ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

H Hélène Darroze είναι καλύτερη γυναίκα σεφ της χρονιάς

H Hélène Darroze είναι καλύτερη γυναίκα σεφ της χρονιάς
Courtesy of Hélène Darroze

Με δύο βραβευμένα με αστέρι Michelin εστιατόρια στο Λονδίνο και το Παρίσι, άπειρες άλλες επίσημες δικαιώσεις και δύο υιοθετημένα παιδιά να μεγαλώνει μάλλον θα συγχωρούσατε στην Hélène Darroze τη σκέψη ότι έχει περισσότερα από όσα μπορούσε να ζητήσει σε αυτή τη ζωή. Ωστόσο, η 48χρονη αστέρι της γαστρονομίας μπόρεσε να βρει χρόνο να είναι η γυναίκα που ενέπνευσε την Κολέτ στον πολυαγαπημένο ήρωα της Pixar, Ratatouille ανάμεσα σε άλλα.

“O πατέρας μου ήταν σεφ. Το ίδιο και οι θείοι μου, ο παππούς, η γιαγιά, ο προπάππους μου και η προγιαγιά μου. Γεννήθηκα μέσα σε μια κουζίνα” λέει στο CNN. Σε μια κουζίνα που βρίσκεται στο νομό Λαντ της νοτιοδυτικής Γαλλίας. “H γεύση είναι η παιδεία μας, το αίμα και η κουλτούρα μας” προσθέτει. “Mεγάλωσε μαθαίνοντας πώς να είσαι μια αυθεντία στo φαγητό” συμπληρώνει.

Οι γονείς της είχαν ένα επίσης βραβευμένο με αστέρι του Michelin εστιατόριο στην μικρή πόλη Villeneuve-de-Marsan. Εκεί όπου και η ίδια έμαθε να επιλέγει τα καλύτερα υλικά για να τα χρησιμοποιήσει στην εντυπωσιακή καριέρα της πάνω από τις κατσαρόλες. “Οι παιδικές μου αναμνήσεις είναι πάρα πολύ απλές: όλες έχουν να κάνουν με τα υλικά και την παραγωγή τους” σχολιάζει. “Έτσι μαγείρευε η οικογένεια μου, διαλέγοντας μόνο τα καλύτερα. Θυμάμαι τους παραγωγούς που μας επισκέπτονταν τα πρωινά με τα πουλερικά, τα αυγά, τα λαχανικά τους στην εποχή τους. Έμαθα τι σημαίνει να χρησιμοποιείς τα υλικά όταν και όποτε πρέπει, έμαθα να έχω σεβασμό στην παραγωγή που μου καθορίζει τους κανόνες στην κουζίνα. Έτσι έμαθα να μαγειρεύω”.

https://www.instagram.com/p/p

Aπόφοιτος της εμβληματικής σχολής L'Ecole Superieure de Commerce de Bordeaux θυμάται τα χρόνια της μαθητείας της στον κόσμο των επιχειρήσεων. “Στη Γαλλία στα 80s οι καλοί μαθητές δεν ενδιαφέρονταν για την τέχνη της κουζίνας. Μόνο τα κακά παιδιά ήθελαν να γίνουν σεφ” σχολιάζει. Η Darroze, αποφασισμένη να ορίσει την καριέρα της, θυμάται ότι είχε το θάρρος να στείλει επιστολή στo μυθικό σεφ Alain Ducasse όταν ήταν υπεύθυνος για τη γευστική μαγεία του πολυτελούς εστιατορίου Louis XV στο Hotel de Paris του Mονακό. Ο μάστορας της κουζίνας δέχθηκε την πρόκληση. “Τα σαββατοκύριακα ήταν ο μόνος σεφ του στην κουζίνα του ξενοδοχείου, τότε δεν είχε άλλες επιχειρήσεις στο πορτφόλιο του οπότε ήταν πάντοτε εκεί γύρω”.

H θητεία της δίπλα του έγινε αφορμή για να της παραδώσει ο πατέρας της τα κλειδιά στην οικογενειακή επιχείρηση το 1995, ο Ducasse συμφώνησε με την αποχώρηση υπό έναν όρο. “Εάν επιστρέψεις, θα μείνεις στην κουζίνα” ήταν ο όρος του θυμάται η ίδια. “Του είπα, ‘έχεις τρελαθεί; Δεν έχω πάει σε σχολή μαγειρικής, δεν έχω τα προσόντα και τη γνώση. ‘Θα τα καταφέρεις, έχε μου εμπιστοσύνη’ ήταν η απάντηση του” λέει. Τέσσερα χρόνια αργότερα η Hélène Darroze μετακομίζει στο Παρίσι και ανοίγει τη δική της επιχείρηση εστίασης. Δύο χρόνια αργότερα, το 2001 κερδίζει το πρώτο της αστέρι Michelin, ο Ζακ Σιράκ γίνεται οπαδός της, συμφωνώντας προφανώς με τα λόγια της. “Πάντα προσπαθώ να πω μια ιστορία με τα πιάτα μου, θέλω οι γεύσεις μου να λένε κάτι για εμένα την ίδια” προσθέτει. “O άλλος κανόνας που σέβομαι στην τέχνη της κουζίνας είναι η γενναιοδωρία. Με το φαγητό μοιράζεσαι κάτι που έχεις μέσα σου, δίνεις κάτι δικό σου” προσθέτει.

https://www.instagram.com/p/p

Από το 2008 η Darroze αποφάσισε να επεκτείνει τη μαεστρία της αναλαμβάνοντας τη θέση του σεφ στο The Connaught Hotel του Λονδίνου. Μια προσπάθεια της που τα Michelin βραβεύουν με δύο αστέρια τρία χρόνια αργότερα. Η τέχνη της είναι εφευρετική και μοναδική. “Πάντα ξεκινάω με μια λευκή κόλλα χαρτιού μπροστά μου” λέει. “Θέλω να φοράω πυτζάμες, κάτι άνετο, επιλέγω τα υλικά, γράφω κάποιες ιδέες και τις συζητάω με την ομάδα μου. Aλλά όλες οι τελικές αποφάσεις έρχονται από εμένα” λέει.

Λινγκουιιιιιιιιιιίνι!

Για τους πολλούς η Darroze χρωστάει τη μεγάλη αναγνωρισιμότητα της όταν δέχθηκε την πρόταση της Pixar να είναι η γυναίκα έμπνευση πίσω από το χαρακτήρα της Κολέτ στον κινηματογραφικό "Ratatouille" του 2007. “Ένας από τους βοηθούς μου είχε ένα μικρό αγόρι που λάτρευε το 'Cars'. Ήταν ένα επιπλέον κίνητρο” λέει. "Με ακολουθούσαν παντού, με ρωτούσαν τα πάντα, κρατούσαν σημειώσεις, με μαγνητοσκοπούσαν για δύο ολόκληρα χρόνια” θυμάται. “Eίμαι υπερήφανη για αυτή τη συμμετοχή μου”.

Γυναίκα στην κουζίνα

“Δεν ήταν ποτέ δύσκολο για μένα να είμαι η μόνη γυναίκα στην κουζίνα” λέει. "Όταν ο Alain Ducasse με δέχθηκε στην ομάδα του ήμουν η μοναδική γυναίκα ανάμεσα τους και δεν είχα ποτέ το ελάχιστο πρόβλημα. Αντιθέτως όλοι με πρόσεχαν για ένα πολύ απλό λόγο, δεν προσπαθούσα να υποδυθώ τον άντρα” προσθέτει. “Ήμουν μια γυναίκα με δικές μου ευαισθησίες, ποιότητες διαφορετικές από εκείνες που κουβαλάνε τα αγόρια στην κουζίνα” συμπληρώνει.

Όταν παρέλαβε το βραβείο της για Καλύτερη Γυναίκα Σεφ Στον Κόσμο στο θεσμό World's 50 Best Restaurants τον περασμένο Ιούνιο η Darroze επισήμανε κάτι. Πλέον οι γυναίκες είναι περισσότερες στην κουζίνα της επιχείρησης της στο Παρίσι. “Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά” συμπλήρωσε η γυναίκα που παρασημοφορήθηκε το 2012 με το μετάλλιο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής από τον τότε Πρόεδρο της Γαλλίας Nicolas Sarkozy για την προσφορά της στον γαλλικό πολιτισμό.

H Hélène Darroze είναι η τέταρτη γυναίκα που κερδίζει τον τίτλο της καλύτερης σεφ στον κόσμο του Veuve Cliquot, μετά τις σεφ Elena Arzak (εστιατόριο Arzak, Ισπανία), Anne-Sophie Pic (εστιατόριο Maison Pic, Γαλλία), Nadia Santini (εστιατόριο Dal Pescatore, Ιταλία) και Helen Rizzo (εστιατόριο Mani, Βραζιλία).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ