ΚΟΣΜΟΣ

Ιός Ζίκα: Ενώνουν τις δυνάμεις τους οι επιστήμονες παγκοσμίως

Ιός Ζίκα: Ενώνουν τις δυνάμεις τους οι επιστήμονες παγκοσμίως
Έρευνα για τον ιό Ζίκα REUTERS/Edgar Su

Κορυφαίοι επιστήμονες, επιστημονικά κέντρα, φιλανθρωπικοί οργανισμοί από όλο τον κόσμο, ενώνουν τις δυνάμεις τους με στόχο την αντιμετώπιση του ιού Ζίκα.

Όπως δεσμεύθηκαν με κοινή ανακοίνωσή τους, θα συνεργαστούν ανταλλάσσοντας ελεύθερα και άμεσα όλα τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, έτσι ώστε να επιταχυνθεί η εξεύρεση «όπλων» κατά της νόσου.

Μεταξύ αυτών που υπέγραψαν τη συμφωνία για δικαίωμα ανοιχτής πρόσβασης σε όλους και για ταχύτατη ανταλλαγή των ερευνητικών δεδομένων από τις κλινικές και άλλες μελέτες, περιλαμβάνονται το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών και Πρόληψης των ΗΠΑ, το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το Ινστιτούτο Παστέρ της Γαλλίας, η βρετανική Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών, τα κορυφαία επιστημονικά και ιατρικά περιοδικά (Science, Nature, Lancet, New England Journal of Medicine κ.α.).

Η ανησυχία για τον ιό Ζίκα, που μεταδίδεται από κουνούπια, μεγαλώνει καθώς ο ιός εξαπλώνεται ραγδαία, με κρούσματα να καταγράφονται σε Νότια και Βόρεια Αμερική, Ευρώπη και Ασία. Οι επιστήμονες δεν ξέρουν πολλά για τον ιό και κατά πόσο προκαλεί προβλήματα στη γέννα (όπως μικροκεφαλία), νευρολογικά κ.α.

Στην περίπτωση του ιού Ζίκα η διεθνής επιστημονική κοινότητα επέδειξε καλύτερα αντανακλαστικά, καθώς φαίνεται οι εδικοί «πήραν το μάθημά τους» από τον ιό Έμπολα, που πρόλαβε να σκοτώσει πάνω από 11.300 ανθρώπους, αφού οι ερευνητές δεν αντέδρασαν άμεσα και οι προσπάθειές τους για ανάπτυξη εμβολίου και άλλων θεραπειών δεν είχαν τον αναγκαίο συντονισμό.

Στο παρελθόν (περιπτώσεις SARS, MERS, Έμπολα κ.α.), αρκετοί επιστήμονες, αλλά και χώρες, έχουν δείξει δισταγμό να αποκαλύψουν αμέσως και να μοιρασθούν τα ερευνητικά ευρήματά τους. Μία αιτία είναι «συντεχνιακή», καθώς οι ερευνητές -παρά την ηθική υποχρέωση τους για διαφάνεια- φοβούνται ότι, αν διαθέσουν ελεύθερα τις μελέτες τους, στη συνέχεια τα επιστημονικά περιοδικά θα αρνηθούν να τις δημοσιεύσουν. Όμως η κοινή συμφωνία των «30» δεσμεύει τα περιοδικά ότι δεν θα αρνηθούν τη δημοσίευση.

Μένει να αποδειχθεί κατά πόσο θα τηρηθεί η συμφωνία (την πρωτοβουλία για την οποία είχε ο Τζέρεμι Φαράρ, διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής Wellcome Trust του Λονδίνου) και εάν όντως η αντίδραση κατά του ιού Ζίκα θα είναι πιο αποτελεσματική. Πάντως, η συμφωνία ανταλλαγής στοιχείων δεν περιλαμβάνει τα φυσικά δείγματα του ιού.

Διαβάστε ακόμη

ΠΟΥ: Οδηγίες προστασίας από τον Ζίκα για εγκύους

Ιός Ζίκα: Δύο κρούσματα στη Φινλανδία

Κίνα: Eπιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα Ζίκα

Ο Ζίκα οδηγεί σε σκέψεις μη συμμετοχής στους Ολυμπιακούς του Ρίο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ