ΕΛΛΑΔΑ

Το fake σημείωμα για άνοιγμα των συνόρων που έστειλε τους μετανάστες στα Διαβατά

Το fake σημείωμα για άνοιγμα των συνόρων που έστειλε τους μετανάστες στα Διαβατά
Eurokinissi

Στο φως της δημοσιότητας φέρνει το CNN Greece το μήνυμα που διακινήθηκε μέσω Διαδικτύου και έδινε την ψεύδη είδηση ότι τα σύνορα στα βόρεια της Ελλάδας ανοίγουν, καλώντας πρόσφυγες και μετανάστες να συγκεντρωθούν εκεί για να τα περάσουν, κατευθυνόμενοι προς τη Βόρεια Ευρώπη.

Το μήνυμα αυτό είναι γραμμένο στα αραβικά και αναφέρει πως η διαδικασία θα γινόταν μέχρι τις 5 Απριλίου. Μάλιστα, δίνει και συγκεκριμένες οδηγίες στους αποδέκτες, ότι δηλαδή πρέπει να έχουν μαζί τους σκηνές, αλλά και ότι η αστυνομία δεν θα τους εμποδίσει. Αναφέρει δε, ότι στα σημεία εξόδου θα υπάρχουν υπάλληλοι από οργανώσεις για να τους βοηθήσουν.

Νέα ένταση στα Διαβατά: Επεισόδια και δακρυγόνα κατά των προσφύγων

Επιπλέον, ο συντάκτης του ψεύτικου αυτού μηνύματος προτρέπει τους συγκεντρωμένους να μην κάνουν επεισόδια και να ακολουθούν τις οδηγίες των υπευθύνων. Το σημείωμα αυτό αναπαρήγαγαν μάλιστα χιλιάδες πρόσφυγες από τις προσωπικές τους σελίδες, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το χάος των τελευταίων ημερών, στα Διαβατά αλλά και στο σταθμό Λαρίσης.

photo

Πάντως, οι αρχές ερευνούν σοβαρά το ενδεχόμενο πίσω από το συγκεκριμένο μήνυμα να βρίσκεται οργανωμένο κύκλωμα διακινητών που ίσως και να σχεδίασε την αναστάτωση, με σκοπό να εκμεταλλευτεί, για ακόμη μία φορά, πρόσφυγες και μετανάστες. Οι αρχές ασφαλείας στην Ελλάδα τέθηκαν πάντως σε συναγερμό μόλις εντόπισαν το συγκεκριμένο σημείωμα και ενημέρωσαν τους υπεύθυνους, τόσο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, όσο και των οργανώσεων που ασχολούνται με τους πρόσφυγες.

Επίσης, δόθηκε αμέσως εντολή για ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα, ενώ ειδοποιήθηκαν και οι αντίστοιχες υπηρεσίες των γειτονικών χωρών.

Τώρα, όλοι βρίσκονται στη διαδικασία να ενημερώσουν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες ότι επρόκειτο για «fake news» και πως πρέπει να επιστρέψουν ξανά στις δομές φιλοξενίας.

Για δεύτερο βράδυ, περίπου 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες παρέμειναν στον άτυπο καταυλισμό έξω από το Κέντρο Μετεγκατάστασης Προσφύγων στα Διαβατά, ζητώντας να φτάσουν στην Ειδομένη και να περάσουν τα ελληνικά σύνορα.

Από την Πέμπτη, στην περιοχή των Διαβατών Θεσσαλονίκης, όπου αρχικά εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες συγκεντρώθηκαν με την ελπίδα να περάσουν τα σύνορα και να φύγουν από την Ελλάδα, το κλίμα είναι τεταμένο.

Οι περίπου πλέον 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες, έχουν ήδη στήσει έναν πρόχειρο, αυτοσχέδιο καταυλισμό για να περάσουν τη νύχτα, ενώ οι αρμόδιες αρχές έχουν απευθύνει έκκληση στους μετανάστες να επιστρέψουν στις δομές όπου βρίσκονταν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ