ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανησυχία στον Έβρο: Πρόσφυγες και μετανάστες συγκεντρώνονται στα σύνορα

Ανησυχία στον Έβρο: Πρόσφυγες και μετανάστες συγκεντρώνονται στα σύνορα
AP Photo/Giannis Papanikos

Αυξάνεται η ανησυχία για την κατάσταση στον Έβρο, με περίπου 1.000 με 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες να βρίσκονται απέναντι από τις Καστανιές, από την πλευρά της Τουρκίας, ζητώντας να περάσουν τα σύνορα με την Ελλάδα. 

Εικόνες που μεταδίδει ο ανταποκριτής του Spiegel από το σημείο, φαίνεται πως αργά το βράδυ της Παρασκευής ξέσπασαν επεισόδια, με τον κόσμο να έχει ανάψει φωτιές, ενώ ακούγονται και φωνές.

Τις επόμενες ώρες αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών, καθώς πολλοί είναι αυτοί που επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία από την Κωνσταντινούπολη με προορισμό τα σύνορα.

Η κυβέρνηση προχώρησε στο κλείσιμο της συνοριακής διάβασης και παράλληλα, έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις της Αστυνομίας, του Στρατού και των Συνοριοφυλάκων στα σύνορα στον Έβρο.

Την ίδια ώρα με φόντο τις πολεμικές απώλειες της Τουρκίας στο Ιντλίμπ της Συρίας και την απόφαση της Άγκυρας να ανοίξει τα σύνορά της προς την Ευρώπη στους πρόσφυγες, υπάρχουν πληροφορίες πως περίπου 120.000 άνθρωποι πρόκειται να μετακινηθούν προς την Ελλάδα τις επόμενες μέρες.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Deutsche Welle, στα τουρκικά παράλια και στα χερσαία σύνορα με την Ελλάδα οι τουρκικές αρχές δεν ασκούν έλεγχο και χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται ήδη κοντά στα παράλιες για να μετακινηθούν προς τη χώρα.

Το πρωί της Παρασκευής, πομπή από πρόσφυγες κοντά στην Αδριανούπολη επιχείρησε ανεπιτυχώς να περάσει τα σύνορα με τη Βουλγαρία, στη συνοριακή διάβαση Καπίκουλε (Τουρκία)-Καπιτάν Αντρέεβο (Βουλγαρία). Δεν αποκλείεται ότι και αυτοί οι πρόσφυγες και μετανάστες να κατευθύνθηκαν προς τις Καστανιές Έβρου.

Ακόμη εκτιμάται ότι και το Σαββατοκύριακο θα είναι κρίσιμο για την επόμενη μέρα τόσο στην ρήξη Άγκυρας – Μόσχας με επικέντρο τον πόλεμο στη Συρία, όσο και στο προσφυγικό.

Την ίδια ώρα, οι Αρχές αποφάσισαν να ενισχύσουν τις αστυνομικές δυνάμεις στα σύνορα ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας θα γίνονται διαρκώς περιπολίες με θερμικές κάμερες για να εντοπιστεί οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις ενεργοποιήθηκαν ταχύτατα, ενισχύοντας την παρουσία τους πέριξ του ποταμού Έβρου.

Εκτός από τον Έβρο, θα αυξηθούν οι δυνάμεις ασφαλείας και από θαλάσσης.

Με εντολή του υπουργού Ναυτιλίας οι λιμενικές αρχές των τριών νησιών του Βορείου Αιγαίου, ενισχύονται από την Παρασκευή τόσο με στελέχη, όσο και με μέσα.

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αποτρέψει την είσοδο όσων δεν διαθέτουν νόμιμα έγγραφα. Στο πλαίσιο αυτό από τα τελωνεία θα διέρχονται όσοι διαθέτουν Visa και τα προβλεπόμενα έγγραφα, ενώ στις περιπτώσεις όπου επιχειρείται παράνομη είσοδος από μεγάλο αριθμό μεταναστών αυτά θα κλείνουν.

Η Τουρκία ωστόσο δεν θεωρεί ότι η απόφασή της να επιτρέψει σε ορισμένους από τα εκατομμύρια των προσφύγων που φιλοξενεί να περάσουν στην Ευρώπη θα έχει επιπτώσεις στις σχέσεις της με την Δύση, όπως δήλωσε ο διευθυντής της υπηρεσίας Μέσων Ενημέρωσης και Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο Αλτούν δήλωσε ότι οι πρόσφυγες αποτελούν πλέον πρόβλημα της Ευρώπης και επίσης του κόσμου και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα «δεν είχε άλλη επιλογή» παρά να χαλαρώσει τους συνοριακούς ελέγχους, αφού δεν έλαβε επαρκή βοήθεια για τη φιλοξενία 3,7 εκατομμυρίων σύρων προσφύγων.

Έκλεισε το τελωνείο στις Καστανιές

Τη διακοπή της λειτουργίας του τελωνείου των Καστανιών Έβρου αποφάσισαν οι ελληνικές Αρχές λόγω της συγκέντρωσης, από την τουρκική πλευρά, σημαντικού αριθμού ατόμων (μεταναστών - προσφύγων) με πρόθεση να εισέλθουν στη χώρα.

Η ελληνική αστυνομία και οι άνδρες συνοριοφύλακες στην περιοχή του Έβρου έχουν τεθεί σε κόκκινο συναγερμό μετά και το πρωινό περιστατικό με τους περίπου 300 αλλοδαπούς που επιχείρησαν να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Οι ελληνικές Αρχές απέτρεψαν την προσπάθεια ενώ διαπίστωσαν ότι οι Τούρκοι δεν συνεργάζονταν στις εκκλήσεις της αστυνομίας να ενεργήσουν κι αυτοί ανάλογα με αποτρεπτικό σκοπό.

Έχει δοθεί εντολή να μεταφερθούν ενισχύσεις από αστυνομικές δυνάμεις άλλων νομών στην περιοχή του Έβρου και να ενισχυθούν οι περιπολίες με φυσική παρουσία και τεχνικά μέσα. Επίσης, έχει δοθεί εντολή να αυξηθούν οι περιπολίες ιδιαίτερα το βράδυ και θερμικές κάμερες να προσπαθούν να εντοπίσουν οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση.

Λιμενικό: 151 πρόσφυγες έφτασαν σε ελληνικά νησιά

Ανακοίνωση για τον αριθμό προσφύγων και μεταναστών που έφθασαν σε δύο ελληνικά την Παρασκευή εξέδωσε το Λιμενικό Σώμα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση 151 άτομα έχουν αποβιβαστεί από το πρωί έως νωρίς το απόγευμα στο ανατολικό Αιγαίο.

Τρεις αποβιβάσεις μεταναστών με λέμβους σημειώθηκαν στη Μυτιλήνη με 71 μετανάστες και πρόσφυγες και μία στο Πυθαγόρειο, στη Σάμο, με 54 μετανάστες και πρόσφυγες.

Επίσης, μία επιχείρηση διάσωσης μεταναστών και προσφύγων έλαβε χώρα στη Μεγίστη, όπου περισυνελέγησαν 26 μετανάστες και πρόσφυγες.

Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη και επικοινωνία με Μέρκελ, Μακρόν, Μισέλ, Φον Ντερ Λάιεν και Μπορίσοφ

Το μήνυμα ότι καμία παράνομη είσοδος στην Ελλάδα δεν θα γίνει ανεκτή έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παράλληλα διαμηνύει πως η χώρα μας αυξάνει την ασφάλεια των συνόρων της.

«Σημαντικός αριθμός μεταναστών και προσφύγων συγκεντρώθηκαν σε μεγάλες ομάδες στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα και προσπάθησαν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα. Θέλω να είμαι σαφής: καμία παράνομη είσοδος στην Ελλάδα δεν θα γίνει ανεκτή. Αυξάνουμε την ασφάλεια των συνόρων μας» έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα δεν φέρει καμία ευθύνη για τα τραγικά γεγονότα στη Συρία και δεν θα υποστεί τις συνέπειες αποφάσεων που έχουν πάρει άλλοι», τόνισε.

Την ίδια ώρα ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε ευρωπαίους ηγέτες αναφορικά με τις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει η Ελλάδα για την καλύτερη φύλαξη των συνόρων της.

Συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες με την Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και τον Γάλλο πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν.

Ο πρωθυπουργός τους ενημέρωσε για τις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει η Ελλάδα για τη φύλαξη των συνόρων της μετά τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων ότι δεν θα μπορούν πλέον να αποτρέπουν τους πρόσφυγες από το να έρχονται παρανόμως στην Ελλάδα.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε επίσης αναλυτικά τους συνομιλητές του για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο προσφυγικό ζήτημα μετά τις συγκρούσεις στο Ιντλίμπ και αντήλλαξαν απόψεις για τις δυνατότητες αντίδρασης που υπάρχουν.

Σε συνέχεια των τηλεφωνικών επικοινωνιών του, μίλησε και με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός συγκαλεί σύσκεψη για τις εξελίξεις στο προσφυγικό/μεταναστευτικό το Σάββατο στις 09:00 στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σε αυτή θα συμμετέχουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρου και εκπροσώποι του Λιμενικού Σώματος.

Χρυσοχοϊδης: Η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά της

Το μήνυμα πως η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά της και είναι μια χώρα ασφαλής, έστειλε από τη Νέα Βύσσα Ορεστιάδος, όπου έχει συγκεντρωθεί σημαντικός αριθμός μεταναστών-προσφύγων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο οποίος μετέβη στην περιοχή το μεσημέρι, μαζί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο.

AP 20059557659210

AP Photo/Giannis Papanikos

Ειδικότερα, ο κ. Χρυσοχοϊδης δήλωσε: «Επισκεπτόμαστε σήμερα τον Βόρειο Έβρο και όχι μόνο, μαζί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ τον κ. Φλώρο, για να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα προς όλους, ότι η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά της, η Ελλάδα είναι μια χώρα ασφαλής. Πρέπει να σας πω ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις, εδώ στην περιοχή του Έβρου, έχουν κάνει μια πολύ σπουδαία εθνική δουλειά, σε ό,τι αφορά τη θωράκιση των συνόρων και μαζί με την Ελληνική Αστυνομία, συνεργαζόμενες καθημερινά οι υπηρεσίες, παράγουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας, τις ευχαριστίες μας στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας της ΕΛΑΣ, που με τη δράση τους, τη δουλειά τους, καθημερινά καθιστούν τα σύνορά μας ασφαλή. Είναι πολύ δυσάρεστο αυτό που συμβαίνει από την άλλη πλευρά των συνόρων. Το γεγονός δηλαδή, ότι δυστυχισμένοι άνθρωποι συσσωρεύονται στα σύνορά μας, εκβιαστικά, να μπούνε μέσα χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα. Η απάντησή μας είναι ότι η χώρα δέχεται και καλοδέχεται όλους εκείνους που διαθέτουν νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα, αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε πολίτες τρίτων χωρών που δεν διαθέτουν νόμιμα έγγραφα. Τα σύνορα της χώρας είναι απρόσβλητα γι' αυτό δεν έχουν κανένα λόγο δυστυχισμένοι άνθρωποι να συσσωρεύονται στα σύνορά μας, στους τελωνειακούς σταθμούς, περιμένοντας να εισέλθουν στο ελληνικό και ευρωπαϊκό έδαφος.

Θα είμαστε παρόντες, θα ενισχύσουμε περαιτέρω τη φρούρηση των συνόρων μας. Δυνάμεις, από τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, του Ελληνικού Στρατού, δυνάμεις από την Ελληνική

ΔΗΜΟΦΙΛΗ