ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ασφαλιστικό: Κατατέθηκε το τελικό κυβερνητικό σχέδιο

Ασφαλιστικό: Κατατέθηκε το τελικό κυβερνητικό σχέδιο
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Καμία μείωση στις κύριες συντάξεις και κλιμακωτές μειώσεις στις επικουρικές από 170 ευρώ και πάνω, προβλέπει το τελικό σχέδιο για το Ασφαλιστικό.

Ο αρμόδιος υπουργός κ.Κατρούγκαλος παρέδωσε στον πρωθυπουργό το τελικό σχέδιο για τις μειώσεις στις συντάξεις όπου προβλέπονται και αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών προκειμένου οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις να είναι μικρότερες.

Οι εργοδοτικές εισφορές θα αυξηθούν 1% και οι εισφορές των εργαζομένων κατά 0.5%, όπως προβλέπει το σχέδιο Κατρούγκαλου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο υπουργός Εργασίας παρέδωσε στον πρωθυπουργό την τελική πρόταση και τον ενημέρωσε για τα κύρια σημεία της ενώ ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον κ. Κατρούγκαλο ότι θέλει ένα «βιώσιμο ασφαλιστικό με κοινωνική δικαιοσύνη».

Με βάση, πάντως, αυτή την πρόταση θα πρέπει να αναμένεται έντονη αντιπαράθεση κυβέρνησης-δανειστών καθώς η Τρόικα επιμένει για την ανάγκη μειώσεων τόσο σε κύριες όσο και σε επικουρικές συντάξεις.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του CNN Greece οι δανειστές είναι διατεθειμένοι να κάνουν υποχωρήσεις, αποδεχόμενοι υπό όρους την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων.

Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός από τη μια και η πολιτική αποσταθεροποίηση που θα προέκυπτε από μεγάλες περικοπές στις κύριες συντάξεις έχει οδηγήσει το ΔΝΤ, την ΕΕ, τον ESM και την ΕΚΤ να εξετάζουν, αν και με απροθυμία, το ζήτημα της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών και των εισφορών εργαζομένων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ