ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι αντιδράσεις των κομμάτων στις απειλές της Τουρκίας για άνοιγμα των συνόρων

Οι αντιδράσεις των κομμάτων στις απειλές της Τουρκίας για άνοιγμα των συνόρων
(AP Photo/Michael Varaklas)

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων στις απειλές της Τουρκίας για άνοιγμα των συνόρων, που θα οδηγήσει σε πολλαπλασιασμό των προσφυγικών/ μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα μας. Τα κόμματα μάλιστα επιρρίπτουν ευθύνες και στην κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού.

Ευρεία σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, είχε σήμερα , Παρασκευή, πολύωρη σύσκεψη με τομεάρχες και συνεργάτες που έχουν διατελέσει σε θέσεις ευθύνης στη διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.

Η σύσκεψη, αφού εκτίμησε τα τελευταία δεδομένα, κατέληξε στα εξής:

  1. Η έμπρακτη αμφισβήτηση της Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας αφορά το σύνολο της Ευρώπης και για αυτό απαιτείται άμεσα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία. Για αυτό τον λόγο καλούμε την Κυβέρνηση να ζητήσει άμεσα από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την έκτακτη σύγκληση Συνόδου Κορυφής. Η ΕΕ οφείλει να εγγυηθεί την εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης, καθώς και να αναλάβει την ευθύνη για την επεξεργασία ενός αποτελεσματικού σχεδίου αντιμετώπισης της πιθανότητας ακύρωσής της. Ενός σχεδίου που προφανώς πρέπει να διέπεται από τις αρχές της αλληλεγγύης και του διαμοιρασμού της ευθύνης.
  1. Οι ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τη σημερινή δραματική κατάσταση στα νησιά μας, μετά από επτά μήνες παλινωδιών, είναι τεράστιες και δεδομένες. Εγκλωβισμένη σε λογικές μικροκομματικής σκοπιμότητας και για να μην δυσαρεστήσει τους δημάρχους και περιφερειάρχες της ΝΔ ανά την επικράτεια, εδώ και επτά μήνες δεν προχώρησε σε αποσυμφόρηση των νησιών και σε μεταφορά ευάλωτων ομάδων στην ενδοχώρα.

Καλούμε έστω και τώρα τον κ. Μητσοτάκη να αλλάξει ρότα και να υλοποιήσει επιτέλους το σχέδιο που εφάρμοζε με αποτελεσματικότητα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να αποσυμφορηθούν τα νησιά, προς όφελος και των νησιωτών και των αιτούντων ασύλου.

  1. Σε μία κρίσιμη συγκυρία, την ώρα που η Τουρκία κλιμακώνει τις απειλές της και χρησιμοποιεί το προσφυγικό ως μοχλό εκβιασμού, η κυβέρνηση επέλεξε στάση εθνικής ανευθυνότητας. Επέλεξε δηλαδή να διχάσει τους πολίτες, να οδηγήσει σε πρωτοφανή κοινωνική έκρηξη τα νησιά μας και να καλλιεργήσει συνθήκες εμφυλιοπολεμικής σύρραξης.

Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να εγκαταλείψει άμεσα τη λογική του αυταρχισμού, να αποσύρει τις δυνάμεις των ΜΑΤ από τα νησιά, να ανακαλέσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την επίταξη περιουσιών και να προχωρήσει σε ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

Η οριακή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης δεν αντιμετωπίζεται με επικοινωνιακά τεχνάσματα που δεν έχουν κανένα πρακτικό αποτέλεσμα. Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση οφείλουν να εγκαταλείψουν άμεσα την επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης και να ασχοληθούν με την ουσία και την εξεύρεση λύσεων.

ΚΙΝΑΛ: Καταρρέει η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας

Το Κίνημα Αλλαγής εκφράζει με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου ανησυχία για την κατάρρευση της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό - μεταναστευτικό.

Η ανακοίνωση του κόμματος αναφέρει ότι «οι Τουρκικές απειλές για το άνοιγμα των συνόρων και τον πολλαπλασιασμό των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών, οδηγούν σε κατάρρευση την κοινή δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας».

Το Κίνημα Αλλαγής επισημαίνει ότι η κυβέρνηση οφείλει να φυλάξει αποτελεσματικά τα σύνορα και να αποσυμφορήσει τα νησιά ενώ καλεί την Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της.

Μέρα25: Η ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της

Αντί λοιπόν η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη να συνεχίζει στη γραμμή του κ. Τσίπρα αποδεχόμενη μια κατάπτυστη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, να διεκδικήσει με κάθε τρόπο η ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της στο προσφυγικό, τονίζει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25, Μιχάλης Κριθαρίδης. Ο κ. Κριθαρίδης καλεί την κυβέρνηση να «σταματήσει επιτέλους αυτή η άνευ όρων υποταγή στο Ιερατείο του Βερολίνου και των Βρυξελλών που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στο χάος».

Επικρίσεις διατυπώνει και κατά του προέδρου της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι ο κ. Ερντογάν είναι εμφανές ότι είναι αφερέγγυος -πέρα από επικίνδυνος ακόμα και για τον ίδιο του τον λαό- και η Τουρκία σε καμία περίπτωση δεν συνιστά ασφαλή τρίτη χώρα.

ΚΚΕ: Γεωπολιτικά παιχνίδια στις πλάτες των προσφύγων

«Η εισβολή της Τουρκίας στη Β. Συρία με τις πλάτες του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, καθώς και η κλιμάκωση της στρατιωτικής αντιπαράθεσης με τη Συρία και τη Ρωσία, όχι μόνο αυξάνει τον κίνδυνο μιας πιο γενικευμένης σύγκρουσης, αλλά και τα κύματα των ξεριζωμένων», τονίζει το ΚΚΕ σε σχόλιό του «για τις εξελίξεις στη Β. Συρία και τις δηλώσεις Τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων για τις προσφυγικές ροές».

«Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι οι ανταγωνισμοί, οι επεμβάσεις και ο διαμελισμός χωρών, που πυροδοτήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή από ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, με τη συμμετοχή και της Τουρκίας, είναι η βασική αιτία των προσφυγικών ροών. Όσοι αποκρύπτουν αυτή την πραγματικότητα συμβάλλουν στα διάφορα γεωπολιτικά παιχνίδια, που παίζονται στις πλάτες των προσφύγων και των λαών της περιοχής, σαν κι αυτά που επιδίδεται η κυβέρνηση Ερντογάν», καταλήγει το σχόλιο του Κόμματος.

Ελληνική Λύση: Η κυβέρνηση πρέπει να κλείσει τα σύνορα

«Η απειλή της Τουρκίας ότι θα ανοίξει τα σύνορά της, για να έρθουν εδώ και άλλοι λαθρομετανάστες, πρέπει να ξυπνήσει επιτέλους την κυβέρνηση», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση σχολιάζοντας την απόφαση της Τουρκίας, να μην εμποδίζει στο εξής μετανάστες ή πρόσφυγες που θέλουν να φτάσουν στην Ευρώπη.

«Τα σύνορα πρέπει να κλείσουν και να δοθεί εντολή σε ναυτικές δυνάμεις και Λιμενικό να προχωρούν σε pushback. Να μην επιτρέπουν σε κανέναν να εισέλθει στην χώρα. Ας σταματήσει επιτέλους η κυβέρνηση να κάνει τον θεατή», καταλήγει η ανακοίνωση της Ελληνικής Λύσης.

Οι δηλώσεις που άναψαν φωτιές

Σημειώνεται ότι ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος που μίλησε στο πρακτορείο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας, αποκάλυψε πως η Άγκυρα έλαβε την απόφαση να μην εμποδίζει τους πρόσφυγες από τη Συρία να φτάνουν στην Ευρώπη από ξηρά και θάλασσα.

Όπως τόνισε σε χθεσινό του τηλεγράφημα το πρακτορείο, η απόφαση αυτή ελήφθη καθώς αναμένεται να φτάσει στην Τουρκία τεράστιος αριθμός προσφύγων από την Ιντλίμπ, όπου οι εκτοπισμένοι από τους βομβαρδισμούς αγγίζουν το ένα εκατομμύριο.

Ο ίδιος αξιωματούχος υποστήριξε πως δόθηκε εντολή σε αστυνομικούς, ακτοφυλακή και συνοριοφύλακες να αποσυρθούν.

Πρόσφυγες στα τουρκικά παράλια επιβιβάζονται σε βάρκες για τα ελληνικά νησιά

Ένα βίντεο που δείχνει μια ομάδα ανθρώπων να επιβιβάζεται σε φουσκωτές λέμβους με προορισμό ελληνικά νησιά, μετέδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής το CNN Turk.

Το βίντεο έρχεται να προστεθεί στις πληροφορίες που θέλουν δεκάδες πρόσφυγες να συγκεντρώνονται την Παρασκευή στα τουρκικά σύνορα με προορισμό την Ευρώπη, μετά τις απειλές της Άγκυρας ότι, έπειτα από τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις στην Ιντλίμπ της Συρίας, θα προωθήσει τους Σύρους πρόσφυγες στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Την Παρασκευή μια ομάδα προσφύγων, προερχόμενο πιθανότατα από το Αϊβαλί, πέρασε στις Σκάλες Συκαμιάς, ενώ βίντεο και φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν το πρωί δείχνουν περίπου 300 πρόσφυγες να περπατούν προς την Αδριανούπολη για να περάσουν τα ελληνικά σύνορα.

Την ίδια ώρα, το πρακτορείο IHA μετέδιδε πως άλλοι 160 πρόσφυγες έχουν συγκεντρωθεί στο Δεκελί -μεταξύ Αϊβαλιού και Σμύρνης- απέναντι από τη Μυτιλήνη.

Σε κόκκινο συναγερμό η αστυνομία στον Έβρο

Την ίδια ώρα, τη διακοπή της λειτουργίας του τελωνείου των Καστανέων Έβρου αποφάσισαν οι ελληνικές Αρχές λόγω της συγκέντρωσης, από την τουρκική πλευρά, σημαντικού αριθμού ατόμων (μεταναστών - προσφύγων) με πρόθεση να εισέλθουν στη χώρα.

Η ελληνική αστυνομία και οι άνδρες συνοριοφύλακες στην περιοχή του Έβρου έχουν τεθεί σε κόκκινο συναγερμό μετά και το πρωινό περιστατικό με τους περίπου 300 αλλοδαπούς που επιχείρησαν να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Οι ελληνικές Αρχές απέτρεψαν την προσπάθεια ενώ διαπίστωσαν ότι οι Τούρκοι δεν συνεργάζονταν στις εκκλήσεις της αστυνομίας να ενεργήσουν κι αυτοί ανάλογα με αποτρεπτικό σκοπό.

Έχει δοθεί εντολή να μεταφερθούν ενισχύσεις από αστυνομικές δυνάμεις άλλων νομών στην περιοχή του Έβρου και να ενισχυθούν οι περιπολίες με φυσική παρουσία και τεχνικά μέσα. Επίσης, έχει δοθεί εντολή να αυξηθούν οι περιπολίες ιδιαίτερα το βράδυ και θερμικές κάμερες να προσπαθούν να εντοπίσουν οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ