ΕΛΛΑΔΑ

«Κοσμογονία στον τουρισμό η χρεοκοπία Thomas Cook»: Aνυπολόγιστες ζημιές για την Ελλάδα

«Κοσμογονία στον τουρισμό η χρεοκοπία Thomas Cook»: Aνυπολόγιστες ζημιές για την Ελλάδα
Tim Goode/PA via AP

Η χρεοκοπία της Τhomas Cook δημιουργεί ισχυρούς τριγμούς στην τουριστική κίνηση της χώρας μας. Δεκάδες χιλιάδες πελάτες της εταιρείας παραμένουν εγκλωβισμένοι στην ελληνική επικράτεια, ενώ έκδηλη είναι η ανησυχία των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων για τις επιπτώσεις της πτωχεύσεως. «Έγινε σεισμός 7 Ρίχτερ και περιμένουμε το τσουνάμι», είπε χαρακτηριστικά στο CNN Greece o πρόεδρος των Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτορείων Κρήτης, Νίκος Βλατάκης επί του θέματος.

Κρήτη, Κέρκυρα, Ζάκυνθος και Κως είναι μόνο μερικά από τα ελληνικά νησιά που καλούνται να κάνουν διαχείριση της ειδικής κατάστασης για να διασώσουν ό,τι μπορούν.

Ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, και ο υφυπουργός, Μάνος Κόνσολας, βρίσκονται σε ανοιχτή επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την επίλυση των προβλημάτων που ανακύπτουν από αυτή την εξέλιξη.

Ήδη έχει συσταθεί κέντρο επιχειρήσεων στο υπουργείο Τουρισμού προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως δηλώνει ο υπουργός Τουρισμού, η διαδικασία επαναπατρισμού των ξένων τουριστών που βρίσκονται στην Ελλάδα μέσω της Thomas Cook έχει ξεκινήσει και τα πρώτα 15 αεροσκάφη φθάνουν σε Ζάκυνθο, Κέρκυρα και Κω.



Βλατάκης: Μας προβληματίζει το «τσουνάμι»

Στην Κρήτη, σύμφωνα με τον κ. Βλατάκη βρίσκονται 20.000 τουρίστες, νούμερο που επιβεβαιώνει και το υπουργείο Τουρισμού. Νωρίτερα σήμερα ο Χάρης Θεοχάρης σημείωσε πως είναι συνολικά 50.000 οι τουρίστες – πελάτες της Thomas Cook που είναι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα.

«Αυτό που μας προβληματίζει περισσότερο είναι το “τσουνάμι”, δηλαδή οι πελάτες που έχουν κρατηθεί και δεν θα έρθουν μέχρι 10 Νοεμβρίου που ήταν προγραμματισμένοι και τα συμβόλαια των καταλυμάτων για την επόμενη χρονιά», είπε ο κ. Βλατάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πελάτες της Thomas Cook θα συνεχίζουν τις διακοπές τους στη Χερσόνησο.

«Όλοι είναι ασφαλισμένοι από τις διάφορες χώρες, καθώς ο tour operator αυτός έχει την ανάλογη ασφάλεια και θα επιστρέψουν κανονικά, όταν είναι να επιστρέψουν με πτήσεις που θα είναι διαφορετικών αεροπορικών εταιρειών. Όσον αφορά το κόστος της διαμονής τους, ο ασφαλιστικός αυτός οργανισμός καλύπτει τους πελάτες που βρίσκονται εδώ».



Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης, σε δηλώσεις του στο αθηναϊκό πρακτορείο έκανε λόγο για ζημία δεκάδων εκατομμυρίων στην Κρήτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα, με την ανακοίνωση της χρεοκοπίας, ξενοδόχος του Ηρακλείου, απώλεσε 650.000 ευρώ.

Περισσότεροι από 7.000 «εγκλωβισμένοι» σε Ζάκυνθο - Κέρκυρα

Στη Ζάκυνθο βρίσκονται 4.000 τουρίστες της εταιρείας και ήδη αναζητείται τρόπος επιστροφής τους στη Βρετανία.

Τουριστικός πράκτορας του νησιού, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, έκανε λόγο για «μαύρη ημερά» για τον τουρισμό όλου του κόσμου.

«Περίπου 4.000 τουρίστες που είτε είχαν έρθει με την αγγλική εταιρεία είτε είχαν χρησιμοποιήσει τα αεροπλάνα της εταιρείας βρίσκονται στο νησί και αυτή τη στιγμή ψάχνουμε τρόπο να τους εξυπηρετήσουμε» τόνισε ο Γιάννης Φιλιποπολίτης και εξέφρασε τον φόβο του ότι η χρεοκοπία ενδέχεται αν δημιουργήσει ένα «"τσουνάμι" αντιδράσεων» που θα επηρεάσει «μικρότερες εταιρείες».

Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 3.000 τουρίστες βρίσκονται αυτήν τη στιγμή «εγκλωβισμένοι» στην Κέρκυρα. Τον αριθμό επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας, Μπάμπης Βούλγαρης, σε επικοινωνία του με το αθηναϊκό-μακεδονικό πρακτορείο.

«Μεταξύ των τουριστών αυτών οι περισσότεροι είναι Βρετανοί, ενώ ανάμεσά τους είναι Γάλλοι, Γερμανοί και άλλοι Ευρωπαίοι τουρίστες, ενώ είναι και αρκετές εκατοντάδες τουρίστες που οι διακοπές τους στο νησί ξεκινούσαν από σήμερα και δεν θα έρθουν, λόγω του "ναυαγίου" της Thomas Cook», ανέφερε ο κ. Βούλγαρης.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε οι περισσότεροι τουρίστες έχουν ασφάλεια ταξιδιού και οι ασφαλιστικές εταιρείες θα αναλάβουν την επιστροφή των επισκεπτών στη χώρα τους, όμως οι παράμετροι της πτώχευσης του Thomas Cook, είναι πολλοί, μεταξύ αυτών οι ξενοδόχοι να μην έχουν πληρωθεί ακόμη για τα θερινά πακέτα διακοπών.

«Σήμερα αλλάζει ο χάρτης του τουρισμού σε όλο τον κόσμο», σημείωσε, ακόμη, και συνέστησε ψυχραιμία στους ξενοδόχους. «Ψυχραιμία στους ξενοδόχους να μην πληγεί ο τουρισμός μας. Σήμερα ζούμε μία "κοσμογονία" στον τουρισμό. Πρέπει να σκεφτούμε την επόμενη μέρα».

AP 19266267485856

Πηγή: AP Photo/Michael Probst

Έκτακτη σύσκεψη στην Κω

Ο δήμαρχος Κω, Θεοδόσης Νικηταράς, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη προκειμένου να υπάρξουν πρωτοβουλίες προστασίας της εικόνας και της οικονομίας του νησιού. Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, Ντίνα Σβύνου, στελέχη της δημοτικής Αρχής και επιχειρηματίες του τουρισμού.

Ο δήμος Κω, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, αντέδρασε άμεσα, λόγω της σημαντικής παρουσίας του Thomas Cook στην τουριστική οικονομία του νησιού και δηλώνει ετοιμότητα να βοηθήσει όπου υπάρχει δυνατότητα, όπως στη μετακίνηση τουριστών προς το αεροδρόμιο.

Ο δήμαρχος απηύθυνε έκκληση στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του νησιού, αλλά και στο σύνολο των εμπλεκομένων. Παράλληλα, θα ζητήσει από την κυβέρνηση οι επιχειρήσεις που συνεργάζονται με την Thomas Cook να μη φορολογηθούν για ποσά που δεν εισέπραξαν λόγω πτώχευσης της εταιρείας.

Η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων της Κω, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η χρεοκοπία αποτελεί σημαντικό πλήγμα για το νησί, αφού το 25% των ξενοδόχων συνεργάζεται με την Thomas Cook.

«Θα γονατίσουν από το κανόνι», σημείωσε.



Έντονη ανησυχία στις Σποράδες

Έντονη είναι η ανησυχία στις Σποράδες και ειδικά στην Σκιάθο για τις επιπτώσεις, καθώς οι Βρετανοί αποτελούν το 45-50% των τουριστών εδώ και δεκαετίες.

Ιδιοκτήτες μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων κάνουν λόγο για καταστροφή και ένα αβέβαιο αύριο στην τουριστική βιομηχανία.

«Τα οικονομικά ανοίγματα με την Thomas Cook είναι τόσο μεγάλα που δεν ξέρουμε αν θα αντέξουμε», ανέφερε επιχειρηματίας – στο ίδιο μέσο. Άλλος εκτίμησε ότι «η ζημιά είναι ανυπολόγιστη».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου, Αλέκος Ευσταθίου, που εκπροσωπεί την Thomas Cook στις Σποράδες, μίλησε για «μεγάλο οικονομικό χτύπημα στον τουρισμό» και τόνισε πως «πρώτο μέλημά μας είναι να μετρήσουμε και να καταγράψουμε των αριθμό των πελατών της εταιρείας που θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να φύγουν από το νησί. Περίπου 1.800 με 2.000 Βρετανοί υπολογίζονται αυτή τη δύσκολη στιγμή, όσοι βρίσκονται στα νησιά μας. Η οικονομική ζημιά είναι αδύνατον να εκτιμηθεί αυτή την ώρα. Χρειάζεται ψυχραιμία».

Η αρχή και το τέλος της Thomas Cook

Η βρετανική εταιρεία οργάνωσε το 1841 το πρώτο οργανωμένο ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένα aller-retour με τρένο από το Λέστερ στο Λουμπόροου της κεντρικής Αγγλίας για 500 άτομα με προσυμφωνημένη ενιαία ταρίφα. Το 1972, ο Τόμας Κουκ οργανώνει και συμμετέχει και ο ίδιος στο πρώτο ταξίδι για τον γύρο του κόσμου σε γκρουπ, όχι σε 80, αλλά σε 222 ημέρες.

Ο όμιλος, πρακτορείο ταξιδιών και αεροπορική εταιρεία ταυτόχρονα, είχε ετήσιο κύκλο εργασιών ύψους 10 δισεκατομμυρίων λιρών και 20 εκατομμύρια πελάτες που ταξίδευαν σε ολόκληρο τον κόσμο: Μαλδίβες, Ταϊλάνδη, Κίνα, αλλά και στην νότια Ευρώπη και την Μεσόγειο. Η Μαγιόρκα και η Αντάλια ήταν κομβικοί προορισμοί.

Ο όμιλος έχει στην κατοχή του 200 ξενοδοχεία που φέρουν το όνομά του, που απευθύνονται το κάθε ένα σε ειδικό κοινό (οικογένειες, χαμηλές τιμές, trendy νεολαία, πολυτελή). Περιλαμβάνει την εταιρεία Jet Tours, την Neckerman στην ηπειρωτική Ευρώπη, μαζί με εκατό αεροσκάφη στο όνομά της ή υπό το εμπορικό σήμα Condor.

Οικονομικά προβλήματα

Οι οικονομικές δυσχέρειες του ομίλου διαρκούν εδώ και χρόνια, αλλά επιδεινώθηκαν τους τελευταίους μήνες: την άνοιξη, ο επικεφαλής του ομίλου ανακοίνωσε ζημίες ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου λιρών .

Τα προβλήματα των τελευταίων μηνών οδήγησαν στην κατάρρευση της μετοχής του ομίλου στο χρηματιστήριο. Η μετοχή του Thomas Cook δεν αξίζει πλέον παρά λίγες πένες.



Επιτάχυνση της κρίσης

Βασικός μέτοχος του Thomas Cook, με 17% του κεφαλαίου, ο κινεζικός όμιλος Fosun, ιδιοκτήτης του Club Med, είχε προγραμματίσει την εξαγορά του τομέα των οργανωμένων ταξιδιών του βρετανικού ομίλου στο πλαίσιο πακέτου αναχρηματοδότησης ύψους 900 εκατομμυρίων λιρών, από το οποίο είχε καταβάλει το ήμισυ.

Τις τελευταίες ημέρες, όμως, ορισμένοι πιστωτές απαίτησαν επιπλέον 200 εκατομμύρια λίρες για να δεχθούν να αναχρηματοδοτήσουν τον Thomas Cook, με το επιχείρημα ότι, διαφορετικά, η εταιρεία δεν θα ήταν βιώσιμη. Από την Παρασκευή, οι συσκέψεις διαδέχονταν η μία την άλλη για την εξεύρεση πόρων ή για την διατύπωση αιτημάτων μείωσης των απαιτήσεων για επιπλέον πόρους.

Αλλά, ματαίως. Υπό άμεση απειλή βρίσκονται 22.000 θέσεις εργασίας, οι 9.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε μία οικονομία που υφίσταται ήδη τις συνέπειες του Brexit.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ