ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία και Γαλλία αψηφούν την απαίτηση Τραμπ για επαναπατρισμό μαχητών του ISIS

Γερμανία και Γαλλία αψηφούν την απαίτηση Τραμπ για επαναπατρισμό μαχητών του ISIS
AP/ STR

Η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung αναλογίζεται τους κινδύνους που θα σημαίνει ο επαναπατρισμός πρώην μαχητών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας έκρινε «εξαιρετικά δύσκολο» να οργανωθεί σε αυτήν την φάση επιστροφή ευρωπαίων τζιχαντιστών στην Ευρώπη, όπως απαιτεί ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνησης βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με το θέμα: τι πρέπει να γίνει με τους Γερμανούς ισλαμιστές που κρατούνται στην Συρία;», αναφέρεται στο κύριο άρθρο της Suddeutsche Zeitung.

«Είναι σαφές ότι το Βερολίνο έχει την ευθύνη αυτών των τουριστών της τρομοκρατίας, όπως είναι επίσης σαφές ότι αυτοί οι πρώην μαχητές είναι εν δυνάμει επικίνδυνοι».

«Το να καθίσεις και να τους παρακολουθείς να κυκλοφορούν ελεύθεροι δεν αποτελεί επιλογή. Είναι πέρα από σαφές ωστόσο ότι τα γερμανικά δικαστήρια θα καταδικάσουν τους Gefaehrder (άτομα προετοιμασμένα για τρομοκρατικές ενέργειες) σε μακρές ποινές φυλάκισης.

Στο τέλος, υπάρχει μόνο ένας επικίνδυνος δρόμος προς τα εμπρός. Φέρτε τους πίσω, παρακολουθήστε τις δραστηριότητές τους και ας ελπίσουμε ότι τίποτε δεν θα συμβεί», καταλήγει το κύριο άρθρο.

Διαβάστε επίσης:
Βρετανία: Παραιτήθηκαν επτά βουλευτές του Εργατικού Κόμματος λόγω Κόρμπιν
ΗΠΑ: Γερουσιαστής δεσμεύτηκε ότι θα γίνει έρευνα για απόπειρα «πραξικοπήματος» εναντίον του Τραμπ
Δεκάδες πυρκαγιές σαρώνουν την Ισπανία

Μία επιστροφή θα ήταν δυνατή μόνο «εάν μπορέσουμε να εγγυηθούμε ότι τα πρόσωπα αυτά θα σταλούν αμέσως εδώ ενώπιον ενός δικαστηρίου και ότι θα τεθούν υπό κράτησιν», δήλωσε χθες το βράδυ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Για να γίνει αυτό «χρειαζόμαστε δικαστική συνδρομή και αυτό δεν έχει ακόμη συμβεί», πρόσθεσε εξηγώντας ότι υπό τις συνθήκες αυτές ο επαναπατρισμός «είναι εξαιρετικά δύσκολο να πραγματοποιηθεί».

Το Βερολίνο θέλει «να υπάρξει συνεννόηση με την Γαλλία και την Βρετανία για τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουμε», είπε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί σήμερα από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συναντώνται για να συζητήσουν μεταξύ άλλων «την κατάσταση στην Συρία, ειδικότερα τις τελευταίες εξελίξεις επί του πεδίου», σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης.

Στο Παρίσι, η υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι προς το παρόν η Γαλλία δεν θα ανταποκριθεί στη απαίτηση του Ντόναλντ Τραμπ.

«Υπάρχει τώρα μία νέα γεωπολιτική συγκυρία, με την αμερικανική αποχώρηση. Προς το παρόν, δεν αλλάξουμε την πολιτική μας. Σε αυτό το στάδιο, η Γαλλία δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του Τραμπ», δήλωσε η Νικόλ Μπελουμπέ.

Η πολιτική της γαλλικής κυβέρνησης συνίσταται στην κατηγορηματική άρνηση επαναπατρισμού των τζιχαντιστών μαχητών και των συζύγων τους. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ λε Ντριάν τους χαρακτήρισε «εχθρούς» της χώρας που πρέπει να δικασθούν είτε στην Συρία , είτε στο Ιράκ.

Το Παρίσι ασχολείται με τον επαναπατρισμό ανηλίκων σε μία κατά περίπτωσιν βάση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τους Ευρωπαίους θα δεχθούν τις εκατοντάδες των πολιτών τους που κρατούνται στην Συρία ως μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, η οποία βρίσκεται υπό κατάρρευση στην Συρία.

Όμως η τύχη των ξένων μαχητών που κρατούνται από τις κουρδικές δυνάμεις δεν έχει αποφασισθεί. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται Γάλλοι, Γερμανοί, Ιρλανδοί, Ιταλοί, Βρετανοί, Βέλγοι και Καναδοί. Οι άνδρες βρίσκονται στην φυλακή, οι γυναίκες και τα παιδιά βρίσκονται σε καταυλισμούς.

Στο Βέλγιο, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κεν Γκέενς ζήτησε χθες «ευρωπαϊκή λύση» στο θέμα, ζητώντας «ήρεμη σκέψη και εξέταση της λύσης που θα εμπεριέχει το μικρότερο ρίσκο στον τομέα της ασφάλειας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ