ΚΟΣΜΟΣ

Χονγκ Κονγκ: Ματαίωση όλων των πτήσεων λόγω μαζικής αντικυβερνητικής διαμαρτυρίας

Χονγκ Κονγκ: Ματαίωση όλων των πτήσεων λόγω μαζικής αντικυβερνητικής διαμαρτυρίας
AP Photo/Vincent Thian

Το διεθνές αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε πως ματαιώνονται σήμερα Δευτέρα, όλες οι πτήσεις που αναχωρούν ή φθάνουν σ' αυτό, λόγω της μαζικής ειρηνικής διαμαρτυρίας που συνεχίζεται για τέταρτη ημέρα στο κύριο τέρμιναλ του αεροδρομίου. Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε πως περίπου 5.000 διαδηλωτές βρίσκονται μέσα στην αίθουσα αφίξεων.

«Με εξαίρεση τις πτήσεις αναχώρησης για τις οποίες έχει τελειώσει το τσεκ-ιν και τις πτήσεις άφιξης που βρίσκονται ήδη καθ' οδόν προς το Χονγκ Κονγκ, όλες οι άλλες πτήσεις ματαιώθηκαν για το υπόλοιπο της ημέρας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αερολιμενική αρχή.

Πρόκειται για μια μείζονα απόφαση γι' αυτό το αεροδρόμιο, που είναι διεθνώς γνωστό για την αποτελεσματικότητά του και που ήταν το 2018 το όγδοο πιο πολυσύχναστο στον κόσμο, με 74 εκατομμύρια επιβάτες.

Η αίθουσα αφίξεων του κύριου τέρμιναλ του αεροδρομίου του Χονγκ Κονγκ αποτελεί από την Παρασκευή το επίκεντρο μιας εντυπωσιακής μαζικής καθιστικής διαμαρτυρίας.

Οι μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στο νομοσχέδιο που προβλέπει την έκδοση «υπόπτων» στην Κίνα, που συνεχίζονται εδώ και εβδομάδες, έχουν βυθίσει το Χονγκ Κόνγκ στη σοβαρότερη πολιτική κρίση του εδώ και δεκαετίες, δημιουργώντας μια σοβαρή πρόκληση για την κεντρική κυβέρνηση στο Πεκίνο.

Χιλιάδες διαδηλωτές, οι περισσότεροι ντυμένοι στα μαύρα, έχουν συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο για να «υποδέχονται» και να ευαισθητοποιούν τους ξένους επισκέπτες στην κινητοποίησή τους, με τραγούδια, συνθήματα και διανομή φυλλαδίων που εξηγούν το νόημα των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας.

«Οι αερολιμενικές επιχειρήσεις στο διεθνές αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ διαταράχθηκαν σοβαρά από τις σημερινές συγκεντρώσεις στο αεροδρόμιο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η αερολιμενική αρχή διευκρινίζει πως η οδική κυκλοφορία προς το αεροδρόμιο είναι «πολύ προβληματική» και πως οι χώροι στάθμευσης του αεροδρομίου είναι εντελώς πλήρεις.

«Συνιστάται στο κοινό να μην έρχεται στο αεροδρόμιο», σημειώνουν οι αρχές του αεροδρομίου.

Το Πεκίνο βλέπει «ενδείξεις τρομοκρατίας» στις διαδηλώσεις

Η κινεζική κυβέρνηση ενίσχυσε σήμερα την καταγγελία των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ, λέγοντας πως βλέπει «ενδείξεις τρομοκρατίας» πίσω από την αμφισβήτηση της εξουσίας.

«Οι ριζοσπαστικοί διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ έχουν επανειλημμένα χρησιμοποιήσει εξαιρετικά επικίνδυνα αντικείμενα για να επιτεθούν σε αστυνομικούς, κάτι που αποτελεί ήδη ένα σοβαρό έγκλημα και αποκαλύπτει τις πρώτες ενδείξεις τρομοκρατίας», τόνισε από το Πεκίνο ο Γιάνγκ Γκουάνγκ, εκπρόσωπος του Γραφείου Υποθέσεων του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο.

Ο ίδιος τόνισε πως το Χονγκ Κονγκ βρίσκεται σ'ένα κρίσιμο σταυροδρόμι έπειτα από δύο μήνες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και πως η βία εκεί πρέπει να σταματήσει.

Ο Γιάνγκ Γκουάνγκ υποστήριξε την αστυνομία όσον αφορά τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις διαμαρτυρίες και τόνισε πως «αυτοί που νοιάζονται για την πόλη θα πρέπει να ταχθούν κατά της βίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ