ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Οι ΗΠΑ κατέθεσαν σχέδιο στον ΟΗΕ για ελεύθερες προεδρικές εκλογές

Βενεζουέλα: Οι ΗΠΑ κατέθεσαν σχέδιο στον ΟΗΕ για ελεύθερες προεδρικές εκλογές
REUTERS/CARLOS GARCIA RAWLINS

Οι ΗΠΑ πρότειναν στους εταίρους τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα σχέδιο απόφασης για τη Βενεζουέλα το οποίο την καλεί να διευκολύνει τη χορήγηση διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας και να δεσμευθεί ότι θα οργανώσει νέες προεδρικές εκλογές, όμως το κείμενο συναντά την αντίσταση της Ρωσίας, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Το σχέδιο απόφασης, αντίγραφο του οποίου περιήλθε χθες Σάββατο στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, εκφράζει «πλήρη υποστήριξη» στην Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας, το «μοναδικό θεσμό που έχει εκλεγεί δημοκρατικά στη Βενεζουέλα».

Υπογραμμίζοντας τη «βαθιά ανησυχία μπροστά στη βία και την καταφυγή στη δυσανάλογη ισχύ από μέρους των μονάδων ασφαλείας της Βενεζουέλας εναντίον ειρηνικών και άοπλων διαδηλωτών», το κείμενο καλεί να αρχίσει «μια πολιτική διαδικασία που θα οδηγήσει σε ελεύθερες, δίκαιες και αξιόπιστες προεδρικές εκλογές» στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Το σχέδιο απόφασης ζητεί επίσης από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, τον Αντόνιο Γκουτέρες, να προσφέρει τις «καλές του υπηρεσίες» για να εξασφαλιστεί πως θα διεξαχθεί μια εκλογική διαδικασία με αυτά τα χαρακτηριστικά.

Τονίζει ακόμα την ανάγκη να αποφευχθεί η «επιπρόσθετη επιδείνωση» της ανθρωπιστικής κατάστασης και να «διευκολυνθεί η πρόσβαση και η διανομή βοήθειας για όλους όσοι την έχουν ανάγκη» στη χώρα.

Σε αυτό το στάδιο, δεν έχει ακόμα οριστεί από την Ουάσινγκτον καμία ημερομηνία για να τεθεί σε ψηφοφορία αυτό το κείμενο και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, σύμφωνα με έναν διπλωμάτη. Μια δεύτερη διπλωματική πηγή προέβλεψε ότι εάν γίνει τέτοια ψηφοφορία, η Ρωσία, που υποστηρίζει τον Νικολάς Μαδούρο, τον πρόεδρο της Βενεζουέλας που καταγγέλλει πως οι
ΗΠΑ αποπειρώνται ένα «πραξικόπημα» στη χώρα του, θα ασκήσει το δικαίωμα βέτο που διαθέτει.

Την Παρασκευή η Μόσχα πρότεινε στους 14 εταίρους της ένα «εναλλακτικό» κείμενο σε εκείνο των ΗΠΑ, κατά διπλωματικές πηγές. Το ρωσικό κείμενο δεν περιέχει ουδεμία πρόταση όσον αφορά την «έξοδο από την κρίση», έκρινε ένας διπλωμάτης, ενώ ένας δεύτερος προεξόφλησε πως εάν τεθεί σε ψηφοφορία το συγκεκριμένο σχέδιο απόφασης, που καταγγέλλει την «ανάμιξη» στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας, δεν θα συγκεντρώσει τις απαραίτητες 9 ψήφους ώστε να εγκριθεί, αν υποτεθεί πως δεν θα ασκηθεί βέτο.

Ανθρωπιστική βοήθεια που εστάλη από τις ΗΠΑ έφθασε πρόσφατα στην πόλη Κουκουτά της Κολομβίας, στα σύνορα με τη Βενεζουέλα, αλλά ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο ξεκαθάρισε πως δεν προτίθεται να επιτρέψει να μπει στη χώρα του.

Ο αντιπολιτευόμενος Χουάν Γκουαϊδό, που έχει αναγνωριστεί ως μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας από περίπου σαράντα χώρες με πρώτες τις
ΗΠΑ, δήλωσε την Παρασκευή διατεθειμένος να κάνει τα πάντα, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης μιας αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης, για να αναγκαστεί ο Μαδούρο να εγκαταλείψει την εξουσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ