FOCUS

Αποκλειστικό CNNi: «Εμπόλεμη ζώνη»: Στα Επείγοντα ενός νοσοκομείου της Ν. Υόρκης εν μέσω κορωνοϊού

Αποκλειστικό CNNi: «Εμπόλεμη ζώνη»: Στα Επείγοντα ενός νοσοκομείου της Ν. Υόρκης εν μέσω κορωνοϊού
CNNi

Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Έξι ασθενείς με καρδιακή ανακοπή. Τέσσερις νεκροί μέσα σε λίγη ώρα. Το CNNi πέρασε σαράντα λεπτά σε μια από τις «εμπόλεμες ζώνες» του κορωνοϊού στην πολύπαθη Νέα Υόρκη.

Το σήμα συναγερμού «CODE 99» του ξενοδοχείου ήχησε πέντε φορές μέσα σε λιγότερο από μία ώρα, καλώντας τους γιατρούς να σπεύσουν σε κάποιον ασθενή που χρειαζόταν επειγόντως καρδιοαναπνευστική ανάνηψη.

Δεν είναι χάος αλλά για κάποιο θεατή μοιάζει με κόλαση.

«Είναι τόσο άρρωστοι που τους χάνεις στο λεπτό», λέει η θεραπεύτρια Τζούλι Ίσον: «Τη μια στιγμή τους μιλάς και λίγα λεπτά αργότερα τους βάζεις στο σωληνάκι τον λαιμό ελπίζοντας ότι θα μπορέσεις να τοποθετήσεις τον αναπνευστήρα με τρόπο ώστε να τους βοηθά πραγματικά».

Αυτό συμβαίνει στ’ αλήθεια με τον κορωνοϊό στην Αμερική και πιθανώς αυτό θα συμβεί σε χιλιάδες ακόμη. Πολλοί δεν το γνωρίζουν καθώς οι επισκέπτες δεν επιτρέπονται στα νοσοκομεία, σε μια εποχή που όλοι μένουν σπίτι.

Το CNNi έγινε αυτόπτης μάρτυρας στα όσα συμβαίνουν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μπρούκλιν, μέλος του Πανεπιστημίου Ιατρικών Επιστημών SUNY Downstate. Όλοι οι ασθενείς του αυτήν την εποχή είναι κρούσματα του κορωνοϊού, καθώς πρόκειται για το ένα από τα τρία νοσοκομεία στην Νέα Υόρκη που τάχθηκαν ολοκληρωτικά στη μάχη κατά της πανδημίας.

CNNi


Το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Μπρούκλιν τις τελευταίες εβδομάδες έχει ταχθεί αποκλειστικά στη μάχη κατά του κορωνοϊού (Πηγή: CNNi)

Μπορεί ο ρυθμός εισαγωγής των ασθενών στα επείγοντα να είναι μικρότερος από πριν, ωστόσο, καθώς όλοι πλέον είναι φορείς του Covid-19, οι ασθενείς είναι πιο άρρωστοι και τα ποσοστά θνησιμότητας υψηλά. Σχεδόν το 25% των ασθενών που εισήχθησαν στο νοσοκομείο με τον ιό έχει πεθάνει.

«Δεν είναι το νοσοκομείο. Είναι η φύση της αρρώστιας», λέει ο δρ Λορέντζο Παλαντίνο, ένας γιατρός επειγόντων περιστατικών στο CNNi.

Αυτές τις μέρες οι γιατροί δεν κουράρουν σπασμένα κόκαλα ή στομαχικούς ιούς, αλλά ασθενείς που πασχίζουν να αναπνεύσουν εξαιτίας του Covid-19, το νέο επίκεντρο του οποίου, σύμφωνα με κάποιους επιστήμονες βρίσκεται στη Νέα Υόρκη.

Δεν υπάρχει χρόνος για ξεκούραση. Το προσωπικό του νοσοκομείου τυλίγει τη σορό ενός ασθενούς που δεν τα κατάφερε. Τριάντα λεπτά αργότερα το άψυχο σωμα έχει μεταφερθεί, ο χώρος έχει απολυμανθεί και στη θέση του βρίσκεται ένας άνδρας σε κρίσιμη κατάσταση, που βήχει έχοντας στο πρόσωπό του μια μάσκα οξυγόνου.

Από τα σχεδόν 400 άτομα που εισήχθησαν στο νοσοκομείο με Covid-19, το 90% είναι άνω των 45 ετών και το 60% άνω των 65 ετών, λέει το προσωπικό. Δεν πρόκειται όμως για ασθένεια των ηλικιωμένων. Ο νεαρότερος ασθενείς ήταν ένα νήπιο μόλις 3 ετών.

«Έχουμε κάποιους ασθενείς γύρω στα 20 που καθώς δεν έχουν συνηθίσει σε καταστάσεις όπως αυτή κοιτούν αποσβολωμένοι, κλαίγοντας», λέει ο Παλαντίνο αναφερόμενος σε ασθενείς που εισάγονται για θεραπεία στα Επείγοντα.

«Για αυτούς είναι σκηνές από το ‘Grey’s Anatomy’, δεν είναι αληθινή ζωή. Δεν θα έπρεπε να συμβαίνει μπροστά τους».

Καθώς πασχίζουν να σώσουν ανθρώπινες ζωές, γιατροί, νοσοκόμοι και νοσοκομειακό προσωπικό, παραμένουν ήρεμοι.

«Αυτή είναι η δουλειά μας, απλώς όχι σε τέτοια ένταση», λέει η δρ. Σίνθια Μπένσον, η οποία εργάζεται μαζί με τον Παλαντίνο στα Επείγοντα.

Benson


H δρ. Μπένσον λέει ότι είναι ψυχοφθόρο να προετοιμάζεσαι ότι πολλοί από τους ασθενείς που φροντίζεις δεν θα καταφέρουν να κερδίσουν τη μάχη. (Πηγή: CNNi)

Δεν είναι συνηθισμένοι σε αυτήν: τη συχνότητα με την οποία οι άνθρωποι παλεύουν να αναπνεύσουν, τον αριθμό των ασθενών που χρειάζονται άμεση βοήθεια, το ποσοστό εκείνων που δεν τα καταφέρνουν.

«Ξέρεις ότι ίσως κάποιος πεθάνει στη βάρδιά σου, ίσως και δύο, οπότε κουβαλάς την απορία αν έκανες όλα όσα μπορούσες», λέει η Μπένσον. «Συναισθηματικά είναι σκληρό να προετοιμάζεσαι για τέτοιο επίπεδο πόνου και θνητότητας σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Νομίζω ότι κανένας από εμάς δεν είναι προετοιμασμένος γι’ αυτό».

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες 94 άνθρωποι έχουν πεθάνει σε αυτό το νοσοκομείο από επιπλοκές του κορωνοϊού.

«Το πιο δύσκολο», λέει η νοσοκόμα και προϊσταμένη στον τομέα Επειγόντων περιστατικών Σέριλ Ρόλστον, «για εμάς τις νοσοκόμες είναι ότι πάντα κοιτάζουμε να κάνουμε καλά τους ανθρώπους. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τον τεράστιο αριθμό θανάτων που πρόκειται να έχουμε».

Για τη Ρόλστον είναι δύσκολο να βλέπει ανθρώπους να υποφέρουν χωρίς να έχουν στο πλάι τους τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Στις πολεμικές ζώνες όπως το 8όροφο νοσοκομείο στο East Flatbush του Μπρούκλιν η ζωή κυλά εντελώς διαφορετικά από τον έξω κόσμο, όπου εφαρμόζεται το «μένουμε σπίτι». Έξω, οι δρόμοι είναι άδεια, μέσα το σκηνικό μοιάζει με ζώνη καταστροφής.

Ο δρ, Ρόμπερτ Φορόνζι, μεγάλωσε 10 τετράγωνα μακριά από το νοσοκομείο.

«Μέχρι πριν τρεις εβδομάδες πριν η ζωή μου ήταν εντελώς διαφορετική, όλα άλλαξαν σχεδόν μέσα σε μια νύχτα. Για όλους είναι δύσκολο, συμπονώ όμως ιδιαίτερα τις οικογένειες εκείνες που δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να αποχαιρετήσουν τους αγαπημένους τους», λέει.

foronjy


Για τον δρ. Ρόμπερτ Φορόνζι η ζωή όπως την ήξερε έχει αλλάξει εντελώς τις τελευταίες τρεις εβδομάδες (Πηγή: CNNi)

Οι πιο άρρωστοι ασθενείς, εκείνοι που δυσκολεύονται να αναπνεύσουν, διασωληνώνονται. Αυτά τα περίπλοκα και ακριβά μηχανήματα, οι αναπνευστήρες, είναι απαραίτητα στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Ο Άντριου Κουόμο, κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι η πόλη μπορεί να χρειαστεί περισσότερους από 30.000 επιπλέον αναπνευστήρες.

Όμως κι αυτά τα μηχανήματα δεν προσφέρουν μαγικά σωτηρία. Σύμφωνα με τον Παλαντίνο, τα στατιστικά δείχνουν ότι οι πιθανότητες επιβίωσης των ασθενών του Covid-19 που διασωληνώνονται είναι μικρές.

Ανάγκη για αναπνευστήρες

«Ανησυχούμε για το τι πρόκειται να γίνει αν έρθει η μέρα που δεν θα έχουμε αρκετούς αναπνευστήρες», λέει ο Παλαντίνο.

«Δεν θέλουμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε δύο ασθενείς, απλώς προσπαθώντας να αποφασίσουμε ποιος αξίζει περισσότερο να ζήσει ή παίζοντας κορώνα ή γράμματα».

H Ίσον, διευθύντρια του αναπνευστικού τμήματος του νοσοκομείου, λέει ότι η ανάγκη για αναπνευστήρες σημαίνει και ανάγκη για περισσότερο εκπαιδευμένο προσωπικό.

«Είναι περίπλοκο και αν δεν τους τοποθετήσεις σωστά, το αποτέλεσμα για τον ασθενή θα είναι διαφορετικό», λέει η Ίσον. «Χρειαζόμαστε εκπαιδευμένους ανθρώπους με μεγάλη πείρα προκειμένου να έχουμε θετικά αποτελέσματα με τους ασθενείς, και αυτοί οι ασθενείς είναι πολύ διαφορετικοί απ’ όσους έχουμε δει στο παρελθόν».

Η ανάγκη για εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό είναι επιτακτική τόσο γι’ αυτό όσο και για άλλα νοσοκομεία. Ο Κουόμο έχει διατάξει όλα τα νοσοκομεία να επεκτείνουν τη χωρητικότητά του σε κρεβάτια τουλάχιστον κατά 50%.

paladino


Για τον δρ. Παλαντίνο οι αναπνευστήρες δεν είναι συνώνυμο της επιβίωσης των ασθενών (Πηγή:CNNi)

Το SUNY Downstate έχει περισσότερους από 2.000 εργαζομένους και χωρητικότητα 225 κλινών.

Προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες, η καφετέρια του νοσοκομείου έχει μεταμορφωθεί σε νοσοκομειακή αίθουσα 50 επιπλέον κλινών ενώ σκηνές έχουν παραταχθεί στο πάρκινγκ του νοσοκομείου, εφοδιασμένες με θαλάμους αρνητικής πίεσης, μια τεχνική αποστείρωσης που εμποδίζει τη διάδοση του ιού.

Οι σκηνές μοιάζουν με στρατιωτική βάση σε καιρό πολέμου, με μόνη διαφορά ότι βρίσκονται στη μέση της γειτονιάς, περιτριγυρισμένες από σπίτια.

Υπάρχουν πολλά που κρατούν τον δρ. Γουέιν Ρίλι, πρόεδρο του SUNY Downstate ξάγρυπνο τις νύχτες. «Πρώτα απ’ όλα η ασφάλεια των γιατρών και των νοσοκόμων μου. Ανησυχώ βαθιά γι’ αυτούς αναφορικά με την έκθεσή τους στον ιό».

Οι υπάλληλοι του νοσοκομείου εργάζονται σε καθεστώς υποχρεωτικής υπερωρίας ενώ οι διακοπές και οι προγραμματισμένες τους άδειες έχουν ανασταλεί επ’ αόριστον.

Παρόλα αυτά, χρειάζεται περισσότερη βοήθεια. Την ημέρα που το CNNi επισκέφτηκε το νοσοκομείο, ένα μήνυμα επείγουσας ανάγκης ήχησε σε όλα τα κινητά τηλέφωνα κατά μήκος της Νέας Υόρκης.

eason


Για την Τζούλι Ίσον οι ασθενείς με κορωνοϊό είναι εντελώς διαφορετικοί από ό,τι ήξερε μέχρι τώρα (Πηγή: CNNi)

«Προσοχή προς όλους τους εργαζομένους στην υγεία: Η πόλη της Νέας Υόρκης αναζητά αδειοδοτημένο υγειονομικό προσωπικό προκειμένου να στηρίξουν τις ιατροφαρμακευτικές μονάδες που έχουν ανάγκη», έγραφε η ειδοποίηση παραπέμποντας στην αρμόδια ιστοσελίδα.

Περισσότεροι από 50 εργαζόμενοι έχουν προσφερθεί να βοηθήσουν στο SUNY Downstate και ήδη πολλοί από αυτούς έχουν ριχθεί στη μάχη.

Ένας από τους εθελοντές γιατρούς ήταν πάνω από 70 ετών, λέει ο Μαφουζούρ Ραχμάν, ο οποίος αναθέτει τις αρμοδιότητες των νέων μελών στο νοσοκομείο.

emergency alert


Ένα μήνυμα καλούσε εθελοντές γιατρούς και νοσοκόμους να ενισχύσουν το σύστημα υγείας της Νέας Υόρκης. (Πηγή: CNNi)

«Η παραχώρηση του χρόνου τους είναι από τις μεγαλύτερες θυσίες. Βάζουν σε κίνδυνο τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους, για να φροντίσουν άλλους».

Μετά από τις μακρόχρονες, έντονες και τόσο απαιτητικές βάρδιες στο νοσοκομείο, οι περισσότεροι δεν μπορούν ούτε να λάβουν μια αγκαλιά ή ένα φιλί από τους αγαπημένους τους. Βρίσκονται σε καραντίνα από τις οικογένειές τους, φοβούμενοι μην τους εκθέσουν στον ιό.

«Τους βλέπω από απόσταση φορώντας μάσκα για να βεβαιωθώ ότι θα είναι εντάξει», λέει ο Παλαντίνο μιλώντας για την οικογένειά του.

Αυτή πλέον είναι η νόρμα στο SUNY Downstate, τουλάχιστον προς το παρόν, προειδοποιούν οι γιατροί τους συναδέλφους τους στο Σικάγο και το Ντιτρόιτ, δύο πόλεις που θεωρούνται ως τα επόμενα hotspot της πανδημίας, θέλοντας να τους προετοιμάσουν για την καταστροφή.

«Ετοιμαστείτε γιατί ό,τι κι αν είναι αυτό που φανταστήκατε ως την χειρότερή σας ημέρα, δεν την έχετε δει ακόμη», λέει η Ίσον.

«Συνήθως έχουν κανά δυο ασθενείς που είναι τόσο άρρωστοι. Τώρα οι ΜΕΘ μας είναι γεμάτες με αυτούς και κανένας από αυτούς δεν μπορεί να αναπνεύσει», προσθέτει.

Οι νεκροί το τελευταίο διάστημα είναι τόσοι πολλοί που δύο φορτηγά ψυγεία είναι παρκαρισμένα έξω από το νοσοκομείο για τη συντήρηση των νεκρών, καθώς το νεκροτομείο είναι ήδη πλήρες.

president


O πρόεδρος του νοσοκομείου, Γουέιν Ρίλι, ανησυχεί για την ασφάλεια των εργαζομένων του. (Πηγή: CNNi)

Ο υπεύθυνος νεκροτομείου Μάικλ ΜακΓκιλικάντι λέει ότι ίσως χρειαστεί να ζητήσει περισσότερα φορτηγά ψυγεία.

«Είναι ό,τι χειρότερο έχω δει. Γιατί σε μια (φυσική) καταστροφή ξέρουμε τι αναμένεται. Εδώ δεν έχει τέλος», λέει στο CNNi.

«Είμαι εθελοντής πυροσβέστης. Πηγαίνω σε φλεγόμενα κτήρια, έχω δει ατυχήματα. Αυτό με τρομάζει. Για εμένα, για την οικογένειά μου, για όλους».

Σε μια ύστατη προσπάθεια απόδοσης σεβασμού στους νεκρούς, το προσωπικό καταβάλει κάθε προσπάθεια να μην στοιβάζει τα πτώματα.

Inside an ER during the coronavirus outbreak, By Lauren del Valle and Miguel Marquez, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ