ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός: Αποφασισμένο το Eurogroup για περαιτέρω δράση

Κορωνοϊός: Αποφασισμένο το Eurogroup για περαιτέρω δράση
INTIME/European Union

Στο τακτικό Eurogroup της 16ης Μαρτίου παραπέμπονται οι όποιες αποφάσεις για τη λήψη μέτρων ανάλογα με την έκταση και την ένταση των προβλημάτων από τον κορωνοϊό.

Στο σημερινό Eurogroup, που συνεδρίασε σε τηλεδιάσκεψη υπό διευρυμένη σύνθεση, υπήρξε μια αποτίμηση της τρέχουσας κατάστασης, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι έγινε αναλυτική παρουσίαση από τους υπουργούς 7- 8 χωρών.

Αρκετοί υπουργοί Οικονομικών επιθυμούν να υπάρξει μια δέσμη δημοσιονομικών μέτρων, κυρίως ως προς την πλευρά εξαιρέσεων δαπανών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορωνοϊό.

Ο Μάριο Σεντένο, μετά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, υπογράμμισε ότι ο κορωνοϊός έχει επιφέρει ιδιαίτερα ισχυρό πλήγμα σε κάποιες περιοχές και δήλωσε πως θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τον περιορισμό του ιού, για την παροχή στήριξης στις υπηρεσίες υγείας και στα συστήματα πολιτικής προστασίας, αλλά και για την θωράκιση των οικονομιών.

«Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε περαιτέρω δράση. Αυτό περιλαμβάνει και δημοσιονομική μέτρα, καθώς μπορεί να χρειαστούν για τη στήριξη της ανάπτυξης. Το πλαίσιο των δημοσιονομικών μας κανονισμών παρέχει ευελιξία για την αντιμετώπιση ασυνήθιστων συμβάντων που δεν υπόκεινται στον έλεγχο των κυβερνήσεων», ανέφερε.

Από το Eurogroup προκύπτει ότι η σοβαρότερη κατάσταση καταγράφεται έως τώρα στην Ιταλία και τη Γαλλία, ενώ χαρακτηρίζεται μέτρια στην Ισπανία και την Κροατία και καλύτερη στις χώρες του Βορρά.

Σημειώνεται ότι αύριο, Πέμπτη, θα συνεδριάσει το EuroWorking Group, στο οποίο αναμένεται να υπάρξει επίσης συζήτηση για το πρόβλημα με τον κορωνοϊό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ