ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Βήμα-βήμα η άρση των μέτρων - Πώς θα ξεκινήσει

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Βήμα-βήμα η άρση των μέτρων - Πώς θα ξεκινήσει
INTIME NEWS

Eγρήγορση και επιφυλακή για τα επόμενα εικοσιτετράωρα συνέστησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας, σημειώνοντας ότι η συζήτηση για σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού έχει ήδη ξεκινήσει στο κυβερνητικό επιτελείο.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, εξέφρασε ένα δημόσιο ευχαριστώ στους πολίτες που τήρησαν τα μέτρα το Πάσχα, τονίζοντας πως ο κίνδυνος δεν έχει ακόμη παρέλθει.

«Τις τελευταίες ημέρες είναι ξεκάθαρο ότι κάναμε ένα βήμα στην κοινή μας προσπάθεια, δείχνοντας αποφασιστικότητα. Ο ελληνικός λαός λαός τήρησε τα μέτρα με πειθαρχεία και αίσθημα ευθύνης. Το Πάσχα θα το θυμόμαστε για πάντα, όχι γιατί το περάσαμε μακριά από τις εκκλησίες και τους φίλους, αλλά λόγω της συλλογικότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Οι ελάχιστες εξαιρέσεις επιβεβαίωσαν τον απόλυτο κανόνα. Όταν είμαστε ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε και τότε δεν χρειάζεται αστυνομία. Θέλω να ευχαριστήσω όλους πολίτες για αυτή τη συμπεριφορά», πρόσθεσε ο κ. Χαρδαλιάς.

«Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και δεν υπάρχουν περιθώρια λάθους. Είναι γεγονός ότι έχει ξεκινήσει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και στη χώρα μας συζήτηση σχετικά με τη σταδιακή άρση των μέτρων. Η κυβέρνηση προετοιμάζεται με σχέδιο και μέθοδο, μελετώντας όλα τα δεδομένα. Ξέρουμε ότι υπάρχει ανυπομονησία για να επανέλθουμε στους γνώριμους ρυθμούς, χρειάζεται όμως μεγάλη υπομονή», συνέχισε ο κ. Χαρδαλιάς.

«Η όποια άρση θα ξεκινήσει βήμα-βήμα, με σταθερές κινήσεις και προσεκτικές αποφάσεις. Όταν -και μόνο τότε- κριθεί ότι δεν υπάρχουν οι λόγοι που οδήγησαν στην επιβολή των μέτρων».

«Τίποτα δεν έχει κριθεί οριστικά, χρειάζεται εγρήγορση – χρειάζεται επιφυλακή, δεν χρειάζεται εφησυχασμός τα επόμενα εικοσιτετράωρα», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.



«Βήμα-βήμα όπως πήγαμε στο κλείσιμο θα πάμε και στο άνοιγμα»

«Η μαγική λέξη, την επόμενη μέρα θα είναι η λέξη απόσταση», ξεκαθάρισε από την πλευρά του ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας.

«Προσεκτικά, βήμα-βήμα όπως πήγαμε στο κλείσιμο θα πάμε και στο άνοιγμα», ανέφερε χαρακτηριστικά και εξήγησε ότι η αρχή θα γίνει πιθανότατα από κάποια μικρά καταστήματα.

Ωστόσο, είπε ότι «το άνοιγμα των καταστημάτων θα γίνει με την μέγιστη δυνατή προστασία των πολιτών» και ανέφερε ότι «ίσως χρησιμοποιηθεί και μία μάσκα στους μικρούς κλειστούς χώρους».

Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι οι επιστήμονες στην χώρα μας «παρακολουθούν και τα μέτρα που λαμβάνονται στις υπόλοιπες χώρες», όσον αφορά το σταδιακό άνοιγμα της καραντίνας αλλά εξήγησε ότι «λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στη χώρα μας».

Ο ίδιος, για μία ακόμη φορά τόνισε ότι στη χώρα μας έχει περιοριστεί σημαντικά η διασπορά του κορωνοϊού, καθώς «οι δείκτες R0 παραμένουν ιδιαίτερα χαμηλοί, είναι από 0,6 και κάτω η διασπορά».

«Εξακολουθούμε να παρακολουθούμε τους αριθμούς που σταδιακά μειώνονται», υπογράμμισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ