ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Αυθαίρετη η σύλληψη του Ασάνζ

ΟΗΕ: Αυθαίρετη η σύλληψη του Ασάνζ
REUTERS/Toby Melville

Ο ιδρυτής του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, ζητά να εγκαταλείψει την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο ως ελεύθερος άνθρωπος, μετά την ετυμηγορία της επιτροπής του ΟΗΕ που απεφάνθη ότι η σύλληψη του Ασάνζ είναι αυθαίρετη.

Ο Ασάνζ που έχει εξοργίσει τις ΗΠΑ δημοσιεύοντας εκατοντάδες χιλιάδες απόρρητα τηλεγραφήματα, έχει καταφύγει στην πρεσβεία από το 2012 για να αποφύγει την διερεύνηση υπόθεσης βιασμού.

Ο Ασάνζ προσέφυγε στην επιτροπή του ΟΗΕ, ισχυριζόμενος ότι είναι πολιτικός πρόσφυγας του οποίου τα δικαιώματα έχουν καταπατηθεί. Η επιτροπή του ΟΗΕ, αποτελούμενη από πέντε ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, αποφάσισε υπέρ του Ασάνζ την Παρασκευή.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks, αρνείται τις κατηγορίες για βιασμό που του απαγγέλθηκαν στην Σουηδία το 2010, λέγοντας ότι πρόκειται για στημένη κατηγορία που έχει στόχο να τον οδηγήσει στις ΗΠΑ ώστε να καταδικαστεί για τις δραστηριότητες που σχετίζονται με την διαρροή εμπιστευτικών διπλωματικών εγγράφων.

Η Μεγάλη Βρετανία, από την πλευρά της, ισχυρίζεται ότι ποτέ δεν προέβη σε παράνομη κράτηση του Ασάνζ. Τόσο η Σουηδία, όσο και η Μεγάλη Βρετανία δηλώνουν ότι δεν δεσμεύονται από την απόφαση της επιτροπής του ΟΗΕ.

Ο Ασάνζ, με ανάρτηση του στο Twitter, αναφέρει ότι αν βρεθεί ότι οι αρχές ενήργησαν παράνομα, αναμένει ως αντάλλαγμα την επιστροφή του διαβατηρίου του και τον τερματισμό της απόπειρας σύλληψης του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ