ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: «Φωτιά» στη συζήτηση για τα εργασιακά έβαλε το στικάκι του Βαρουφάκη

Βουλή: «Φωτιά» στη συζήτηση για τα εργασιακά έβαλε το στικάκι του Βαρουφάκη
ΙΝΤΙΜΕ

«Φωτιά» σε μια κατά τ' άλλα προβλέψιμων τόνων τη συζήτηση για τα εργασιακά έβαλε ο Γιάνης Βαρουφάκης, καταθέτοντας το στικάκι με τις ηχογραφήσεις όλων των κρίσιμων Eurogroup του πρώτου εξαμνήνου του 2015.

Το στικάκι μπορεί να επιστράφηκε ως «απαράδεκτο» από τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, με το επιχείρημα ότι το Κοινοβούλιο δεν πρόκειται να γίνει «αχθοφόρος» και «βαστάζος» των ευθυνών του Γιάνη Βαρουφάκη, ο ίδιος ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 ωστόσο, «πέτυχε» να στρέψει πάνω του τους προβολείς της δημοσιότητας για τα «κατορθώματά» του το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Την απόφαση Τασούλα στήριξε ο πρωθυπουργός, ο οποίος μάλιστα, με αφορμή την αναφορά Βαρουφάκη πως ο κ. Τσίπρας έδωσε τα πλεονάσματα για τα εργασιακά, αναρωτήθηκε εάν έτσι προέκυψαν τα μεγάλα πλεονάσματα. «Ίσως τελικά αυτή η συζήτηση για το αμαρτωλό 6μηνο του 2015 να πρέπει να γίνει για να σας έχουμε και τους δύο στην αίθουσα και να μάθουμε τι έγινε τότε», σχολίασε και με εμφανή δόση ειρωνείας πρότεινε κατ' αντιπαράσταση εξέταση του τέως πρωθυπουργού με τον πρώην υπουργό του.

Ο Βαρουφάκης κατέθεσε στη Βουλή τις ηχογραφήσεις του Eurogroup του 2015

Στη συζήτηση που διεξήχθη με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη και δεν ξεστράτισε από το αντικείμενο που ήταν τα εργασιακά και ζητήματα οικονομίας, δεν έλειψαν οι κόντρες και οι αψιμαχίες. Ο πρωθυπουργός επέκρινε τον Αλέξη Τσίπρα για επιστροφή στο παρελθόν «όσα ακούστηκαν δείχνουν ποιος ειναι το παρόν και ποιος θέλει το παρελθόν, δεν είστε στο εδώ και τώρα, είστε στο εκεί και τότε, για την ακρίβεια είστε στο 2014», είπε και χαρακτήρισε την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ «αντιπολίτευση με τα μαγκάλια».

Σκληρή κόντρα Μητσοτάκη - Τσίπρα για τα εργασιακά

Κόντρα υπήρξε για τον κατώτατο μισθό με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει λόγο για ανακολουθία λόγων και έργων του Αλέξη Τσίπρα πριν τις εκλογές του 2015 και μετά σε αντίθεση, όπως είπε με τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ και να απαντά στην κριτική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι τάζει λαγούς με πετραχείλια. «Η κυβέρνηση υλοποιεί το έργο της και τις δεσμεύσεις της, έχετε 3,5 χρόνια να το συνηθίσετε, εσείς λέγατε να φτάσει στα 751 ευρώ μέχρι το 2016, ενώ εγώ το 2018 έλεγα ότι θα φτάσει στα 703 ευρώ το 2022, αυτή η διαφορά υπευθυνότητας, είναι εύκολο να πάρω το σφυράκι του κ. Τασούλα να κάνω δημοπρασία…».

Ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, ημέρα αγάπης όπως σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φλέρταρε ανοιχτά με τη Φώφη Γεννηματά για τον κατώτατο μισθό, «τρώγοντας όμως χυλόπιτα».

«Μην επιχειρείτε να ξεφύγετε. Διάγραμμα δείχνει ότι η μόνη χώρα ΕΕ που ο κατώτατος μισθός του 2020 είναι χαμηλότερος απο το 2010 είναι η Ελλάδα. Άκουσα με ενδιαφέρον την κ. Γεννηματά να συμφωνεί στην αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά να θεωρεί ότι η ευθύνη ανήκει στους κοινωνικούς εταίρους. Αν συμφωνούμε ότι πρέπει να επανέλθουμε τουλάχιστον το 2021 εκεί που είμασταν στο 2010 δηλαδή στα 751 τότε είμαι έτοιμος να αλλάξουμε την πρόταση νόμου μας και να δίνουμε την ευθύνη στους κοινωνικούς εταίρους με την προϋπόθεση ότι το πάτωμα θα είναι 7,5% για 2020 και 7,5% για 2021 και αν θέλετε να καταθέσουμε μαζί την πρόταση», επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας με την επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ να απαντά ορθά κοφτά πως «δεν θέλουμε το φλερτ κανενός, μέρα που είναι».

«Τα σημεία συμπόρευσης είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε με τη ΝΔ, είναι παραμύθια της Χαλιμάς», σχολίασε και ο εκπρόσωπος του κόμματος Παύλος Χρηστίδης σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να ανοίξει τη βεντάλια της συζήτησης με τις αναφορές του στο προσφυγικό, επικρίνοντας την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της, που θυσιάζει πέντε νησιά για να μην «κακοκαρδίσει» τους δημάρχους της στην ενδοχώρα που έχουν βγει στο αντάρτικο.

Ανεβάζοντας τους τόνους αποκάλεσε τον πρωθυπουργό «πολιτικό απατεώνα» για όσα έχει πει κατά καιρούς περί ανταλλαγής του Μακεδονικού με τα πλεονάσματα καιν σήμερα για ανταλλαγή των πλεονασμάτων με τα εργασιακά.

«Πάντα ήσασταν απέναντι στα δικαιώματα των εργαζομένων», τόνισε απευθυνόμενη στα κυβερνητικά έδρανα η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας υποστήριξε πως η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ και ενισχύει το νόμο Κατρούγκαλου».

«Για εκθέσεις ιδεών και καμία πρόταση», έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ