ΕΛΛΑΔΑ

Νέα ένταση στα Διαβατά: Επεισόδια και δακρυγόνα κατά των προσφύγων

Νέα ένταση στα Διαβατά: Επεισόδια και δακρυγόνα κατά των προσφύγων

Νέα επεισόδια σημειώθηκαν λίγο πριν τις 14.00 το μεσημέρι του Σαββάτου στα Διαβατά, όπου πρόσφυγες και μετανάστες έχουν στήσει έναν άτυπο καταυλισμό.

 

Όπως μεταδίδει το voria.gr, ομάδα προσφύγων, η οποία παραμένε στο σημείο, ξεκίνησε νέα προσπάθεια για να κατευθυνθεί προς τα σύνορα. Τα άτομα κινήθηκαν σε αντίθετη κατεύθυνση από τις παρατεταγμένες κλούβες των ΜΑΤ.

Ωστόσο, δυνάμεις της αστυνομίας εμπόδισαν με κρότου λάμψης και ρίψη δακρυγόνων τους πρόσφυγες, οι οποίοι πετούσαν πέτρες.

Το σκηνικό έντασης συνεχίστηκε για αρκετή ώρα, με τους πρόσφυγες να βάζουν φωτιές σε διάφορα σημεία.

Μερική αποχώρηση

Εν τω μεταξύ, λίγο νωρίτερα, είχε ξεκινήσει σταδιακά η αποχώρηση κάποιων προσφύγων και μεταναστών από τον άτυπο καταυλισμό που έχουν στήσει από προχθές δίπλα στη δομή φιλοξενίας Διαβατών Θεσσαλονίκης.

Ήδη, έχουν αναχωρήσει από τα Διαβατά δυο λεωφορεία με προορισμό τα Γιάννενα και με ενδιάμεσο σταθμό περιοχή της Κοζάνης όπως δήλωσε ο περιφερειακός συντονιστής Βόρειας Ελλάδας και Ηπείρου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νίκος Ράγκος.

«Εμείς κάναμε το πρωί μία διαμεσολάβηση με διερμηνείς, δημιουργήσαμε μία ομάδα εκπροσώπων των προσφύγων και μεταναστών να μας πουν τι επιθυμούν, δώσαμε διαβεβαιώσεις ότι θα εξασφαλίσουμε την επιστροφή τω νανθρώπων αυτών στις δομές που φιλοξενούνταν το προηγούμενο διάστημα. Παράλληλα επισημάναμε ότι το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν έχει καμία “τιμωρητική” πρόθεση για όσους έφτασαν εδώ στα Διαβατά, δεν θα αλλάξει κάτι σε ό,τι τους παρείχαμε μέχρι σήμερα», σημείωσε ο κ. Ράγκος.

Παράλληλα συνεχίζεται η καταγραφή προσφύγων και μεταναστών που έχουν εκφράσει την επιθυμία να αποχωρήσουν από τον άτυπο καταυλισμό και να επιστρέψουν στις δομές τους. «Ετοιμάζονται οι επόμενες καταστάσεις για την επιβίβαση. Οι πιο ψύχραιμοι και λογικοί κινητοποιούνται και θα αποχωρήσουν. Όλη μέρα θα συνεχίσουμε την προσπάθεια την οποία κάνουμε από κοινού με την αστυνομία», κατέληξε ο κ. Ράγκος.

Fake ενημέρωση

Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες συγκεντρώθηκαν στο σημείο, ανταποκρινόμενοι σε ένα ψευδές μήνυμα πως τα σύνορα άνοιγαν.

Το μήνυμα ήταν γραμμένο στα αραβικά και ανέφερε πως η διαδικασία θα γινόταν μέχρι τις 5 Απριλίου. Μάλιστα, δίνει και συγκεκριμένες οδηγίες στους αποδέκτες, ότι δηλαδή πρέπει να έχουν μαζί τους σκηνές, αλλά και ότι η αστυνομία δεν θα τους εμποδίσει. Αναφέρει δε, ότι στα σημεία εξόδου θα υπάρχουν υπάλληλοι από οργανώσεις για να τους βοηθήσουν.

photo copy

Επιπλέον, ο συντάκτης του ψεύτικου αυτού μηνύματος προτρέπει τους συγκεντρωμένους να μην κάνουν επεισόδια και να ακολουθούν τις οδηγίες των υπευθύνων. Το σημείωμα αυτό αναπαρήγαγαν μάλιστα χιλιάδες πρόσφυγες από τις προσωπικές τους σελίδες, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το χάος των τελευταίων ημερών, στα Διαβατά αλλά και στο σταθμό Λαρίσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ