ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην ευρωπαϊκή… γύρα ο Μητσοτάκης, για αφορολόγητο και πλεονάσματα

Στην ευρωπαϊκή… γύρα ο Μητσοτάκης, για αφορολόγητο και πλεονάσματα
EUROKINISSI/ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Βαλίτσες για το εξωτερικό ετοιμάζει ο πρωθυπουργός, για έναν πρώτο γύρο επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες. Όπως είθισται ο πρώτος σταθμός, που έχει και συμβολική σημασία, του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι η Κύπρος στις 29-30 Ιουλίου.

Τα ταξίδια όμως, που είναι ιδιαίτερα κρίσιμα, είναι στο Βερολίνο στις 29 Αυγούστου, στο Παρίσι και στη Χάγη. Βασικός σκοπός τους είναι να ενημερώσει ο πρωθυπουργός για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης αλλά και να ενδυναμώσει την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό. Ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, έχοντας να καταδείξει μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για την Ελλάδα και τη νέα κυβέρνηση, που δεν είναι άλλη, από την πρόσφατη επιτυχημένη έξοδο στις αγορές.

Όπως υποστηρίζουν πάντως κυβερνητικές πηγές, οι μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, οι θεσμοί αλλά και κορυφαίοι αξιωματούχοι είναι ενήμεροι για τις μεταρρυθμίσεις που δρομολογεί η κυβέρνηση σε κρίσιμα θέματα. Δηλαδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει φροντίσει να κάνει γνωστές τις βασικές αρχές του κυβερνητικού προγράμματος. Προς επίρρωσιν του παραπάνω, ήδη έχουν αποσταλεί στα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στον ΕΝΦΙΑ αλλά και στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Πάντως, στα ραντεβού που θα έχει το επόμενο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους Άνγκελα Μέρκελ, τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε θα θέσει επί τάπητος δυο ακανθώδη ζητήματα για την κυβέρνηση. Τη μη μείωση του αφορολόγητου και τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Και μπορεί για τα δυο θέματα, η απόφαση να ανήκει στο Eurogroup, ωστόσο ο πρωθυπουργός γνωρίζει καλά πως οι πρώτες συζητήσεις πρέπει να γίνουν σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

Αυτό που επιδιώκει επί της ουσίας είναι αφενός να διαβεβαιώσει πως η νέα κυβέρνηση θα συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και αφετέρου να αποδείξει πως οι φοροελαφρύνσεις που προωθούνται δεν δημιουργούν δημοσιονομικό κενό. Και αυτό θα το στηρίξει ο Έλληνας πρωθυπουργός στο γεγονός πως τα μέτρα αναμένεται να τονώσουν την ανάπτυξη. Παράλληλα, θα αναφερθεί και στο θετικό αντίκτυπο που θα έχει για την οικονομία η προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων προκειμένου να υπάρξουν νέες επενδύσεις και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας με ταυτόχρονο ξεμπλοκάρισμα υφιστάμενων επενδυτικών σχεδίων, όπως το Ελληνικό.

Και θέλει να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι ο πρωθυπουργός αν θα υπάρξουν ενστάσεις και σε ποιο βαθμό, κυρίως από τη Γερμανίδα καγκελάριο για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά και γενικότερη οικονομική πολιτική που σχεδιάζει να ασκήσει η κυβέρνηση.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειώσουμε πως εφόσον υπάρξει πράσινο φως από το Eurogroup για να χαμηλώσει ο πήχης των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021, οι σχετικές αλλαγές θα πρέπει να περάσουν από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια. Οπότε, η συζήτηση τόσο με την Άγκελα Μέρκελ όσο και με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μάρκ Ρούτε, θα είναι κρίσιμη, καθώς τα κοινοβούλια των δυο αυτών χωρών είναι τα πιο δύσκαμπτα σχετικά με τις αποφάσεις που αφορούν στην Ελλάδα.

Επίσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός στις συναντήσεις του με την ευρωπαϊκή ελίτ θα καταλήξει στα περιθώρια κινήσεων που έχει η κυβέρνηση εν όψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2020 και του νέου μεσοπρόθεσμου που θα κατατεθούν στη Βουλή το φθινόπωρο.

Αυτό στο οποίο ποντάρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένα επενδυτικό σοκ που θα ενισχύσει σημαντικά την ανάκαμψη της οικονομίας. Και θα προσπαθήσει να πείσει τους Άνγκελα Μέρκελ, Εμανουέλ Μακρόν και Μαρκ Ρούτε, πως η κυβέρνηση δημιουργεί τις συνθήκες για ανάταση της οικονομίας. Είναι αυτό που λένε οι αναλυτές, παγκόσμιο φαινόμενο του ελατηρίου.

Κάτι που σε απλά λόγια σημαίνει ότι μια οικονομία, όπως η ελληνική είναι πιεσμένη επί μακρόν, όταν δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις αντιδρά σαν το πιεσμένο ελατήριο. Εκτινάσσεται δηλαδή από μόνη της όπως όταν απελευθερώνεις το πιεσμένο ελατήριο.

Τα αν μπορέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να πείσει τους Ευρωπαίους ηγέτες θα αποδειχθεί σύντομα και αναλόγως με τη στάση που θα κρατήσουν απέναντι στη χώρα μας, όταν θα πρέπει να αποφασίσουν για σοβαρά ζητήματα που θα κρίνουν το μέλλον της οικονομίας αλλά και της κοινωνίας.

Όσον αφορά σε ενδεχόμενες συναντήσεις με αξιωματούχους των Βρυξελλών, όπως με την νέα πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προς το παρόν δεν έχει οριστεί κάποια συνάντηση. Εξάλλου, ο Αύγουστος είναι μήνας διακοπών για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οπότε οι διεργασίες για ενδεχόμενη συνάντηση με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα μπορούσαν να ξεκινήσουν από Σεπτέμβριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ