ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: «Όχι» στα ταξίδια εγκύων στη Λατινική Αμερική υπό τον φόβο του θανατηφόρου ιού Ζίκα

ΗΠΑ: «Όχι» στα ταξίδια εγκύων στη Λατινική Αμερική υπό τον φόβο του θανατηφόρου ιού Ζίκα
Πηγή: EPA/ Taiwan CDC

Να μην ταξιδέψουν προς το Πουέρτο Ρίκο, το Μεξικό και άλλες 11 περιοχές της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής όπου έχει εντοπιστεί ο ιός Ζίκα προτρέπει τις έγκυες γυναίκες το αμερικάνικό Κέντρο Πρόληψης Ασθενειών.  

Συγκεκριμένα η λίστα περιλαμβάνει την Βραζιλία , το Ελ Σαλβαδόρ, την Γαλλική Γουιάνα, τη Γουατεμάλα, την Αϊτή, την Ονδούρα, τη Μαρτινίκα, το Μεξικό, τον Παναμά, την Παραγουάη, το Σουρινάμ, τη Βενεζουέλα και το Πουέρτο Ρίκο.

Η ενέργεια αυτή του Κέντρου κινητοποιήθηκε από πρόσφατες έρευνες που εντόπισαν τον ιό Ζίκα σε νεογέννητα μωρά στη Βραζιλία που εμφάνιζαν μικροκεφαλία. Ο ιός Ζίκα μεταδίδεται από το δάγκωμα κουνουπιών.

Το Κέντρο Πρόληψης Ασθενειών προτείνει σε όσες γυναίκες πρόκειται να ταξιδέψουν να λάβουν προστατευτικά μέτρα, το ίδιο ισχύει και για όσες γυναίκες προσπαθούν να μείνουν έγκυες.

Τι είναι η μικροκεφαλία

Η μικροκεφαλία είναι μια νευρολογική πάθηση που προσβάλλει νεογνά και έχει σαν αποτέλεσμα να γεννιούνται με αφύσικα μικρά κεφάλια, κάτι που προκαλεί προβλήματα ανάπτυξης, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και θάνατο. Ο αυξημένος αριθμός παιδιών που πάσχουν από την ασθένεια και ταυτόχρονα εντοπίστηκε στον οργανισμό τους ο ιός Ζίκα αποδεικνύει τη σύνδεση των δύο γεγονότων σύμφωνα με τους ειδικούς.

Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα ο ιός εντοπίστηκε και σε ενήλικο στο Τέξας των ΗΠΑ, ο οποίος πρόσφατα είχε ταξιδέψει στην Λατινική Αμερική.

Χιλιάδες βρέφη-θύματα στη Βραζιλία

Ο Ζίκα, προκάλεσε τεράστια ανησυχία στη Βραζιλία στις αρχές του 2015, όταν συνδέθηκε για πρώτη φορά με την μικροκεφαλία, Περισσότερες από 2.400 περιπτώσεις που συνδέονταν με την μικροκεφαλία αναφέρθηκαν το 2015 στη χώρα, ενώ το 2014, οι περιπτώσεις δεν ξεπερνούσαν τις 147.

Όπως διαπίστωσαν οι γιατροί, οι περισσότερες από τις εγκύους που διαγνώστηκαν με Ζίκα, είχαν ήπιο πυρετό, εξανθήματα και πονοκεφάλους.

Οι γιατροί στη Βραζιλία, ερευνούν 29 «ύποπτους» θανάτους βρεφών, έπειτα από μία αυτοψία που έγινε στις 28 Νοεμβρίου και που συνδέει το θάνατο ενός βρέφους που γεννήθηκε με μικροκεφαλία και το οποίο διαγνώστηκε με Ζίκα. «Αυτή είναι μία άνευ προηγουμένου κατάσταση στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα», ανέφερε ο υπουργός Υγείας της χώρας.

Διαβάστε περισσότερα:

Παγκόσμιος συναγερμός για δύο θανατηφόρους ιούς - Μεταδίδονται από ζώα και κουνούπια

ΔΗΜΟΦΙΛΗ