ΚΟΣΜΟΣ

Τι θα συζητηθεί στην Σύνοδο Κορυφής

Τι θα συζητηθεί στην Σύνοδο Κορυφής
REUTERS/Yves Herman

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επιχειρήσουν την Πέμπτη και την Παρασκευή, στις Βρυξέλλες, να καταλήξουν σε συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο και να καταλήξουν σε μια ενιαία στάση για την διαχείριση του προσφυγικού. 

Το Βρετανικό Συντηρητικό Κόμμα του Ντέιβιντ Κάμερον συμπεριέλαβε στην εκλογική του καμπάνια την δέσμευση για διαπραγμάτευση της Μεγάλης Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου της. Το κόμμα κέρδισε τις εκλογές την άνοιξη του 2015 και αμέσως ξεκίνησε τις συζητήσεις με στόχο μια νέα συμφωνία με την Ε.Ε.

Στις συνομιλίες του περασμένου Δεκεμβρίου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τέθηκαν οι όροι για το δημοψήφισμα ενώ συμφωνήθηκε να συζητηθεί στην Σύνοδο Κορυφής του Φεβρουαρίου η εξεύρεση μιας αμοιβαίας ικανοποιητικής λύσης σε τέσσερις τομείς :

  • Την ανταγωνιστικότητα
  • Την οικονομική διακυβέρνηση
  • Την εθνική κυριαρχία
  • Τις κοινωνικές παροχές

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ντόναλντ Τουσκ εξέδωσε κάποιες προτάσεις στις αρχές του έτους ενώ οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και με τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει ορίσει την 23η Ιουνίου ως την ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος που θα καθορίσει αν η χώρα θα παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή όχι.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, έχει υποσχεθεί μια «ενεργή καμπάνια» υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ εάν οι ευρωπαίοι ηγέτες αποδεχτούν τα αιτήματα του. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η άμεση διακοπή παροχών σε ευρωπαίους μετανάστες και η εξαίρεση της Βρετανίας από την «ευρωπαϊκή σύγκλιση».
Ο Κάμερον χρειάζεται την συναίνεση και των 27 ηγετών.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντόναλντ Τουσκ θα έχει συνομιλίες με πολλούς από τους ηγέτες της ΕΕ αυτή την εβδομάδα. Χθες βρέθηκε στην Αθήνα για μια συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, από τον οποίο έλαβε την στήριξη του για την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε.

Στην περίπτωση που η Σύνοδος δεν καταλήξει σε συμφωνία οι αναλυτές πιστεύουν πως οι συνομιλίες θα συνεχιστούν κι ότι ο Τουσκ θα καλέσει σε έκτακτη σύνοδο για την εξάντληση όλων των σεναρίων.

Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, παρά τις δεσμεύσεις του Κάμερον, η πλειοψηφία των Βρετανών πολιτών είναι μάλλον απαισιόδοξη αφού πιστεύει ότι η συμφωνία δεν θα είναι τόσο επωφελής για την βρετανική πλευρά.

Το 58% πιστεύει ότι ο Κάμερον δεν θα επιτύχει να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του
Το 21% πιστεύει ότι θα το επιτύχει ενώ το 22% δηλώνει αναποφάσιστο

Σχετικά με την παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στη Ε.Ε., φαίνεται ότι η κοινή γνώμη είναι διχασμένη.

Το 29% πιστεύει ότι θα ήταν καλύτερα αν η Μ. Βρετανία παρέμενε στην Ε.Ε.
Το 27% πιστεύει ότι θα ήταν καλύτερα αν η Μ. Βρετανία έφευγε από την Ε.Ε.

Προσφυγικό

Η Κομισιόν θα εξετάσει κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής αν οι προηγούμενες αποφάσεις έχουν εφαρμοστεί ενώ θα προετοιμάσει το έδαφος για την επόμενη τακτική Σύνοδο του Μαρτίου.
Οι αποφάσεις θα σχετίζονται με την ανθρωπιστική βοήθεια, τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων, το σχέδιο δράσης της Ε.Ε-Τουρκίας και η διαχείριση των hotspots.

Ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει σε μεγάλο βαθμό ότι η Γερμανίδα καγκελάριος θα λειτουργήσει ως το τέλος με τέτοιο τρόπο που θα αποτρέψει την έξοδο της χώρας από την ζώνη Σέγκεν και σ’ αυτήν την επιθυμία της εντάσσει και την πρότασή της να εμπλακεί το ΝΑΤΟ στις περιπολίες που γίνονται στα τουρκικά παράλια στο Αιγαίο.

Με κάλυψη Μέρκελ, Τουσκ, Γιούνκερ, ο Τσίπρας πάει Βρυξέλλες

Αγώνας με το χρόνο για τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων

Προσφυγικό: Αγωνιούν οι κάτοικοι της Ειδομένης για το κλείσιμο των συνόρων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ