ΚΟΣΜΟΣ

Το προσφυγικό δοκιμάζει τις αντοχές της Ευρώπης

Το προσφυγικό δοκιμάζει τις αντοχές της Ευρώπης
Matt Cardy / Getty Images/Ideal Images

Η προσφυγική κρίση και η ανετοιμότητα των ευρωπαϊκών χωρών να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που δημιουργεί, αποτελεσματικά και με επιμονή στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, εξελίσσονται σε δυσεπίλυτο πρόβλημα που είναι πιθανόν να αλλάξει τα δεδομένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την ώρα που η εκεχειρία στη Συρία μοιάζει πλέον με κενό γράμμα, μερίδα κρατών – μελών της ΕΕ πιέζουν για το οριστικό κλείσιμο των συνόρων και τη δημιουργία μιας Ευρώπης-φρούριο. Τρόπος: το κλείσιμο των συνόρων της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ. Η Ευρώπη είναι πλέον χωρισμένη σε στρατόπεδα με την Ελλάδα να βρίσκεται πλέον «στο μάτι του κυκλώνα».

Η Αθήνα τρέχει να προλάβει τις προθεσμίες και σήμερα εγκαινιάζει το πρώτο hot spot δείχνοντας έτσι ότι τηρεί τις δεσμεύσεις της και ζητά από τους εταίρους της να κάνουν το ίδιο.

Την ίδια ώρα το διήμερο 18-19 θεωρείται ιδιαιτέρως κρίσιμο καθώς στη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στις Βρυξέλλες το προσφυγικό θα μονοπωλήσει τις συζητήσεις. Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Αχμέτ Νταβούτογλου

Το στρατόπεδο του Βίσεγκραντ

Στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την συνάντηση των ηγετών της ομάδας Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχία) τα κεντροευρωπαϊκά κράτη προειδοποίησαν εναντίον των «νέων διαχωριστικών γραμμών» στην Ευρώπη και κάλεσαν να υπάρξει στενότερη συνεργασία με την Τουρκία.

Ο Τσέχος Σομπότκα σε δηλώσεις του επισήμανε ότι η ΕΕ «πρέπει να προσφέρει περισσότερη υποστήριξη στη Βουλγαρία και στη ΠΓΔΜ για την προστασία των συνόρων τους».

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν έχει δηλώσει ότι η χώρα του είναι έτοιμη να διαθέσει «συνοριοφύλακες και άλλους ανθρώπινους και υλικούς πόρους σε χώρες που είναι έτοιμες να αποτελέσουν μια δεύτερη γραμμή άμυνας νότια της Ουγγαρίας».

Η Πολωνή πρωθυπουργός Μπεάτα Σίντλο από τη δική της πλευρά επισήμανε ότι η V4 επιθυμεί τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού σώματος φύλαξης των συνόρων και «την ταχεία εφαρμογή του σχεδίου δράσης ΕΕ-Τουρκίας».

Η ΠΓΔΜ, από την πλευρά της, ζητά και αναμένει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μία λύση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, μέρος της οποίας θα είναι και η Ελλάδα, καθώς τα Σκόπια δεν έχουν κανένα συμφέρον να επωμισθεί η Ελλάδα όλο το βάρος , δήλωσε από την Πράγα ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόρκι Ιβάνοφ, ο οποίος προσκλήθηκε και συμμετείχε στις εργασίες της συνάντησης των πρωθυπουργών των χωρών της ομάδας του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία,Τσεχία, Σλοβακία και Πολωνία).

vis

Πηγή: Reuters/DAVID W CERNY

Στην παρούσα φάση, πάντως, στα σύνορα ΠΓΔΜ-Ελλάδας περιπολούν 83 αστυνομικοί από την Σερβία, την Κροατία, τη Σλοβενία, την Τσεχία και την Σλοβακία, ενώ το κλιμάκιο 31 Ούγγρων αστυνομικών που είχε μεταβεί στο σημείο, ολοκλήρωσε την αποστολή του και αναχώρησε πριν από μερικές ημέρες.

Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένη από τη στάση των συγκεκριμένων χωρών και μιλώντας σε ουγγρική εφημερίδα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης κατηγόρησε την Ουγγαρία πως δεν «έχει στείλει ούτε μια πετσέτα ή σκηνή στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Προστασίας».

Όπως, πάντως, τονίζει στο CNN Greece o Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου, δρ. Κωνσταντίνος Φίλης «η κοινή γνώμη διαφόρων κρατών είναι ιδιαιτέρως πιεστική στο ζήτημα του προσφυγικού και αυτό αναγκάζει τις ευρωπαϊκές ηγεσίες να κατηγορούν η μία την άλλη προκειμένου να αποσιωπήσουν τις δικές τους ευθύνες». Χαρακτηριστική είναι δημοσκόπηση που έγινε χθες στην Τσεχία σύμφωνα με την οποία 2 στους 3 Τσέχους είναι αντίθετοι στην υποδοχή προσφύγων στη χώρα τους. Σύμφωνα με τον κ. Φίλη «το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα της Ελλάδας είναι ακόμα μειοψηφική άποψη μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως αν χώρα μας δεν τηρήσει τα όσα έχει δεσμευθεί όσον αφορά την δημιουργία hotspots κλπ, θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποιου είδους εξαίρεση της Ελλάδας από τη Σένγκεν. Οι συνέπειες από αυτό το ενδεχόμενο θα ήταν οδυνηρές καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα εγκλωβίζονταν στην Ελλάδα με όλα τα αποτελέσματα που αυτό θα είχε δεδομένης και της οικονομικής κρίσης».

Σε δύσκολη θέση η Μέρκελ

Την ίδια στιγμή, η 'Ανγκελα Μέρκελ η οποία αντιμετωπίζει την πιο σκληρή δοκιμασία της δεκαετούς παρουσίας της στην Καγκελαρία, επιδιώκει με κάθε τρόπο να εμπλέξει στην διαχείριση των μεταναστευτικών ροών την Τουρκία,η οποία έχει ρόλο κλειδί στη διαχείριση του ζητήματος.

merkel

Πηγή: Reuters/FABRIZIO BENSCH

Το πλαίσιο στο οποίο κινείται η κ .Μερκελ προβλέπει και την συγκρότηση μιας ομάδας «προθύμων» στην Ε.Ε. που θα προσφερθούν να υποδεθούν έναν αριθμό 200-300 χιλιάδων προσφύγων ανά έτος ώστε να μην φορτωθεί η Τουρκία όλο το βάρος του προσφυγικού. Στο συγκεκριμένο σχέδιο αντιδρούν όμως καταφανώς οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης αλλά και χώρες όπως η Γαλλία έχουν εκφράσει σοβαρές ενστάσεις. Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βάλς συγκεκριμένα δήλωσε πως η χώρα του δεν θα προσθέσει στους ήδη 80.000 πρόσφυγες που φιλοξενεί περισσότερους από 30.000. Παρότι επαίνεσε τη Μέρκελ για την ετοιμότητά της να δεχτεί κι άλλους μετανάστες, ήταν κατηγορηματικός για το προτίθεται να κάνει, εφεξής, η Γαλλία , η οποία, όπως είπε, βρίσκεται αντιμέτωπη με την [ισλαμική] ριζοσπαστικοποίηση των νέων και την υψηλή ανεργία.

Την ίδια ώρα, πάντως έδωσε αποστομωτική απάντηση σε όσους προωθούν σχέδια περί κλειστών συνόρων με την ανέγερση τεράστιου φράχτη στην ελληνοσκοπιανή μεθόριο λέγοντας ότι δεν θα επρόκειτο μόνο για μια "μη-ευρωπαϊκή συμπεριφορά, αλλά δεν θα λύσει και τα προβλήματα" ενώ ταυτοχρόνως υπογράμμισε ότι "τα αποφασιστικής σημασίας εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν για τη ροή των προσφύγων βρίσκονται μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας".

Διαβάστε ακόμα:

Κουρτς: Αν κλείσουν τα σύνορα η Ελλάδα θα δεχτεί αμέσως τη βοήθεια της ΕΕ

Νέο ηχηρό «όχι» από Ορμπάν στο σχέδιο της Ε.Ε. για τους πρόσφυγες

Ανατολικοευρωπαϊκές χώρες ετοιμάζονται να «σφραγίσουν» τα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια

ΔΗΜΟΦΙΛΗ