ΕΛΛΑΔΑ

Γρίπη: Συναγερμός στην Κρήτη από κρούσμα Η1Ν1 σε παιδικό σταθμό

Γρίπη: Συναγερμός στην Κρήτη από κρούσμα Η1Ν1 σε παιδικό σταθμό
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Κρούσμα  Η1Ν1 εντοπίστηκε σε παιδικό σταθμό της πόλης του Ηρακλείου, στην Κρήτηωστόσο ο σταθμός θα παραμείνει ανοιχτός την Τρίτη καθώς έχουν διεξαχθεί ήδη οι σχετικοί έλεγχοι από παιδίατρο.

Οι γονείς των παιδιών έχουν ενημερωθεί με επιστολή, όπως μεταδίδει το cretalive.gr, ενώ σύμφωνα με την πρόεδρο του ΔΟΠΑΦΜΑΗ, Μ. Κασωτάκη, ήδη πήγε στον παιδικό σταθμό η παιδίατρος του Οργανισμού κι έκανε έλεγχο .

Οι υπεύθυνοι περιμένουν οδηγίες από τις δημόσιες αρχές για το τι θα κάνουν, ενώ ο σταθμός θα είναι κανονικά ανοιχτός την Τρίτη.

Σημειώνεται ότι στις 5 Φεβρουαρίου, ένα πεντάχρονο κοριτσάκι πέθανε στην Κρήτη από τον ιό της γρίπης Η1Ν1, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Οι υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας έχουν τεθεί σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των περαστικών και οι επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) καλούν τους πολίτες να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και να αναζητούν έγκαιρα ιατρική βοήθεια όταν τα συμπτώματα είναι ιδιαίτερα σοβαρά. Επισημαίνουν ότι η χρήση αντιικών φαρμάκων πρέπει να γίνεται μετά από ιατρική εκτίμηση.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 39 θάνατοι από επιπλοκές της γρίπης, το τελευταίο θύμα ήταν βρέφος κάτω των 12 μηνών με υποκείμενο νόσημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 21 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Συνολικά νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας 165 άτομα, ενώ εννέα παιδιά εισήχθησαν σε ΜΕΘ και τα περισσότερα ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεμβολίαστα.

Διαβάστε επίσης:

Γρίπη: Τι πρέπει να γνωρίζετε για το εμβόλιο - Τρεις κανόνες που πρέπει να τηρείτε

Γρίπη: Σε έξαρση ο Η1Ν1 στην Ελλάδα - Τι αποκαλύπτουν στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ

Καιρός: Ψυχρή εισβολή θα σαρώσει τη χώρα – Πότε θα χιονίσει στην Αττική

ΔΗΜΟΦΙΛΗ