ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές ΝΔ: Υψηλή συμμετοχή-μήνυμα σε υποψηφίους και στελέχη

Εκλογές ΝΔ: Υψηλή συμμετοχή-μήνυμα σε υποψηφίους και στελέχη
Eurokinissi-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

H απροσδόκητα υψηλή συμμετοχή στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου αρχηγού του κόμματος αιφνιδίασε όχι μόνον τα στελέχη αλλά και τους αντιπάλους της Ν.Δ. 

Μέχρι αργά το απόγευμα η προσέλευση των ψηφοφόρων συνεχιζόταν με αμείωτους ρυθμούς και οι εκτιμήσεις ήταν πως μέχρι να κλείσουν οι κάλπες θα ξεπεράσουν οριακά τις 400.000 αφού στις 19.30 είχαν ξεπεράσει τις 375.000. Σε πολλά εκλογικά κέντρα σε ολόκληρη τη χώρα οι ουρές ήταν μεγάλες και η καθυστέρηση για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος. Για παράδειγμα στο ΕΒΕΑ όπου υπάρχει εκλογικό κέντρο στις 19.00 στην ουρά ανέμεναν περισσότεροι από 1.500 ψηφοφόροι. Η ψηφοφορία παρατάθηκε έως τις οκτώ το βράδυ και σε όσα τμήματα υπάρχουν ψηφοφόροι που δεν έχουν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα δεν θα κλείσουν.

Το μήνυμα των ψηφοφόρων είναι διττό ανέφεραν στο CNN Greece έμπειρα στελέχη της κεντροδεξιάς παράταξης:

Αφενός ότι οι κεντροδεξιοί ψηφοφόροι θέλουν την παράταξη τους ενωμένη και αφετέρου ότι απαιτείται μια ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση που θα μπορεί να ενδυναμωθεί και να αποτελέσει εναλλακτική δύναμη διακυβέρνησης.

Σε ένα τόσο μεγάλο εκλογικό σώμα, είναι αδύνατη οποιαδήποτε απόπειρα πρόβλεψης αν και όπως σημειώνουν κομματικά στελέχη , τούτο σημαίνει ότι "σπάνε" πιο εύκολα οι κομματικοί μηχανισμοί. Ουδείς μπορεί να προβλέψει αν θα συγκεντρώσει ένας από τους υποψηφίους την απόλυτη πλειοψηφία ή θα χρειαστεί επαναληπτικός γύρος στις 10 Ιανουαρίου, ούτε και την σειρά εκλογής των υποψηφίων για την αρχηγία.

Σε κάθε περίπτωση, λόγω και της αυξημένης συμμετοχής ο νέος αρχηγός θα έχει ισχυρή νομιμοποίηση τόσο στο κόμμα όσο και στο πολιτικό σκηνικό.

Η σεναριολογία για την ενότητα

Η συμμετοχή έκοψε και τα σενάρια διάσπασης του κόμματος,ανάλογα με το ποιός θα επικρατήσει στην ηγεσία της ΝΔ, τα οποία ανακυκλώνονται από μέσα ενημέρωσης και κομματικά στελέχη αν και όλοι οι υποψήφιοι και τα ηγετικά, ιστορικά στελέχη ομνύουν στην ενότητα.
Το πρώτο σενάριο αναφέρει ότι η καραμανλική πτέρυγα θα αποχωρήσει. Ωστόσο, ουδείς από το περιβάλλον του Κ Καραμανλή ή ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός επιβεβαιώνουν την φημολογία. Το δεύτερο σενάριο αναφέρει ότι θα αποχωρήσουν οι σαμαρικοί και οι σκληρή πτέρυγα του κόμματος, κάτι που δεν επιβεβαίωνεται ούτε από αυτήν την πλευρά.

Διαβάστε ακόμα

Εκλογές ΝΔ: Ενωτικοί οι υποψήφιοι αρχηγοί-μεγάλη συμμετοχή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ