψήφισε νωρίς το πρωί στη Θεσσαλονίκη χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Διαβάστε ακόμη

Εκλογές ΝΔ:Δηλώσεις Κυριάκου Μητσοτάκη

Εκλογές ΝΔ:Δηλώσεις Άδωνι Γεωργιάδη

Απ.Τζιτζικώστας: Ώρα για ένα σύγχρονο κεντροδεξιό κόμμα

Πλακιωτάκης: Σήμερα διασφαλίζουμε την ενότητα της ΝΔ

Γ. Γιακουμάτος: Όποιος σηκώσει σκόνη, θα γίνει σκόνη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ