ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με κάλυψη Μέρκελ, Τουσκ, Γιούνκερ, ο Τσίπρας πάει Βρυξέλλες

Με κάλυψη Μέρκελ, Τουσκ, Γιούνκερ, ο Τσίπρας πάει Βρυξέλλες
Συμμαχία Τσίπρα-Μέρκελ στις Βρυξέλλες EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη

Πιο ήρεμος σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες αναφορικά με το προσφυγικό αναχωρεί για τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός μετά τις δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ για το φλέγον θέμα της παραμονής της χώρας στην Σένγκεν, γραμμή που υιοθέτησε στην Αθήνα χωρίς αστερίσκους και ο Ντόναλντ Τουσκ.

Ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει σε μεγάλο βαθμό ότι η Γερμανίδα καγκελάριος θα λειτουργήσει ως το τέλος με τέτοιο τρόπο που θα αποτρέψει την έξοδο της χώρας από την ζώνη Σέγκεν και σ’ αυτήν την επιθυμία της εντάσσει και την πρότασή της να εμπλακεί το ΝΑΤΟ στις περιπολίες που γίνονται στα τουρκικά παράλια στο Αιγαίο.

Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι μπορεί και να αποφευχθεί το κλείσιμο των συνόρων από την ΠΓΔΜ, θέμα που καυτηρίασε άλλωστε ο πρωθυπουργός στην διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, χαρακτηρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς τις χώρες που υποστηρίζουν αυτήν την ιδέα ως αντιευρωπαϊκές.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το Μαξίμου δεν βρίσκεται σε εγρήγορση για να αντιμετωπίσει πάν ενδεχόμενο, ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει ότι πολλά θα κριθούν από τις επαφές που θα έχει αυτό το τριήμερο στις Βρυξέλλες με αντικείμενο το μεταναστευτικό, όπως επίσης και από την έκβαση της Συνόδου Κορυφής που έχει στην ατζέντα της προσφυγικό και Brexit.

Πάντως, στο Μαξίμου υπάρχει μία αδήλωτη ενόχληση για το γεγονός πως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος εξέφρασε στην τηλεοπτική του συνέντευξη στο Star την βεβαιότητά του ότι κάποια στιγμή θα γίνει το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της χώρας, δείχνοντας ότι προεξοφλεί μία τέτοια δυσάρεστη εξέλιξη. Παρ’ όλα αυτά το Μαξίμου δεν εξέφρασε δυσφορία για το θέμα και γιατί ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ εξακολουθεί να αποτελεί ισχυρό κυβερνητικό στήριγμα και γιατί ο κ. Καμμένος έχει προσχωρήσει -έπειτα από καθυστέρηση όπως λένε κυβερνητικοί παράγοντες- στην λογική της υλοποίησης των hot spots και των κέντρων μετεγκατάστασης των προσφύγων, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του στρατού.

Ραντεβού στις Βρυξέλλες

Το πρώτο ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα σήμερα στις Βρυξέλλες είναι με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ με τον οποίο θα συζητήσει εφ όλης της ύλης, ωστόσο το τετ α τετ τους αναμένεται να επικεντρωθεί στο θέμα της αξιολόγησης.

Η κυβέρνηση αναγνωρίζει την πλάτη που βάζει η Επιτροπή στο θέμα της διαπραγμάτευσης και χαρακτηρίζει ως αξιοσημείωτο τον σχολιασμό της ΕΕ πως οι αναφορές Τόμσεν σχετίζονται με άλλο πρόβλημα και όχι με το ελληνικό.

Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τον Γιούνκερ μεσολάβηση ούτως ώστε οι απόψεις Τόμσεν και ΔΝΤ να ατονήσουν για να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν η διαπραγμάτευση που θα οδηγήσει στο κλείσιμο της αξιολόγησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ