ΕΛΛΑΔΑ

Τσακαλώτος: Η μεταρρυθμιστική κόπωση επιβάλει να προχωρήσουμε γρήγορα

Τσακαλώτος: Η μεταρρυθμιστική κόπωση επιβάλει να προχωρήσουμε γρήγορα

"Ο χρόνος είναι σημαντικός για εμάς", επανέλαβε από το βήμα συνεδρίου του Economist o υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ επικαλέσθηκε τη ρήση του Ουίνστον Τσόρτσιλ, μετά την μάχη του Ελ Αλαμέιν ότι "ίσως να είναι το τέλος της αρχής" για να προσδιορίσει το που βρίσκεται το ελληνικό πρόγραμμα.

Ο υπουργός ανέφερε πως η μεταρρυθμιστική κόπωση καθιστά απο πολιτικής πλευράς την ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης πολύ σημαντική. Όπως είπε, οι συντάξεις είναι σημαντικό κομμάτι αυτής της αξιολόγησης και προσέθεσε: "Χρειαζόμαστε μια στρατηγική που θα δίνει μεσοπρόθεσμα βιωσιμότητα στη σύστημα και ταυτόχρονα θα καθησυχάζει τους πολίτες".

Ο κ. Τσακαλώτος δίνοντας στίγμα των προθέσεων των θεσμών ανάφερε πως το ΔΝΤ είναι σκληρό στις μεταρρυθμίσεις, αλλά πιο συνεργάσιμο στο θεμα του χρέους. Ο υπουργός εκτίμησε πως στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη και απεκάλυψε πως η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τον Απρίλιο την αναπτυξιακή στρατηγική της, η οποία περιλαμβάνει το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων και δημόσια αναπτυξιακή τράπεζα.

Στο ίδιο πλαίσιο σημείωσε πως τα capital controls δεν επηρέασαν την πραγματική οικονομία και τόνισε πως αν και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ολοκληρώθηκε ομαλά , αυτό δεν μεταφράζεται άμεσα σε ρευστότητα,

Ο υπουργός ανέφερε πως η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης είναι σημαντική για την Ελλάδα και ξεκαθάρισε πως οι πελατειακές σχέσεις θα πρέπει να εκλείψουν. Ο κ. Τσακαλώτος έφερε ως παραδείγματα τη φορολογική διοίκηση και τις τραπεζικές διοικήσεις αφήνοντας να εννοηθεί πως χρειάζεται βελτίωση στη διακυβέρνηση τους.

"Στα υπουργεία η δημόσια διοίκηση δεν έχει θεσμική μνήμη", είπε και προσέθεσε πως "θέλουμε οι τράπεζες να δείνουν δάνεια και όχι μερίσματα στους τραπεζίτες".

Τέλος, αναφερόμενος στο προσφυγικό είπε πως εαν δείξουμε αλληλεγγύη αυτη η αλληλεγγύη θα διαχυθεί.

Ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, συμμετέχει στην εκδήλωση "The World in 2016 Gala Dinner" του "The Economist, που διεξάγεται στο ξενοδοχείο Divani Apollon Palace & Thalasso και στο οποίο το CNN Greece είναι χορηγός επικοινωνίας.
Ακολουθεί συζήτηση με τους Werner Hoyer, πρόεδρο της ΕΤΕπ, και Joaquin Almunia, πρώην Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπο, που είναι ομιλητές στην ίδια ενότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ