ΚΟΣΜΟΣ

Βίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση στη Γερμανία - Δύο νεκροί

Βίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση στη Γερμανία - Δύο νεκροί
AP Photo Jens Meyer

Δύο άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σοβαρά και τουλάχιστον δύο έχουν σκοτωθεί, από την ένοπλη επίθεση που αρχικά είχε στόχο μια συναγωγή και στη συνέχεια ένα τουρκικό εστιατόριο στην πόλη Χάλε της Γερμανίας, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε εκπρόσωπος του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της πόλης.

«Έχουμε δυο βαριά τραυματίες, φέρουν τραύματα από σφαίρα. Αυτή την ώρα υποβάλλονται σε εγχείρηση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γενς Μίλερ, εκπρόσωπος του νοσοκομείου.

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, διακόπτοντας την τακτική συνέντευξη Τύπου, δήλωσε:

«Αυτή είναι μια φρικτή είδηση από τη Χάλε, έχω πολλές ελπίδες ειλικρινά ότι η αστυνομία θα πιάσει τον δράστη ή τους δράστες το συντομότερο δυνατόν και ότι κανένας άλλος άνθρωπος δεν θα κινδυνεύσει στο μεταξύ».

«Όλοι πρέπει να αγωνιστούμε ενάντια στον αντισημιτισμό στη χώρα μας. Οι σκέψεις μου είναι με τους νεκρούς και τους τραυματίες, τους συγγενείς τους και την αστυνομία, τις δύσκολες αυτές ώρες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας.

Βίντεο - ντοκουμέντο από την ένοπλη επίθεση

Στο βίντεο ντοκουμέντο από την ένοπλη επίθεση που έχει δει το φως της δημοσιότητας, φαίνεται ένας άνδρας ντυμένος με σκούρα ρούχα να βγαίνει οπλισμένος από ένα αυτοκίνητο και να πυροβολεί.

Στη συνέχεια στέκεται πίσω από το αμάξι για λίγα δευτερόλπετα, γεμίζει το όπλο και πυροβολεί ξανά.

Η δημαρχία στην Χάλε έκανε λόγο για «σφαγή», χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

Οι εθνικοί σιδηρόδρομοι Deutsche Bahn ανακοίνωσαν ότι ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός στην Χάλε έχει κλείσει.

Παράλληλα, η δήμαρχος της πόλης Λάντσμπεργκ δήλωσε ότι δύο άτομα ύποπτα για μια φονική επίθεση με πυροβολισμούς στην περιοχή κατέλαβαν ένα αυτοκίνητο και κινούνται στον αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στο Μόναχο.

Η δήμαρχος Άνια Βέρνερ έκανε τη δήλωση αυτή μετά τον θάνατο δύο ανθρώπων σε πυροβολισμούς στην πόλη Χάλε και έπειτα από αναφορές για ένα δεύτερο περιστατικό με πυροβολισμούς στη γειτονική πόλη Λάντσμπεργκ.

Μία σύλληψη

Με ανάρτησή της στο Twitter η αστυνομία επιβεβαίωσε την ύπαρξη νεκρών και ζήτησε από τους πολίτες να μείνουν σε ασφαλές μέρος μέχρι να λήξει ο συναγερμός.

Σε νεότερη ενημέρωση, γνωστοποίησε πως προχώρησε στη σύλληψη ενός ατόμου, χωρίς να δίνει καμία διευκρίνιση.

Η Bild, επικαλούμενη δηλώσεις εκπροσώπου της αστυνομίας, ανέφερε νωρίτερα πως οι δράστες το έσκασαν από το σημείο με ένα αυτοκίνητο και, κατά πάσα πιθανότητα, κατευθύνονταν προς τη Λειψία.

Η αστυνομία έχει αποκλείσει την ευρύτερη περιοχή, ενώ έχουν διακοπεί και τα δρομολόγια του τρένου στον σταθμό του Halle.

Το περιστατικό λαμβάνει χώρα σε μία από τις πλέον ιερές μέρες για τους Εβραίους, το Yom Kippur, γνωστή και ως Ημέρα της Εξιλέωσης.

Τι αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες

Αυτόπτες μάρτυρες, σύμφωνα με το BBC, ανέφεραν πως ένας από τους δράστες, που εξαπέλυσαν την επίθεση κοντά στη συναγωγή, φορούσε στολή καμουφλάζ και κρατούσε πολλά όπλα.

Ακόμη ένας αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος μίλησε στο N-TV, περίγραψε ένα περιστατικό που φέρεται να έλαβε χώρα πριν από τους πυροβολισμούς στη συναγωγή. Όπως είπε, παρατήρησε έναν άνδρα με μάσκα προσώπου, κράνος και στρατιωτικό τζάκετ. Είχε στα χέρια του ένα τουφέκι και πέταξε ένα αντικείμενο, που έμοιαζε με χειροβομβίδα, σε ένα κατάστημα που πουλά κεμπάπ. Άκουσε έναν δυνατό κρότο, αλλά δεν είδε μεγάλες ζημιές. Στη συνέχεια ο άγνωστος άνοιξε πυρ.

Να σημειωθεί πως οι πληροφορίες σχετικά με την επίθεση είναι ακόμη συγκεχυμένες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ