ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακαλώτος: Εάν δεν τελειώσει γρήγορα η αξιολόγηση θα συνεχιστεί ο φαύλος κύκλος

Τσακαλώτος: Εάν δεν τελειώσει γρήγορα η αξιολόγηση θα συνεχιστεί ο φαύλος κύκλος
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνέντευξη Τύπου, παρουσία της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη

Επιείκεια από την ευρωζώνη για τα ισοδύναμα που σχετίζονται με το ασφαλιστικό ζήτησε η κυβέρνηση σύμφωνα με όσα αποκάλυψε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, αν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία της διαπραγμάτευσης για το ασφαλιστικό σε εύλογο χρονικό διάστημα, τότε δεν θα πετύχει το πρόγραμμα συνολικά. «Σε διαφορετική περίπτωση το πρόγραμμα δεν μπορεί να βγει και η χώρα δεν θα αλλάξει σελίδα, από τον φαύλο στον ενάρετο κύκλο», είπε.

Ο υπουργός ανέφερε πως την κυβέρνηση την ανησυχούν οι διαρροές που αποδίδονται στο ΔΝΤ και υποστηρίζουν πως απορρίπτει την ελληνικη πρόταση για το ασφαλιστικό και κάλεσε το Ταμείο να τοποθετηθεί για το εαν αυτές οι διαρροές είναι δικές του. «Θεωρούμε πως ο χρόνος ολοκλήρωσης της αξιολόγησης είναι σημαντικός για την επιτυχία του προγράμματος. Θα θέλαμε το ΔΝΤ να το καταλάβει αυτό», είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα πρόβλημα να συμμετέχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. «Κατανοούμε ότι το ΔΝΤ έχει βάλει πιο ψηλά τον πήχη και στο συνταξιοδοτικό και στα δημοσιονομικά», σημειωσε και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συζητήσει και να διαπραγματευθεί μαζί του.

Ο υπουργός υποστήριξε πως η διαπραγμάτευση θα κρατήσει «κάμποσες εβδομάδες» για την αξιολόγηση και «κάμποσες εβδομάδες» για το θέμα του χρέους.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε πως η κυβέρνηση έχει στείλει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής στους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένης και της ασφαλιστικής παρέμβασης, αλλά και ότι ΔΝΤ, ΕΕ,ΕΚΤ και ESM ζήτησαν πρόσθετη ανάλυση των δεδομένων αυτών.Σχετικά με τα επιπλέον στοιχεία που ζητήθηκαν από τους εταίρους, ο υπουργός ανέφερε ότι πρόκειται κυρίως για το δημοσιονομικό -και για το 2016 και για το Μεσοπρόθεσμο, συμπεριλαμβανομένου του φόρου εισοδήματος- και αναλογιστικά στοιχεία για τις συντάξεις, όπου θα δείχνουν τη βιωσιμότητα του συστήματος.

Σύμφωνα με τον υπουργό, τα κύρια ζητήματα της διαπραγμάτευσης είναι το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το δημοσιονομικό. Ειδικά για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ο υπουργός τόνισε ότι «έχουμε και εμείς κόκκινες γραμμές, είναι σημαντικό να μην μειωθούν για 12η-13η φορά οι συντάξεις, για κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους».

Ερωτηθείς εάν η χώρα αντέχει ως προς τις ταμειακές υποχρεώσεις της σε περίπτωση καθυστέρησης στις διαπραγματεύσεις, ο υπουργός απάντησε «αντέχουμε», αλλά πρόσθεσε πως «κάθε μήνα που καθυστερείς, δημιουργείται η εντύπωση ότι δεν έχει αλλάξει σελίδα η χώρα, και με όλα αυτά που έχουμε κάνει τους τελευταίους μήνες, αυτό το θεωρώ μεγάλη αδικία και θα "τουφεκίσουμε το πόδι μας και εμείς και οι εταίροι μας". Είμαστε πολύ κοντά στο να αλλάξει σελίδα η χώρα και να έλθουν οι επενδύσεις και η ανάπτυξη και είναι κρίμα να καθυστερήσουμε». Δήλωσε δε χαρακτηριστικά ότι «ο χρόνος είναι πολύτιμος και κυρίαρχος στην πρώτη αξιολόγηση».

Μάλιστα ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως η παγκόσμια οικονομία δεν αντέχει μια άλλη κρίση, αφήνοντας να εννοηθεί πως η κατάσταση θα επιδεινωθεί εαν δεν κλείσει σύντομα η διαπραγμάτευση.«Είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών να μην υπάρξει μια νέα ελληνική κρίση», προσθέτοντας ότι ούτε «η παγκόσμια οικονομία θέλει πολλές κρίσεις συγχρόνως».

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αξιολογεί ακόμη την ελληνική πρόταση». Αυτό απάντησε εκπρόσωπος του ΔΝΤ ερωτηθείς από το CNN Greece για το περιεχόμενο των σημερινών δηλώσεων του Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Παρά το γεγονός ότι σήμερα είναι η αμερικανική αργία της ημέρας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ το ΔΝΤ θέλησε να δώσει μια συνοπτική απάντηση στα όσα ανέφερε νωρίτερα ο κ. Τσακαλώτος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ