ΚΟΣΜΟΣ

Στη Δανία το πρώτο κρούσμα του ιού Ζίκα στην Ευρώπη

Στη Δανία το πρώτο κρούσμα του ιού Ζίκα στην Ευρώπη
Υγειονομικοί υπάλληλοι ψεκάζουν στην Βραζιλία για την καταπολέμηση των κουνουπιών Aedes aegypti, που πιστεύεται ότι μεταδίδουν τον ιό Ζίκα REUTERS/Ueslei Marcelino

Ένας κάτοικος Δανίας ο οποίος ταξίδεψε στο εξωτερικό βρέθηκε θετικός στο Ζίκα, τον ιό που μεταδίδεται από τα κουνούπια, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας.

Οι υγειονομικές αρχές της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης, Ααρχους, δήλωσαν ότι ο ασθενής είχε ταξιδέψει στην Νότια και Κεντρική Αμερική όπου υπάρχουν καταγράφονται πολλά κρούσματα.

Ενώ ο ιός δεν θεωρείται θανατηφόρος, η παρουσία του την περασμένη χρονιά συνδέθηκε με την μικροκεφαλία, μια νευρολογική διαταραχή που επηρεάζει την εγκεφαλική ανάπτυξη των βρεφών.

"Σίγουρα έχει γίνει ένα σημαντικό ζήτημα, όμως ξέρουμε τόσα λίγα για τον ιό που δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα", δήλωσε στο Reuters η Τρούντι Λάνγκ, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Παράλληλα προειδοποίησε πως η διεθνής επιστημονικής κοινότητα πρέπει να κάνει κατι για να μάθει περισσότερα για τον συγκεκριμένο ιό, το πως εξαπλώνεται και την πιθανότητα ανακάλυψης θεραπείας ή εμβολίου ενάντια στη δράση του.

Τι είναι ο ιός Ζίκα;

Είναι ένας ιός που μεταφέρεται από τα κουνούπια και προκαλεί πυρετό. Πήρε το όνομά του από δάσος της Ουγκάντα, όταν και ταυτοποιήθηκε σε μαϊμού, κατά τη διάρκεια επιδημία κίτρινου πυρετού, το 1947.

Πως μεταδίδεται;

Ο ιός Ζίκα μεταδίδεται από το είδος κουνουπιών Aedes, τα οποία επίσης ευθύνονται για την εξάπλωση του δάγγειου πυρετού, του κίτρινου πυρετου και του ιού Chikungunya. Μία μολυσμένη μητέρα το μεταφέρει στο νεογέννητο παιδί της. Έχει καταγραφεί μία περίπτωση που μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Μέσα σε διάστημα 3-12 ημερών μετά το δάγκωμα του κουνουπιού εμφανίζονται συμπτώματα πυρετού, φαγούρας, πονοκεφάλων, πόνων στις αρθρώσεις κτλ.

Πως θεραπεύεται;

Δεν υπάρχει εμβόλιο ή φάρμακο και οι ταξιδιώτες στη Λατινική Αμερική λαμβάνουν οδηγίες για να αποφεύγουν το δάγκωμα των κουνουπιών.

Γεωγραφική διασπορά

Μέχρι τώρα, είχαν καταγραφεί περιπτώσεις στην Αφρική, στην νοτιοανατολική Ασία, στα νησιά του Ειρηνικού και βρίσκεται σε έξαρση αυτήν την εποχή στη Λατινική Αμερική.

Τι είναι η μικροκεφαλία

Η μικροκεφαλία είναι μια νευρολογική πάθηση που προσβάλλει νεογνά και έχει σαν αποτέλεσμα να γεννιούνται με αφύσικα μικρά κεφάλια, κάτι που προκαλεί προβλήματα ανάπτυξης, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και θάνατο. Ο αυξημένος αριθμός παιδιών που πάσχουν από την ασθένεια και ταυτόχρονα εντοπίστηκε στον οργανισμό τους ο ιός Ζίκα αποδεικνύει τη σύνδεση των δύο γεγονότων σύμφωνα με τους ειδικούς.
Μάλιστα πριν από μερικές ημέρες ο ιός εντοπίστηκε και σε ενήλικο στο Τέξας των ΗΠΑ, ο οποίος πρόσφατα είχε ταξιδέψει στην Λατινική Αμερική.

Χιλιάδες βρέφη-θύματα στη Βραζιλία

Ο Ζίκα, προκάλεσε τεράστια ανησυχία στη Βραζιλία στις αρχές του 2015, όταν συνδέθηκε για πρώτη φορά με την μικροκεφαλία, Περισσότερες από 2.400 περιπτώσεις που συνδέονταν με την μικροκεφαλία αναφέρθηκαν το 2015 στη χώρα, ενώ το 2014, οι περιπτώσεις δεν ξεπερνούσαν τις 147.
Όπως διαπίστωσαν οι γιατροί, οι περισσότερες από τις εγκύους που διαγνώστηκαν με Ζίκα, είχαν ήπιο πυρετό, εξανθήματα και πονοκεφάλους.
Οι γιατροί στη Βραζιλία, ερευνούν 29 «ύποπτους» θανάτους βρεφών, έπειτα από μία αυτοψία που έγινε στις 28 Νοεμβρίου και που συνδέει το θάνατο ενός βρέφους που γεννήθηκε με μικροκεφαλία και το οποίο διαγνώστηκε με Ζίκα. «Αυτή είναι μία άνευ προηγουμένου κατάσταση στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα», ανέφερε ο υπουργός Υγείας της χώρας.

Διαβάστε επίσης:

Παγκόσμιος συναγερμός για δύο θανατηφόρους ιούς - Μεταδίδονται από ζώα και κουνούπια

ΔΗΜΟΦΙΛΗ