ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κούρτς: Αν κλείσουν τα σύνορα η Ελλάδα θα δεχτεί αμέσως τη βοήθεια της ΕΕ

Κούρτς: Αν κλείσουν τα σύνορα η Ελλάδα θα δεχτεί αμέσως τη βοήθεια της ΕΕ
Πρόσφυγες στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ EUROKINISSI/MOTIONTEAM/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Νέα ευθεία απειλή για το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, ως μέσο πίεσης στην Αθήνα για το προσφυγικό.

Λίγα 24ωρα μετά το κάλεσμα που απηύθυνε στην ΠΓΔΜ να προετοιμαστεί να σφραγίσει τα σύνορά της με την Ελλάδα, προκειμένου να ανακόψει τις προσφυγικές ροές, ο Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε στην εφημερίδα Τα Νέα, πως «εάν κλείσουν τα βόρεια σύνορα και μείνει η Ελλάδα για περισσότερα από ένα 24ωρο με τους πρόσφυγες στην επικράτειά της, τότε θα αλλάξει ραγδαία και το ενδιαφέρον της να δεχτεί ευρωπαϊκή βοήθεια».

Επιπλέον, ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών εκτιμά, ότι το κλείσιμο των συνόρων στα Σκόπια θα αποθαρρύνει τους πρόσφυγες από το να ξεκινήσουν το ταξίδι τους για την Ευρώπη: «Οι πρόσφυγες ξεκινούν όταν ξέρουν ότι θα φτάσουν γρήγορα στην Ευρώπη. Εάν δεν υπάρχει αυτή η προοπτική, τότε όλο και λιγότεροι θα πάρουν το δρόμο».

«Πρέπει να μειώσουμε τις ροές προσφύγων. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν τους σταματήσουμε σε κάποια σύνορα. Εάν δεν είναι τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, τότε θα πρέπει να είναι τα σύνορα Ελλάδας-Μακεδονίας», τόνισε ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας για να εκφράσει και την πεποίθησή του ότι, παρά την ενεργοποίηση του ΝΑΤΟ στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων στο Αιγαίο, δεν θα ελεγχθούν αποτελεσματικά τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς έκανε τις δηλώσεις αυτές στο περιθώριο της Διάσκεψης Ασφαλείας στο Μόναχο, όπου από ελληνικής πλευράς παρούσα ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία καταδίκασε αυτή την πολιτική σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «είναι αδιανόητη η στάση των νέων χωρών-μελών για τις οποίες δώσαμε μάχη να ενταχθούν στην ΕΕ».

Διαβάστε ακόμη

Ανατολικοευρωπαϊκές χώρες ετοιμάζονται να «σφραγίσουν» τα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια

ΝΑΤΟ: Πράσινο φως σε επιχειρήσεις στο Αιγαίο κατά των διακινητών

ΔΗΜΟΦΙΛΗ