ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμιος συναγερμός για το Boeing 737 MAX 8: Καθηλώνονται στόλοι - Τι απαντά η εταιρεία

Παγκόσμιος συναγερμός για το Boeing 737 MAX 8: Καθηλώνονται στόλοι - Τι απαντά η εταιρεία
AP Photo/Mulugeta Ayene

Εντοπίστηκε τα δύο “μαύρα κουτιά” του μοιραίου αεροσκάφους Boeing 737 MAX 8 που συνετρίβη χθες, όπως μετέδωσε πριν από λίγο η κρατική τηλεόραση της Αιθιοπίας.

Πρόκειται για τον καταγραφέα των συνομιλιών μεταξύ του πληρώματος στο πιλοτήριο του αεροσκάφους, αλλά και τον καταγραφέα ψηφιακών δεδομένων πτήσης από τα διάφορα συστήματα του αεροσκάφους.

Η δεύτερη συσκευή καταγράφει ψηφιακά τις παραμέτρους λειτουργίας των διαφόρων συστημάτων του αεροσκάφους και μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά τους διερευνητές του δυστυχήματος, τόσο για την λειτουργία του αεροσκάφους, όσο και για τις ενέργειες του πληρώματος, κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα πριν από την συντριβή.

Καθηλώνονται τα 737 MAX 8

Εν τω μεταξύ, υπό παγκόσμια «αμφισβήτηση» το μοντέλο 737 ΜΑΧ 8 της Boeing, με την Κίνα και την Αιθιοπία να καθηλώνουν τους στόλους με το συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους και την αμερικανική εταιρεία παραγωγής να αναβάλει την τελετή παρουσίασης νέου μοντέλου της, μετά την αεροπορική τραγωδία της Αντίς Αμπέμπα με τους 157 νεκρούς.

Επικαλούμενη τη συντριβή της Κυριακής, καθώς και εκείνη άλλου αεροσκάφους του ίδιου τύπου που ανήκε στην ινδονησιακή εταιρεία Lion Air τον Οκτώβριο, η κινεζική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας σε ανακοίνωσή της διευκρίνισε πως αναστέλλει άμεσα τις πτήσεις του συγκεκριμένου μοντέλου.

«Δεδομένου του ότι τα δύο αεροπορικά δυστυχήματα στα οποία ενεπλάκησαν Μπόινγκ 737 MAX 8 που είχαν παραδοθεί πρόσφατα έγιναν αμφότερα κατά τη φάση της απογείωσης, παρουσιάζουν ορισμένες ομοιότητες», επισήμανε η κινεζική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας αιτιολογώντας την απόφασή της.

Λίγες ώρες μετά την Κίνα, και οι Αιθιοπικές Αερογραμμές αποφάσισαν να καθηλώσουν στο έδαφος τα Boeing Co 737 MAX 8 του στόλου της, όπως ενημέρωσε η εταιρεία με ανάρτηση στον λογαριασμό της στο Twitter.

«Μολονότι δεν γνωρίζουμε ακόμη τα αίτια της συντριβής, αποφασίσαμε να κρατήσουμε στο έδαφος τον συγκεκριμένο στόλο αεροσκαφών μας ως μέτρο επιπλέον προφυλάξεων», σημειώνει η αεροπορική εταιρεία.

Οι χώρες που εμπιστεύονται τo 737 ΜΑΧ 8

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος, που μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, ανέφερε πως η Ουάσινγκτον δεν σχεδιάζει να επιβάλει το ίδιο μέτρο, διότι δεν γνωρίζει ακόμη τα αίτια των δύο δυστυχημάτων και διότι το ιστορικό της Μπόινγκ ως προς την ασφάλεια είναι καλό. Αναλόγως, δεν αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους στο συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους η Singapore Airlines – θυγατρική της οποίας, η SilkAir, εκτελεί πτήσεις με 737 MAX – αλλά ούτε και ινδονησιακές αεροπορικές εταιρείες (Lion, Garuda).

Τι απαντά η Boeing

Η εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών Boeing ανακοίνωσε σήμερα πως οι έρευνες για την συντριβή του αεροσκάφους των Αιθιοπικών Αερογραμμών βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και δεν υπάρχει λόγος για να εκδώσει οδηγίες προς τους αερομεταφορείς που διαθέτουν τον τύπο 737 MAX 8, βάσει των πληροφοριών που διαθέτει έως τώρα.

«Η ασφάλεια αποτελεί την υπ’αριθμ. ένα προτεραιότητά μας και λαμβάνουμε κάθε μέριμνα για να κατανοήσουμε όλες τις πτυχές του δυστυχήματος, συνεργαζόμενοι στενά με τις ενδιαφερόμενες ομάδες και όλες τις αρχές ασφαλείας που εμπλέκονται», πρόσθεσε εκπρόσωπος της Boeing, σε δηλώσεις του που εστάλησαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο πρακτορείο Reuters.

Πάντως, μετά τις τραγικές εξελίξεις, η αμερικανική εταιρία ακύρωσε όλες τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της τελετής παρουσίασης του 777X, που είναι αεροσκάφος νέας γενιάς και ευρείας ατράκτου, επικεντρώνοντας τώρα τις προσπάθειές της στην διερεύνηση και την παροχή τεχνικής υποστήριξης προς τις αρμόδιες αρχές της Αιθιοπίας, προκειμένου να διερευνηθούν και να εντοπιστούν τα αίτια της πτώσης του 737 ΜΑΧ 8.

Η εταιρία προγραμμάτιζε την παρουσίαση του πρώτου 777Χ για την 13η Μαρτίου στο πλαίσιο ειδικής τελετής με την συμμετοχή προσκεκλημένων, διευθυντικών στελεχών της, προμηθευτών, αλλά και δημοσιογράφων του ειδικού Τύπου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ